skip to Main Content
Erop of eronder voor minister-president Mariano Rajoy in Spanje (UPDATE)
El Pais

Erop of eronder voor minister-president Mariano Rajoy in Spanje (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Erop of eronder voor Rajoy in Spanje

El Pais (JAVIER LIZÓN EFE)

MADRID – Gaat Spanje binnenkort een nieuwe minister-president krijgen? Gaat Spanje op weg naar nieuwe verkiezingen? Levert Rajoy zijn ontslag in om verkiezingen af te dwingen en aan een motie van wantrouwen te ontkomen? Gaat Pedro Sanchez van de PSOE de door hem op gang gezette motie van wantrouwen winnen? Krijgt de PSOE genoeg stemmen om meer dan de benodigde 176 zetels te verzamelen?

Deze vrijdag 01 juni 2018 kan de laatste dag zijn van Mariano Rajoy van de Partido Popular (PP) als minister-president van Spanje. Op vrijdag rond het middaguur vindt er een stemming plaats in het Spaanse parlement waar 350 parlementsleden van verschillende partijen moeten kiezen voor een ja of een nee om de motie van wantrouwen (moción de censura) tegen Rajoy te steunen.

UPDATE: Pedro Sanchez van de PSOE heeft samen met andere partijen de motie van wantrouwen gewonnen en is nu, tot aan de volgende verkiezingen, de opvolger van minister-president Mariano Rajoy (PP). LEES HIER

Debat

Op donderdag werd er debat gevoerd in het Parlementsgebouw waarbij de spanningen hoog opliepen en Rajoy ‘s-middags niet meer aanwezig was. Na de hele dag discussiëren en argumenten aanleveren om Rajoy uit zijn ambt te zetten, lijkt het erop dat de motie van wantrouwen succesvol kan verlopen.

De belangrijkste 5 stemmen zijn die van de Baskische partij PNV die uiteindelijk hun steun gaven aan Pedro Sanchez van de PSOE waarna ook de Catalaanse partij PDeCAT meeging met de motie van wantrouwen om Rajoy “snel te verwijderen”.

Stand van zaken

De stand is nu als volgt: er zijn 176 zetels/stemmen nodig om de motie van wantrouwen door te laten gaan en Mariano Rajoy naar huis te sturen. Op dit moment lijkt het erop dat er 180 stemmen voor een motie van wantrouwen zijn en 169 stemmen tegen terwijl 1 stem zich onthoudt van stemmen. Er zijn 350 parlementsleden die mogen stemmen.

Voor: PSOE (84 zetels); Unidos-Podemos (67); ERC (9); PDeCAT (8); PNV (5); Compromís (4); Bildu (2) en Nueva Canarias (1). In totaal is dat 180 stemmen (4 meer dan de benodigde 176 stemmen).

Tegen: PP (134 zetels); Ciudadanos (32); UPN (2) en Foro Asturias (1). In totaal is dat 169 stemmen (7 minder dan de benodigde 176 stemmen)

Onthouding: Coalición Canaria (1 zetel)

Scenario

Met dit scenario lijkt het erop dat Mariano Rajoy via een motie van wantrouwen uit zijn ambt wordt gezet en zijn regering-Rajoy vervangen gaat worden door Pedro Sanchez en de PSOE, totdat er verkiezingen zijn in Spanje (al is niet bekend wanneer dat dan zou moeten zijn).

Een ander scenario is dat Mariano Rajoy als minister-president zijn ontslag indient om de motie van wantrouwen te voorkomen en gedurende een bepaalde periode als interim minister-president kan functioneren totdat er nieuwe verkiezingen zijn.

Op vrijdag zullen we het zien als er rond het middaguur gestemd zal worden in het Spaanse Parlement.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Ik herhaal: “… een PSOE-regering waarin naast de Spaanse nationalisten van PSOE en Podemos, ook regionale nationalisten vertegenwoordigd zijn is misschien nog zo slecht niet. Geen bevoordeelde en benadeelde regio’s meer, geen politieke gevangenen, geen (politie)geweld, ….en eindelijk terug naar de democratie. Zeker een stap in de goeie richting, …”.
    Enkele dagen geleden gaf ik het nog maar weinig kans, maar nu wordt het stilaan realiteit. Vrijdag 1 juni 2018 zal de geschiedenis ingaan als de dag dat Franco écht van het toneel verdween.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken