skip to Main Content

Komkommerstrijd tussen Spanje en Duitsland

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het afgelopen weekend is het veertiende dodelijke slachtoffer van de EHEC-bacterie in Duitsland gevallen. De 75 jarige man is het vijfde dodelijke slachtoffer van de gevaarlijke darmbacterie in de Duitse plaats Sleeswijk-Holstein. Er wordt geschat dat er nu al meer dan 1.200 mensen besmet zijn geraakt en ziek zijn geworden. Terwijl er tussen de landen Duitsland en Spanje een komkommerstrijd gaande is over de kwestie wie er verantwoordelijk is voor de bacteriebesmetting, lijden de komkommerstelers uit Málaga en Almería zware verliezen.

Landen als Duitsland, Oostenrijk, Rusland en België hebben voorlopig al aangegeven dat ze geen komkommers en andere groenten meer uit Spanje zullen importeren uit vrees dat ook daar de darmbacterie slachtoffers gaat eisen. Ondertussen probeert men ook in Nederland de gemoederen te sussen aangezien er in eerste instantie door de Duitse onderzoekers bekend werd gemaakt dat de besmette komkommers wellicht uit Nederland zouden kunnen komen. Dit blijkt echter niet het geval te zijn maar toch blijft de Europese Commissie voorzichtig en wordt er niest uitgesloten.

Telers in Spanje, en dan met name in Andalusië, hebben al aangegeven dat zolang deze bacterie-crisis duurt er verliezen worden geleden van 200 miljoen euro, per week. De Spaanse telers blijven volhouden dat er bij hen geen bacteriën zijn aangetroffen en dat de uitbraak gebeurd is in Duitsland waar bij een distributeur een lading komkommers omgevallen was en op de vloer terecht zijn gekomen. Of dit ook daadwerkelijk het geval is hebben de Duitse autoriteiten niet bekend gemaakt maar ondertussen wordt er flink over en weer met de vinger gewezen.

Wat is deze bacterie

Van de komkommer word men natuurlijk niet ziek, maar wel van een bacterie die is aangetroffen op een partij komkommers. Het gaat om een variant van E.coli, een bacterie die bij iedereen in de darmen zit. Deze ziekmakende variant heet enterohemorragische E.coli, af te korten tot Ehec.

De meeste dragers merken er niets van en de besmetting gaat vanzelf over. Een deel van de dragers krijgt vervelende verschijnselen: misselijkheid, braken, buikkrampen. Soms erger: braken, waterdunne diarree, soms bloederige diarree. De klachten duren 2 tot 9 dagen en gaan over het algemeen vanzelf over.

Van de mensen die ziekteverschijnselen krijgen, krijgt 2 tot 7 procent nierfalen. Dat heet het hemolytisch-uremisch syndroom, afgekort HUS. Van die mensen houdt een kwart er blijvende schade van over. Sommigen houden last van hun nieren, anderen ontwikkelen diabetes. En 2 tot 9 procent van alle HUS-patiënten (dat is dus hooguit 0,6 procent van de mensen die ziekteverschijnselen krijgt) overlijdt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend