skip to Main Content
Alles over de opbouw en prijzen van de benzine en diesel in Spanje

Alles over de opbouw en prijzen van de benzine en diesel in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Eenieder die in Spanje woont of daar vaak op bezoek komt en met de auto rijdt weet dat tanken in Spanje goedkoper is dan in Nederland of België. Spanje is echter wel een van de EU landen met de hoogste brandstofprijzen vóórdat er de belasting en andere kosten bij opgeteld worden. Ondanks de hoge inkoopprijzen voor de tankstations in Spanje zijn de uiteindelijke pompprijzen toch lager dan andere landen omdat er minder belasting wordt geheven door de Spaanse overheid en minder marge is voor de tankstations.

Spanje is voor de autorijders een geweldig land. Nieuwe auto’s kopen is vaak goedkoper dan in Nederland en België terwijl ook tweedehands auto’s weliswaar goedkoper zijn maar niet altijd beter. De wegenbelasting (of in het Spaans Impuesto de Circulación) is vergeleken met Nederland en België een lachertje wat dan ook de reden is waarom er zoveel grote auto’s rondrijden die vaak ook nog op diesel rijden (daar wordt in Spanje niets extra voor gerekend). Als je daarnaast de tolwegen probeert te vermijden en over de “gratis” staats/nationale wegen rijdt wordt het rijden goedkoop.

Hogere inkoop

Spanje staat toch bekend als een duur EU land met een van de hoogste benzineprijzen voordat de extra kosten en belastingen erbij opgeteld worden. In Spanje kost een liter benzine 0,539 euro terwijl dat in Nederland 0,558 en in België 0,507 euro is. Bij de diesel staat Spanje ook hoog op de lijst binnen de EU met een literprijs van 0,539 euro terwijl dat in Nederland 0,536 euro is maar in België 0,601 euro. ECHTER als gekeken wordt naar de eindprijs die de consument bij de pomp betaalt, is Spanje weer goedkoper dan andere EU landen waaronder Nederland en België.

Benzine (gasolina súper 95) vergeleken

In Spanje kost een liter benzine als inkoop 0,539 euro waarop de speciale belastingen komen van 0,425 euro en de IVA (btw) van 0,203 euro. Hiermee komt de consumentenprijs op 1,167 euro per liter te staan. In Nederland kost een liter benzine als inkoop 0,558 euro (dus meer dan in Spanje) maar komen er als speciale belastingen 0,766 euro en als BTW (iva) 0,278 euro bovenop waardoor de pompprijs 1,602 euro is. In België kost een liter benzine als inkoop 0,507 euro met daarbovenop aan speciale belastingen 0,615 euro en BTW (iva) 0,236 euro waardoor de eindprijs 1,358 euro per liter is. Met andere woorden, Spanje is gemiddeld 0,435 euro goedkoper dan Nederland en 0,244 euro goedkoper dan België. (klik hier voor de actuele EU prijzen)

Diesel (gasóleo A) vergeleken

In Spanje kost een liter diesel als inkoop 0,539 euro waarop de speciale belastingen komen van 0,331 euro en de IVA (btw) van 0,183 euro. Hiermee komt de consumentenprijs op 1,053 euro per liter te staan. In Nederland kost een liter diesel als inkoop 0,536 euro maar komen er als speciale belastingen 0,482 euro en als BTW (iva) 0,214 euro bovenop waardoor de pompprijs 1,232 euro is. In België kost een liter diesel als inkoop 0,601 euro met daarbovenop aan speciale belastingen 0,444 euro en BTW (iva) 0,219 euro waardoor de eindprijs 1,264 euro per liter is. Met andere woorden, Spanje is gemiddeld 0,179 euro goedkoper dan Nederland en 0,211 euro goedkoper dan België. (klik hier voor de actuele EU prijzen)

Opbouw brandstofprijs Spanje

In Spanje worden de prijzen, waarschijnlijk net zoals in andere landen, op de volgende wijze berekend. In het geval van benzine bestaat 28% van de prijs uit de inkoop (materia prima) die bepaald wordt door de brandstof- en oliemarkt. 13% van de prijs wordt bestemd voor transport, distributie, reclame etc. (costes fijos). 57% van de prijs is bestemd voor belastingen waaronder de IVA (btw) en de speciale belastingen op brandstof. Slechts 2% van de hele literprijs is voor de leverancier van de benzine, te weten het tankstation of merk die de benzine verkoopt. In het geval van de diesel liggen de verhoudingen ongeveer hetzelfde maar is de inkoop 31% van de prijs, de distributie etc. 14%, de belastingen 54% en de 2% speling voor de leverancier/verkoper, dus de tankstations.

Belastingen

Spanje heeft dus als inkoopsprijs hoge benzine- en dieselprijzen maar na de toevoeging van o.a. de belastingen blijven de brandstofprijzen lager dan in Nederland en België. Spanje heft twee belastingen op een liter benzine/diesel te weten de IVA (btw) van 21% welke net zo hoog is als in Nederland. Als tweede de speciale belastingen of accijns die verschillend is. De truc waardoor tanken in Spanje goedkoper is zit hem in het feit dat de twee belastingen bij elkaar opgeteld in Spanje 57% in het geval van benzine en 54% in het geval van diesel uitmaken terwijl dat in bijvoorbeeld Nederland 65% is voor benzine en 56% bij diesel.

Spanje krijgt regelmatig opmerkingen en aanbevelingen van de EU commissie vanwege het feit dat het land, in vergelijking tot andere EU landen, weinig belasting binnenhaalt uit de brandstofverkopen. In Spanje zijn de inkomsten uit brandstof 9,7 miljard euro (in 2015) en die uit bijvoorbeeld tabak 6,5 miljard euro (in 2015). Dit is niet te vergelijken met de inkomsten uit de loonbelastingen die 72,4 miljard waren (in 2015) en de IVA (btw) 60,3 miljard euro (in 2015).

Autorijden is dus nog steeds goedkoper in Spanje dan in Nederland en België wat goed nieuws is voor diegene die in Spanje woont of daar vaak op bezoek/vakantie is met de eigen auto.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Alles goed en wel maar ik lees nergens de autosnelweg zowel in Nederland als Belgié zijn gratis hier in spanje niet tel eens even op dat je iedere dag naar je werk moet over de snelweg en tol moet betalen dan betaal ik liever een paar honderd euro wegentaks en voor de rest gratis op de snelweg

 2. vorige week betaalde ik slechts 1.060 voor 1 liter
  net zoals de rest is alles hier veel goedkoper of de landen waar ik gewoond heb
  ik zeur alvast niet
  klagen kan men altijd
  dit klopt niet, da is niet goed, amaai zeg, schrijf zelf artikels en stuur ze op, eens kijken of die altijd juist zullen zijn

 3. Remco,
  Ik vind uw betoog vrij ingewikkeld en niet helemaal kloppen. “Spanje staat bekend als een duur EU land met de hoogste benzineprijzen vóór optelling kosten en belasting” lees ik. Maar ik zie dat een liter in NL dan 2 cent duurder is. …. Dit interesseert de automobilist overigens niks, mij ook niet, want wij kijken wat de prijs aan de pomp is en die is inclusief kosten en belasting.
  Bij mijn tankstation betaalde ik voor ‘Sin plomo 95 ‘ vorige week € 1,169 wat heel dicht in de buurt komt bij uw gegeven. Dit is dus € 0,43 per liter goedkoper dan in NL en dat is een slok op een borrel waar de Nederlandse tourist met eigen vervoer graag gebruik van maakt als hij weer huiswaarts gaat.

 4. Beste heer Stoffer,
  Een lezenswaardig en goed geschreven artikel. Alleen betreur ik het dat het kernpunt onvermeld laat.
  Zoals u zonder twijfel weet, u woont er zelf, is het openbaar vervoer niet een van de speerpunten van de Cobierno en daardoor wordt autogebruik gezien als eerste levensbehoefte. Zet daar naast de regeling dat motorrijtuigen belasting door de gemeente, Suma, zonder de door u vermelde verhogingen voor diesel en lpg en het prijsbeleid kantelt in het voordeel van Spanje.
  Tel u zegeningen zou ik zeggen, hier geen BPM, allerlei milieutoeslagen en andere autopesterijen.

  Met vriendelijke groet,
  A. Beekman, Rojales, Alicante

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken