menu: rubrieken, zoeken & meer

Is het reizen naar een vakantiewoning in Spanje tijdens de lockdowns toegestaan

Is het reizen naar een vakantiewoning in Spanje tijdens de lockdowns toegestaan
Beeld: Freepik

Is het reizen naar een vakantiewoning in Spanje tijdens de lockdowns toegestaan

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We blijven veel vragen ontvangen bij de redactie over het hoe en wat over het vliegen naar Spanje en over hoe het reizen over de weg is geregeld. Beide thema’s hebben we HIER en HIER al behandeld. Maar er zijn ook vragen over de vakantiewoningen of tweede woningen (segunda residencias) en of het is toegestaan om daar naartoe te reizen. 

Vliegen naar Spanje kan en mag zoals we HIER beschrijven omdat de internationale en nationale luchtruim open zijn en de grenzen binnen de EU ook gewoon geopend zijn. Maar theoretisch gezien betekent dat niet dat zomaar iedereen een autonome regio of gebied met een regionale lockdown binnen mag komen. Officieel mag dat alleen als er sprake is van onderstaande uitzonderingen. Een vakantiereis hoort daar niet bij.

UPDATE: We hebben op de televisie bij het journaal van RTVE gehoord dat buitenlanders zonder problemen kunnen landen op de Spaanse vliegvelden. Dat is mogelijk omdat de internationale grenzen niet gesloten zijn. In de praktijk zou dat dus betekenen dat men vanuit Nederland of België naar Spanje kan en mag vliegen. Houd echter wel rekening met de avondklok die overal geldt. Het probleem is dat we nergens een geschreven bevestiging hiervan kunnen vinden dus … dit nieuws is onder voorbehoud.

Over de weg rijden is ook toegestaan zoals we HIER al hebben beschreven. De grensovergangen met Frankrijk zijn open maar om door Frankrijk, waar een lockdown geldt, te rijden moet je een document invullen. Eenmaal in Spanje mag je op doorreis door een ‘gesloten’ regio of regio met een lockdown rijden via de snelste route en het liefst zonder te stoppen. Maar dat mag alleen als het vertrek- en aankomstpunt gelegen is in een regio waar geen lockdown geldt.

Aangezien slechts 4 regio’s (Galicië, Extremadura, Balearen en Canarische Eilanden) nog geen regionale lockdown hebben is het rijden over de weg tussen regio’s dus in de praktijk niet mogelijk. Daarnaast is het zo dat het idee van een lockdown juist is om het verkeer tussen regio’s tegen te houden. Je mag alleen een regio met lockdown in- en uitreizen als sprake is van onderstaande uitzonderingen. Een vakantiereis hoort daar niet bij.

Vakantiewoning

In de praktijk en al kijkend naar de regels is het bezoeken van een vakantiewoning of tweede huis (segunda residencia) buiten een eigen autonome regio niet mogelijk . Dat geldt voor zowel de inwoners van Spanje als de buitenlanders die naar hun vakantiewoning willen reizen.

Een lockdown is juist ingesteld om het vakantieverkeer tegen te gaan en reizen naar een vakantiewoning wordt gezien als vakantieverkeer. In- en uitreizen van een regio met lockdown is niet mogelijk.

Het reizen binnen een autonome regio die in lockdown is, is wel mogelijk tenzij er sprake is van provinciale en/of lokale lockdowns zoals in Murcia, Andalusië etc. Dus als je binnen een bepaalde regio bent zou je wel naar je vakantiewoning kunnen gaan als deze gelegen is in dezelfde regio.

Aangezien we sinds vrijdagavond weten dat het mogelijk is om vanuit het buitenland via het vliegveld Spanje binnen te komen (zie bovenaan) zou het in de peaktijk ook mogelijk zijn om naar de vakantiewoning te gaan, mits deze in dezelfde regio ligt en niet in een provincie of gemeente met een lockdown zoals in Murcia en Asturië.

Uitzonderingen

Alleen voor ondergenoemde uitzonderingen kun je een gebied met een lockdown in- of uitreizen, zoals omschreven in de BOE staatscourant Artikel 6

 • Bezoek aan medische instelling. 
 • Naleving van arbeids-, professionele, zakelijke, institutionele of wettelijke verplichtingen.
 • Bezoek aan een onderwijsinstelling (inclusief kinderopvang)
 • Terugkeren naar de vaste woonplaats of familiewoning (Retorno al lugar de residencia habitual o familiar).
 • Zorg voor ouderen, minderjarigen, afhankelijke personen, mensen met een handicap of bijzonder kwetsbare personen.
 • Bezoek aan financiële-, of verzekeringsinstellingen of tankstations in aangrenzende gebieden.
 • Noodzakelijke of dringende handelingen bij openbare, gerechtelijke of notariële instanties.
 • Verlenging van vergunningen en officiële documentatie, en andere administratieve procedures die niet kunnen worden uitgesteld.
 • Het afleggen van examens of officiële toetsen die niet kunnen worden uitgesteld.
 • Door overmacht of noodsituatie.
 • Overige activiteiten van vergelijkbare aard, naar behoren gedocumenteerd.