skip to Main Content
Ophef over mislukte restauratie van 500 jaar oud beeld van Sint-Joris in Navarra
BBC

Ophef over mislukte restauratie van 500 jaar oud beeld van Sint-Joris in Navarra

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Mislukte restauratie Sint-Joris beeld Navarra

BBC

PAMPLONA – De restauratie door een onervaren “expert” heeft geleid tot een opnieuw geverfde versie van een 500 jaar oud en onbetaalbaar beeld van Sint-Joris op een paard in de kerk van de gemeente Estella in de deelstaat Navarra. In plaats van een grote schoonmaak besloot de persoon die dat moest doen dat een nieuw likje verf beter was maar dat wordt niet echt gewaardeerd in het dorp.

Zoals het verhaal gaat wilde de priester van de San Miguel kerk in het dorp in Noord Spanje dat een tekenleraar van de school Karmacolor in een nabijgelegen dorp het onbetaalbare beeld zou schoonmaken. In plaats van een grote poetsbeurt besloot deze onervaren persoon dat Sint-Joris beter af was met een likje verf en dus werd het eeuwenoude beeld voorzien van een nieuwe en glimmende verflaag waardoor de essentie van het beeld en de originele contouren geheel verdwenen zijn.

Ondertussen is de uit de hand gelopen schoonmaak van het beeld San Jorge de Estella wereldnieuws geworden nadat o.a. de krant The Guardian er een artikel over schreef en de BBC er ook over schreef op haar website. In Nederland schreef ook Nu.nl over de mislukte schoonmaakbeurt en heeft zelfs de New York Times een artikel aan het dorp Estella gewijd.

Ecce Homo

Het is niet de eerste keer in Spanje dat men versteld staat van een restauratie van een onbetaalbaar beeld in een kerk. Dat gebeurde eerder ook al in 2013 met de Ecce Homo tekening in de gemeente Borja in de provincie Zaragoza. Daar was de verantwoordelijke voor de restauratie de lokale schilderes Cecilia Giménez die haar best heeft gedaan maar er een zooitje van maakte door een eigen interpretatie aan de uit 1930 stammende tekening te geven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Als kunst en antiekliefhebber kan ik hier alleen maar van wenen . Kunst in kerken zouden op een specilale lijst moeten staan zodat niemand er aan mag komen zonder toestemming van kenners .

    1. En wat is kunst? Een tekening ? Ik vind kunst veel mooier als moeder eend met zeven kleintjes overzwemmen 10 x mooier dan de nachtwacht. Maar ieder zijn mening

      1. Dat beeld is meer dan 400 jaar oud . Altijd is men er zuinig op geweest . En dan gaat er 400 jaar later iemand met acryl verf overheen . Zie het al gebeuren met een Vermeer of Rembrandt . Restauratie is een kunst op zich . Alles wat onzorgvuldig gebeurd is niet alleen een verlies voor altijd maar ook nog eens geldverlies . Hoewel ik het laatste minder belangrijk vind . Oude en antieke dingen . We moeten het zorgvuldig bewaren zodat generaties na ons ook nog kunnen genieten en kennis opdoen .

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken