menu: rubrieken, zoeken & meer

Uiteindelijk toch coronarestricties voor reizigers uit China in Spanje (UPDATE)

Nog geen coronarestricties voor reizigers uit China in Spanje
Beeld: 123rf

Uiteindelijk toch coronarestricties voor reizigers uit China in Spanje (UPDATE)

MADRID – Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft op donderdag bekend gemaakt voorlopig nog geen coronarestricties in te voeren voor reizigers uit of naar China, maar op vrijdag werd dat veranderd. In dat Aziatische land is het coronavirus weer snel om zich heen aan het grijpen en diverse landen nemen nu al preventieve maatregelen. Binnen de Europese Unie wordt nog gesproken over een gecoördineerde aanpak.

UPDATE: Nadat we dit artikel hebben geplaatst, heeft Spanje vrijdag de regels aangepast. Uiteindelijk eist Spanje een negatieve coronatest of een ​​volledig vaccinatieschema van alle reizigers die vanuit China naar Spanje reizen. Dit heeft de minister van Volksgezondheid Carolina Darias vrijdag bekend gemaakt. Op donderdag was er nog geen sprake van extra maatregelen nadat de Europese gezondheidsministers een vergadering hadden gehad. Uiteindelijk voert Spanje dus wél een extra coronatest in, net zoals Italië.

Gezien de opleving van Covid-19-gevallen in China, beveelt het ministerie van Volksgezondheid Spaanse reizigers met bestemming of herkomst in China aan om een ​​volledig vaccinatieschema te volgen en voorzorgsmaatregelen te nemen. Daarnaast moet iedereen die geen volledig vaccinatieschema heeft een negatieve coronatest hebben.

Op donderdag kwamen de gezondheidsministers van de 27 EU-lidstaten bijeen om een gecoördineerde aanpak te bespreken, maar dat gaat voorlopig nog niet verder dan het actief toezicht houden op de situatie waarbij de deur open wordt gelaten voor eventueel te nemen restricties.

In de Verenigde Staten moeten alle passagiers die vanuit China naar het land vliegen vanaf 5 januari een negatieve Covid-test (PCR of antigeen) hebben, ongeacht de nationaliteit en vaccinatiestatus. In Italië moeten alle passagiers uit China een negatieve uitslag van een sneltest laten zien nadat recent de helft van de passagiers uit een vliegtuig uit China positief getest werd. Er zijn ook restricties in Taiwan, Japan, India en de Filipijnen.