menu: rubrieken, zoeken & meer

Kort nieuws uit Spanje (60)

Kort nieuws uit Spanje (60)
Beeld: 123rf

Kort nieuws uit Spanje (60)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikelen over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen worden regelmatig geplaatst.

Corona-Update: 19.976 nieuwe positieven en 401 corona-doden in 72 uur tijd (weekend)

MADRID – Op 30 november kwamen er in 72 uur tijd (vrijdag, zaterdag en zondag) 19.976 nieuwe positief geteste personen bij en overleden er het afgelopen etmaal 401 personen in Spanje. Daarmee is het totaal aantal positief geteste en geregistreerde personen sinds aanvang van de corona-crisis gestegen naar 1.648.187 positieven. Het totaal aantal sterfgevallen is gestegen naar 45.069. Er liggen op dit moment 14.503 patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen waarvan 2.629 op de intensive care terwijl 573 patiënten de afgelopen 24 uur ziekenhuizen konden verlaten. Lees de officiële cijfers HIER (PDF).

90 boetes voor mondkapjes-loze politieagenten tijdens manifestatie

MADRID – Tijdens een manifestatie van het platform ‘Policías por la Libertad’ zijn zaterdag in Valencia 90 agenten van de politie op de bon geslingerd voor het niet dragen van het in Spanje verplichte mondkapje en het niet handhaven van de anderhalve meter afstand. Het is niet de eerste keer dat er een manifestatie plaatsvindt van het platform ‘Politieagenten voor de vrijheid’, een groep die uit het niets is ontstaan en volgens de Spaanse pers hoofdzakelijk bestaat uit corona-ontkenners die bij de politie werken. De personen die de aankondiging van de manifestatie hebben gedaan bij de vertegenwoordiging van de regering in Valencia worden ook onderzocht door de politie.

Het Alhambra, bars, restaurants en winkels weer open in Granada

GRANADA – De regionale overheid van Andalusië heeft de strenge corona-maatregelen voor de stad Granada versoepeld. Dat houdt in dat vanaf maandag 30 november de horeca en winkels weer open mogen tot 18 uur nadat ze ruim een maand gesloten zijn geweest. Ook musea en monumenten mogen weer open waaronder het Alhambra dat haar deuren open zal doen op dinsdag 1 december. Dat wel, een capaciteit van maximaal 65% en altijd in groepen van maximaal 10 personen (inclusief gids) en open van 8.30 tot 18 uur.

Onderhoud aan de boog van Marbella

MÁLAGA – De gemeente Marbella is begonnen met onderhoudswerkzaamheden en verbeteringen aan het emblematische monument ‘Arco de Marbella’ ofwel de boog met de naam Marbella die bij de ingang van de kustplaats op de N-340 staat. Zo worden er vlekken en vuil als gevolg van het autoverkeer en de invloed van de zee verwijderd en zullen scheuren gedicht worden. In 2014 en 2015 werd het stalen binnenwerk ook al verstevigd om eventueel afbreken te voorkomen. De ‘Arco de Marbella’ is een van de werken die door de toenmalige burgemeester Jesús Gil in 1993 geplaatst werd.

Málaga sluit november af met 161 corona-doden, het op een na hoogste aantal

MÁLAGA – Ondanks dat iedereen het nu heeft over het vaccin en de vaccinaties en natuurlijk de kerst en hoe dat allemaal moet met de corona-maatregelen, is het coronavirus nog steeds aanwezig. In de maand november zijn er alleen in de provincie Málaga 161 personen met of als gevolg van Covid-19 overleden. Dat is het op een na hoogste aantal corona-doden in een maand, alleen overtroffen door de 184 sterfgevallen in de maand april. In totaal sinds de aanvang van de corona-crisis zijn er in de provincie Málaga 651 personen overleden met of als gevolg van Covid-19.

214 corona-doden in de maand november in de provincie Alicante

ALICANTE – In de maand november zijn er alleen in de provincie Alicante 214 aan of met Covid-19 overleden, dat is het tweede hoogste aantal in een maand tijd. Alleen in april stierven er meer mensen met of als gevolg van Covid-19 met 296 sterfgevallen. In de hele Valencia regio zijn er sinds het begin van de corona-crisis 2.341 personen met of als gevolgd van Covid-19 overleden waarvan 843 in de provincie Alicante, 319 in de provincie Castellón en 1.179 in de provincie Valencia

Maximaal 10 personen tijdens de feestdagen in Catalonië

BARCELONA – Net zoals overal in Spanje (en daarbuiten) vinden er discussies en officiële bekendmakingen plaats over de corona-maatregelen tijdens de kerstdagen. In Catalonië heeft men nu besloten dat het is toegestaan om met 10 personen bijeen te komen tijdens de kerst, jaarwisseling en Driekoningen. De discussie die nu nog gevoerd wordt is of minderjarigen tot 14 jaar in die maximaal 10 personen meegeteld worden of niet. In sommige autonome regio’s in Spanje worden minderjarigen wél meegerekend in het totaal van 10 personen en in andere regio’s weer niet.

Terrassen Murcia en Cartagena met 100% capaciteit vanaf woensdag

MURCIA – Vanaf woensdag 2 december worden de corona-maatregelen voor wat betreft de horeca in de autonome regio Murcia weer wat soepeler. Vanaf die dag zal er weer een capaciteit van 100% zijn op de terrassen in Murcia en Cartagena terwijl 14 andere gemeenten te maken krijgen met een capaciteit van 75%. Slechts 5 gemeenten, te weten Yecla, Totana, Los Alcázares, San Javier en Torre Pacheco, zullen vanaf woensdag nog geen open bars en restaurants hebben. De volgende gemeenten zullen een 100% bezetting mogen hebben op de terrassen: Murcia, Cartagena, Beniel, Ricote, Abarán, Fortuna, Moratalla, Santomera, Pliego, Las Torres de Cotillas, Alguazas, Fuente Álamo, Mula, Cieza en San Pedro.

Aragón verlengt in afwachting rechtbank regionale corona-maatrgelen

ZARAGOZA – De regionale overheid in Aragón heeft op maandag 30 november in de regionale staatscourant BOA de verlenging van de huidige corona-maatregelen gepubliceerd. Tot tenminste 20 december zal de avondklok tussen 23.00 en 6.00 uur gehandhaafd blijven net zoals de regionale lockdown waardoor niemand de autonome regio Aragón in en uit mag reizen (op enkele uitzonderingen na). Daarnaast worden ook de provinciala lockdowns, dus dat nemen de provincies Zaragoza,. Huesca en Teruel in en uit mag reizen, verlengd tot 20 december. Maar men is in afwachting van een rechtszaak die een groep inwoners van Aragón heeft aangespannen tegen de corona-maatregelen. Mocht de rechtbank de aanklagers gelijk geven komen alle regionale corona-maatregelen meteen te vervallen.

Ultimatum Ministerie van Volksgezondheid over namen team van experts

MADRID – Het Consejo de Transparencia y Buen Gobierno (CTBG) heeft het Ministerie van Volksgezondheid 10 dagen de tijd gegeven om de namen van de experts die de regering bijstaan in deze tijden van de pandemie bekend te maken. Er is al vaker door politici en de pers naar de namen van de experts gevraagd maar tot nu toe wil het Ministerie deze namen niet bekend maken. Er zijn mensen en politici die twijfelen aan een speciaal team van experts maar het Ministerie zegt deze namen niet bekend te willen maken om de experts te beschermen.