De calima heeft het coronavirus tegengehouden op de Canarische Eilanden

De calima heeft het coronavirus tegengehouden op de Canarische Eilanden
Beeld: Twitter (Aangepast)

De calima heeft het coronavirus tegengehouden op de Canarische Eilanden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – De Canarische Eilanden is de autonome regio van Spanje waar men het minste te maken heeft met het coronavirus en waar de minste ziekenhuisopnames en geïnfecteerden zijn. Maar veel mensen en met name experts vragen zich waarom dat zo is. Komt dat door het klimaat, door de ligging van de eilanden archipel of iets anders. Nu heeft men bewijzen dat de calima zandstorm van februari een grote invloed heeft gehad.

Afgelopen februari hadden de Canarische Eilanden te maken met een van de ergste calima’s van de afgelopen 40 jaar. Vanwege deze ‘zandstorm’ of stofwolk met Afrikaans woestijnzand werden vliegvelden gesloten en werden alle carnavalsactiviteiten, behalve op het eiland Tenerife, afgelast toen het coronavirus oprukte in Spanje.

Vanwege de calima werd de inwoners van de getroffen eilanden al aangeraden binnenshuis te blijven omdat het woestijnstof niet gezond is om in te ademen. Dat gebeurde op hetzelfde moment dat het beroemde carnaval op de Canarias plaatsvond maar vanwege coronavirus werd dit afgelast op de meeste plaatsen.  

Daarom kwamen er veel minder mensen bijeen op straat en was er gedurende dagen minder sociaal contact. De onderzoekers, die o.a. de regionale overheid bijstaan tijdens de corona-crisis, ondersteunen dat de vervroegde ‘opsluiting in huis’ tijdens de calima ervoor gezorgd heeft dat het virus minder om zich heen kon grijpen op de Canarische Eilanden.

De sluiting van de vliegvelden vanwege de calima heeft er ook voor gezorgd dat er minder geïnfecteerde personen arriveerden op de eilanden en er dus minder import was. 

Uitzondering daarop is het eiland Tenerife waar de carnavalsactiviteiten niet werden geannuleerd en waar duizenden feestende mensen op straat bijeen kwamen en waar nu ook meer sprake is van corona-positieven.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Gaceta sanitaria (in het Engels).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.