skip to Main Content

Ziekenhuizen Valencia met grote betaalachterstand

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – (Else Beekman) Verschillende toeleveranciers van producten aan de Valenciaanse publieke ziekenhuizen zijn al sinds 2008 niet meer betaald. De situatie onder de veelal kleine en middelgrote bedrijven is zorgwekkend. Sommige spreken zelfs over onbetaalde facturen uit 2004. Dit werd gemeld door verantwoordelijken van het Platform toeleveranciers Publieke Gezondheidszorg Valenciana.

Het platform vertegenwoordigd 80% van de sector in de deelstaat Valencia, die producten leveren van essentieel belang voor het functioneren van de ziekenhuizen en gezondheidscentra. Het gaat onder meer om chirurgisch materiaal, protheses, gaas en injectienaalden.

Tot nu toe is het totaalbedrag aan openstaande facturen nog niet in kaart gebracht. Volgens het platform gaat het echter wel om miljoenen euro’s in totaal, legt Vicente Peiró uit, advocaat en woordvoeerder van het platform.

De gemiddelde betalingstermijn ligt nu op 600 dagen, terwijl facturen volgens de wet binnen 60 dagen betaald moeten zijn. Het ziekenhuis dat het meeste achterloopt in hun financiële verplichtingen is Hospital de la Ribera in Alzira, met meer dan 200 dagen achterstand.

‘Niemand geeft ons een termijn waarop we het geld kunnen verwachten’, aldus Antonio Cerveró, vicepresident van het platform. Hij voegt toe dat deze kwestie ervoor zorgt dat enkele bedrijven al moeten sluiten. De zaak moet volgens het platform zo snel mogelijk door de deelstaatregering worden opgelost.

Gevaar

Dit om te voorkomen dat noodzakelijke producten niet meer worden geleverd, wat een gevaar voor de volksgezondheid zou inhouden. Voordat het zover komt volgt er een ontmoeting met de conselleria van Gezondheid op 11 april aanstaande.

Manuel Cervera, woordvoerder van Sanitat geeft toe dat er problemen zijn, maar ontkent de onbetaalde facturen uit 2008 en daarvoor. Volgens hem is de regionale regering hard aan een oplossing aan het werken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend