skip to Main Content

Mogelijk sluiting Nederlands Consulaat Generaal in Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – (Hans Camps) Veel mensen en instanties, waaronder de ANWB, willen het Consulaat Generaal in Barcelona open houden. De Tweede Kamer debatteert op dinsdag 31 mei 2001 over de sluiting van een aantal ambassades wereldwijd, waaronder het consulaat-generaal in Barcelona.

Volgens velen is de sluiting van het consulaat een slecht idee, omdat jaarlijks 1 miljoen Nederlanders naar Barcelona en omgeving op vakantie gaat. Bovendien woont in de omgeving van Barcelona ook een grote groep Nederlanders.

Vakantiegangers zijn bijvoorbeeld steeds vaker slachtoffer van beroving en andere vormen van criminaliteit. Daarom moeten ze regelmatig nooddocumenten aanvragen bij het consulaat. Mocht het consulaat worden gesloten, dan moeten de nooddocumenten bij de ambassade in Madrid worden opgehaald, ruim 600 kilometer verderop. Zonder nooddocument kan er niet worden gevlogen, dus zal die reis per trein moeten worden afgelegd.

Bovendien is Barcelona strategisch gebleken bij de aanpak van rampen waarbij Nederlandse vakantiegangers zijn betrokken. In de omgeving van Barcelona woont ook een grote groep Nederlanders die ook gebruik maakt van de diensten van het consulaat. Ook die zijn gebaat bij een consulaat op niet al te lange afstand van hun woonplaats.

Aan de andere kant kan het consulaat ook problemen aankaarten bij de autoriteiten in Catalonië. Zo kan het consulaat-generaal aandacht vragen voor de criminaliteitsproblemen en andere zaken die de grote groep Nederlanders treft. Die taak overhevelen naar de Spaanse hoofdstad is lasting; buiten een fysieke afstand tussen Madrid en Barcelona is er namelijk ook een politieke afstand; Cataloniëis een zelfstandige, federale deelstaat. De verhouding met Madrid ligt gevoelig. En daarom is het belangrijk, om een vertegenwoordiging in Catalonië zelf te hebben.

Minister van Buitenlandse zaken, Uri Rosenthal, heeft in april 2011 laten weten negen ambassades en een consulaat in het buitenland te sluiten vanwege bezuinigingen en een verschuiving van de nadruk naar economische diplomatie. Met het sluiten van de posten is een bezuiniging van 74 miljoen euro gemoeid. De maatregel kost driehonderd ambtenaren hun baan: tweehonderd op de buitenlandse posten.

Mocht het Consulaat in Barcelona sluiten, kunnen Nederlanders in Catalonië alleen nog maar terecht in de ambassade in Madrid, meer dan 600 kilometer verwijderd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend