menu: rubrieken, zoeken & meer

Vanaf 31 december verplichte quarantaine en dubbele PCR-tests in België

Vanaf 31 december verplichte quarantaine en dubbele PCR-tests in België
Beeld: 123rf

Vanaf 31 december verplichte quarantaine en dubbele PCR-tests in België

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Belgische autoriteiten hebben op 30 december besloten dat reizigers die naar België reizen en of terugkeren van een vakantie of verblijf in het buitenland uit een rode zone (waaronder ook praktisch heel Spanje) verplicht in quarantaine moeten. Daarnaast moeten alle reizigers, dus Belgen en niet-Belgen, op de eerste en op de zevende dag na aankomst in België een PCR-test laten afnemen.

Vanaf 31 december 2020 tot tenminste 15 januari 2021 moeten inwoners als niet-inwoners van België die na een verblijf van minstens 48 uur in een rode zone naar België terugkeren in quarantaine moeten. Het Spaanse vasteland, de Balearen en twee Canarische Eilanden (Tenerife en La Gomera) zijn ook een rode zone.

De verplichte quarantaine in België kan pas worden beëindigd na een negatieve PCR-test op dag 7 van de quarantaine terwijl het ook verplicht is om op de eerste dag van de quarantaineperiode een PCR-test af te nemen. Pas na twee negatieve testen wordt de quarantaine opgeheven.

Volgens de Belgische kranten zullen reizigers die terugkeren naar België vanaf 2 januari een sms ontvangen met een code waarmee ze zich kunnen melden bij een corona-testcentrum. Het is ook mogelijk om meteen na terugkomst op het vliegveld Brussels Airport en bij het vliegveld van Charleroi vrijwillig een PCR-test te laten afnemen nadat de testcapaciteit is verhoogd of ontwikkeld.  

De nieuwe en strengere regels in België gelden voor iedereen die na een verblijf van tenminste 48 uur (dus twee dagen) in een rode zone naar België reizen of terugkeren. Praktisch heel Europa en de hele wereld is rood gekleurd op de kaart die HIER te zien is.

Op de vliegvelden zal extra gecontroleerd gaan worden waarbij ook beter gekeken wordt naar het reeds verplichte Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) dat HIER te vinden is en ingevuld dient te worden als men naar België reist.

En met de auto?

De Belgische autoriteiten hebben besloten dat de extra controles, quarantaine en PCR-test-eis geldt voor reizigers die met het vliegtuig komen maar ook voor wie met de auto België in wil rijden, of per trein of boot komt. Er komt een systematische controle van iedereen die met een collectief vervoermiddel uit het buitenland komt. Bij autoreizigers zal een steekproefcontrole worden uitgevoerd aan de grenzen.

Spanje

In Spanje geldt de verplichte 7-daagse quarantaine en dubbele PCR-test-eis op de eerste en zevende dag van de quarantaineperiode voor bezoekers die minstens 48 uur op het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden zijn geweest. 

Bij de Canarische Eilanden gelden deze nieuwe regels ook voor reizigers die terugkeren van Tenerife en La Gomera maar NIET voor de reizigers die terugkeren van de overige Canarische Eilanden, te weten El Hierro, La Palma, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en La Graciosa. Deze laatste eilanden zijn op 30 december nog oranje zones.

Uitzonderingen

Deze maatregel geldt voorlopig van 31 december 2020 tot 15 januari 2021. Er zijn slechts in een beperkt aantal gevallen strikte uitzonderingen voorzien:

Voor mensen die kritische functies uitoefenen in essentiële sectoren kan het verrichten van arbeid op de plaats van tewerkstelling worden toegestaan, mits een attest van de werkgever (conform de beslissing van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 2 december 2020);

Studenten krijgen de toelating om de quarantaine uitzonderlijk te onderbreken om een examen af te leggen (uitsluitend voor het afleggen van het examen);

Voor inwoners die om professionele redenen in het buitenland verbleven is tot 4 januari een afwijking op de quarantaineverplichting mogelijk, indien het gaat om een buitenlandse professionele verplaatsing die door de werkgever is geattesteerd. Vanaf 4 januari 2021 zal de beoordeling van het Passenger Location Form rekening houden met professionele verplaatsingen die door de werkgever zijn geattesteerd.