skip to Main Content
Chinees ruimtestation kan deze zondagochtend ook in Spanje terechtkomen (UPDATE)

Chinees ruimtestation kan deze zondagochtend ook in Spanje terechtkomen (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Als de voorspellingen kloppen dan zal het Chinese ruimtestation Tiangong-1 deze zondagochtend 1 april (geen grap) ergens op de aarde terechtkomen. Delen van Spanje bevinden zich ook in het gebied waar mogelijk resten van het afgeschreven ruimtestation kunnen vallen maar de kans dat er schade ontstaat is volgens experts erg klein.

Binnen de coördinaten 43 graden noord en 43 graden zuid die het ESA in Darmstadt (Duitsland) aangeeft waar de resten van het Chinese ruimtestation kunnen vallen, bevinden zich Spanje, Frankrijk, Portugal en Griekenland. De kans dat er resten van het Tiangong 1 Spanje zullen bereiken is erg klein maar het is mogelijk.

De bewoners van Spanje hoeven zich geen zorgen te maken over dit ruimteafval want het ruimtestation zal bij aanraking met de atmosfeer grotendeels verbranden en in diverse fragmenten vallen die volgens de planning ergens in zee terecht moeten komen zonder het aardoppervlak te raken, aldus een ingenieur van het Chinese CNSA.

Tiangong 1 (wat het hemelse paleis betekent) was China’s eerste ruimtestation en werd in 2011 gelanceerd maar heeft nu zijn service cyclus voltooid. Het geheel heeft een gewicht van 8,5 ton en is tien meter breed. Sinds 2016 heeft men het contact met het ruimtestation verloren.

UPDATE: Uiteindelijk is het Chinese ruimtestation Tiangong-1 rond 2.15 uur in de nacht van 1 op 2 april de atmosfeer van de aarde binnengekomen en terechtgekomen in de Stille Zuidzee.

Foto: Radarbeelden van de Tiangong-1 op ongeveer 300 kilometer hoogte / FRAUNHOFER FHR

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Het ruimtestation Tiangong-1 (Hemelpaleis) is vandaag, 2 april 2018, vurig in de aardse atmosfeer gekomen. Uiteenbrekend en brandend in de atmosfeer stortte het neer in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan rond 08:16 uur EDT (Eastern Daylight Time) of voor onze tijdzone 02.16u , dit volgens het Joint Force Space Component Command (JFSCC) van het Amerikaanse Strategic Command.
   Het 8.5 ton wegende station was grotendeels opgebrand toch zijn er enkele onderdelen zijn in de Stille Oceaan gevallen.
   Het was sinds 2013 niet meer operationeel en enkele jaren later verloor Peking de controle over het ruimtestation.

   Tiangong-1 was een experimenteel ruimtelaboratorium waarmee koppelingsmanoeuvres konden getest worden. De ESA zegt dat er twee bemande missies naar het station gingen. In vergelijking met het ongeveer 450 ton zware Internationale Ruimtestation ISS was het Hemelpaleis een lichtgewicht.

   Men kan zich de vraag stellen, als er bij 8.5 ton nog onderdelen de aarde treffen, wat gaat er dan gebeuren met een stuk van 450 ton of meer ?

   1. UPDATE :
    10% van het 8.5 ton wegende ruimtestation is niet verbrand in de atmosfeer.
    Meerdere honderden kilo’s materiaal zijn dus in de oceaan gevallen, het gaat vooral om onderdelen die zwaarder zijn uitgevoerd zoals de brandstoftank.

 1. Hallo Tussen 43º Noord en 43º zuid dan hebben we het over een heel groot gebied Want ook Nederland ligt volgens mij in dat gebied en loop door tot in het zuiden van Argentinië Dus ook heel Afrika.

  1. Brussel ligt op ongeveer 51°. Naar 43° is 8° verschil. 1°=60’ en 1’= 1 nautical mile of 1852m. Tenzij NL serieus uitbreidt naar het zuiden, kunnen ze op 01/04 gerust slapen 😉

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken