Alles over de opbouw en prijzen van de benzine en diesel in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Eenieder die in Spanje woont of daar vaak op bezoek komt en met de auto rijdt weet dat tanken in Spanje goedkoper is dan in Nederland of België. Spanje is echter wel een van de EU landen met de hoogste brandstofprijzen vóórdat er de belasting en andere kosten bij opgeteld worden. Ondanks de hoge inkoopprijzen voor de tankstations in Spanje zijn de uiteindelijke pompprijzen toch lager dan andere landen omdat er minder belasting wordt geheven door de Spaanse overheid en minder marge is voor de tankstations.

Spanje is voor de autorijders een geweldig land. Nieuwe auto’s kopen is vaak goedkoper dan in Nederland en België terwijl ook tweedehands auto’s weliswaar goedkoper zijn maar niet altijd beter. De wegenbelasting (of in het Spaans Impuesto de Circulación) is vergeleken met Nederland en België een lachertje wat dan ook de reden is waarom er zoveel grote auto’s rondrijden die vaak ook nog op diesel rijden (daar wordt in Spanje niets extra voor gerekend). Als je daarnaast de tolwegen probeert te vermijden en over de “gratis” staats/nationale wegen rijdt wordt het rijden goedkoop.

Hogere inkoop

Spanje staat toch bekend als een duur EU land met een van de hoogste benzineprijzen voordat de extra kosten en belastingen erbij opgeteld worden. In Spanje kost een liter benzine 0,539 euro terwijl dat in Nederland 0,558 en in België 0,507 euro is. Bij de diesel staat Spanje ook hoog op de lijst binnen de EU met een literprijs van 0,539 euro terwijl dat in Nederland 0,536 euro is maar in België 0,601 euro. ECHTER als gekeken wordt naar de eindprijs die de consument bij de pomp betaalt, is Spanje weer goedkoper dan andere EU landen waaronder Nederland en België.

Benzine (gasolina súper 95) vergeleken

In Spanje kost een liter benzine als inkoop 0,539 euro waarop de speciale belastingen komen van 0,425 euro en de IVA (btw) van 0,203 euro. Hiermee komt de consumentenprijs op 1,167 euro per liter te staan. In Nederland kost een liter benzine als inkoop 0,558 euro (dus meer dan in Spanje) maar komen er als speciale belastingen 0,766 euro en als BTW (iva) 0,278 euro bovenop waardoor de pompprijs 1,602 euro is. In België kost een liter benzine als inkoop 0,507 euro met daarbovenop aan speciale belastingen 0,615 euro en BTW (iva) 0,236 euro waardoor de eindprijs 1,358 euro per liter is. Met andere woorden, Spanje is gemiddeld 0,435 euro goedkoper dan Nederland en 0,244 euro goedkoper dan België. (klik hier voor de actuele EU prijzen)

Diesel (gasóleo A) vergeleken

In Spanje kost een liter diesel als inkoop 0,539 euro waarop de speciale belastingen komen van 0,331 euro en de IVA (btw) van 0,183 euro. Hiermee komt de consumentenprijs op 1,053 euro per liter te staan. In Nederland kost een liter diesel als inkoop 0,536 euro maar komen er als speciale belastingen 0,482 euro en als BTW (iva) 0,214 euro bovenop waardoor de pompprijs 1,232 euro is. In België kost een liter diesel als inkoop 0,601 euro met daarbovenop aan speciale belastingen 0,444 euro en BTW (iva) 0,219 euro waardoor de eindprijs 1,264 euro per liter is. Met andere woorden, Spanje is gemiddeld 0,179 euro goedkoper dan Nederland en 0,211 euro goedkoper dan België. (klik hier voor de actuele EU prijzen)

Opbouw brandstofprijs Spanje

In Spanje worden de prijzen, waarschijnlijk net zoals in andere landen, op de volgende wijze berekend. In het geval van benzine bestaat 28% van de prijs uit de inkoop (materia prima) die bepaald wordt door de brandstof- en oliemarkt. 13% van de prijs wordt bestemd voor transport, distributie, reclame etc. (costes fijos). 57% van de prijs is bestemd voor belastingen waaronder de IVA (btw) en de speciale belastingen op brandstof. Slechts 2% van de hele literprijs is voor de leverancier van de benzine, te weten het tankstation of merk die de benzine verkoopt. In het geval van de diesel liggen de verhoudingen ongeveer hetzelfde maar is de inkoop 31% van de prijs, de distributie etc. 14%, de belastingen 54% en de 2% speling voor de leverancier/verkoper, dus de tankstations.

Belastingen

Spanje heeft dus als inkoopsprijs hoge benzine- en dieselprijzen maar na de toevoeging van o.a. de belastingen blijven de brandstofprijzen lager dan in Nederland en België. Spanje heft twee belastingen op een liter benzine/diesel te weten de IVA (btw) van 21% welke net zo hoog is als in Nederland. Als tweede de speciale belastingen of accijns die verschillend is. De truc waardoor tanken in Spanje goedkoper is zit hem in het feit dat de twee belastingen bij elkaar opgeteld in Spanje 57% in het geval van benzine en 54% in het geval van diesel uitmaken terwijl dat in bijvoorbeeld Nederland 65% is voor benzine en 56% bij diesel.

Spanje krijgt regelmatig opmerkingen en aanbevelingen van de EU commissie vanwege het feit dat het land, in vergelijking tot andere EU landen, weinig belasting binnenhaalt uit de brandstofverkopen. In Spanje zijn de inkomsten uit brandstof 9,7 miljard euro (in 2015) en die uit bijvoorbeeld tabak 6,5 miljard euro (in 2015). Dit is niet te vergelijken met de inkomsten uit de loonbelastingen die 72,4 miljard waren (in 2015) en de IVA (btw) 60,3 miljard euro (in 2015).

Autorijden is dus nog steeds goedkoper in Spanje dan in Nederland en België wat goed nieuws is voor diegene die in Spanje woont of daar vaak op bezoek/vakantie is met de eigen auto.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.