menu: rubrieken, zoeken & meer

‘Hotel Covid’ op Mallorca: jongeren die in een hotel in quarantaine moesten, maken het bont

‘Hotel Covid’ op Mallorca: jongeren die in een hotel in quarantaine moesten, maken het bont
Beeld: Twitter

‘Hotel Covid’ op Mallorca: jongeren die in een hotel in quarantaine moesten, maken het bont

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – In het hotel Palma Bellver zitten sinds vorig weekend 249 jongeren in quarantaine. De jongeren worden gelinkt aan de grote Covid uitbraak op het eiland. Die uitbraak is het resultaat van meer dan 1.000 scholieren die als eindejaarsreis naar Mallorca trokken van over heel Spanje. Van de 249 jongeren uit Madrid, Galicië, Andalusië en het Baskenland testte 26 procent positief. Drie studenten slaagden er in van het eiland te vluchten voor ze werden aangehouden.

Hotel Palma Bellver is één van de meest flagrante hotels van de dijk in de hoofdstad van Mallorca, Palma de Mallorca . Een hotel met vier sterren, dicht bij zee en met recent gerenoveerde kamers. Deze zomer huurde de regering van de Balearen het hotel af om toeristen in quarantaine te plaatsen wanneer het gevaar van besmetting dreigt. De huur van het hotel tot en met 31 oktober, kost hen maar liefst 1.673.000 Euro. Voor het onderbrengen en bewaken van deze groep jongeren, kwam daar nog eens 99.998 Euro bij.

De overdracht van de jongeren naar het hotel verliep niet van een leien dakje. Toen zij de boodschap kregen dat ze er 10 dagen in quarantaine zouden moeten, was de meerderheid daar allerminst gelukkig mee. Politie en Guardia Civil werden ingezet om alles in goede banen te leiden. De Dirección General de Salud Pública (de algemene dienst voor volksgezondheid) schreef daarvoor een resolutie uit die de “verplichte isolatie onder toezicht van de politie” aan de jongeren oplegde.

Via sociale media klagen veel van de jongeren dat ze, ook wanneer ze negatief testten, tien dagen lang worden vastgehouden. Ze spreken van “gijzeling”, een uitspraak die ook door politici van de extreemrechtse partij Vox werd bijgestaan. Een moeder van één van de jongeren diende ondertussen ook een klacht in tegen de dienst voor volksgezondheid.

In tussentijd zijn de jongeren niet bij de pakken blijven zitten. Het lijkt alsof ze hebben beslist dan maar het beste te maken van hun verblijf, en ondertussen regent het klachten van overlast bij de politie. In vele van de kamers staat de muziek loeihard, er wordt lustig gedronken en gefeest. Van op de balkons wordt vanalles naar buiten gegooid. Er hangen spandoeken met protest slogans. De jongeren zingen en schreeuwen. “Bevrijd ons, wij zijn negatief!”. “Vertrek van het eiland!”, roept een boze chauffeur hen van beneden op straat toe. “Spring maar, ik zal je vangen.”, schreeuwt een ander.

Alcohol is nochtans verboden in het hotel, maar de politie vermoedt dat eigenaars van nabijgelegen bars de jongeren geholpen hebben. Ze zouden alcohol naar binnen hebben gesmokkeld met behulp van aan lakens geknoopte emmers.

Of de situatie op deze manier nog een week houdbaar blijft, is zeer de vraag. In Hotel Palma Bellver is de rust voorlopig nog niet teruggekeerd.