Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Twee doden, een dozijn gewonden en veel schade door slecht weer noordwesten van Spanje

MADRID – De regio Galicië in het noordwesten van Spanje is zwaar getroffen door de enorme wind die inmiddels over het hele land trekt. Duizenden huishoudens en bedrijven hebben al dagenlang geen elektriciteit aangezien er veel kabels kapot zijn door omgevallen bomen en takken en elektriciteitsmasten omgewaaid zijn. Diverse wegen zijn afgesloten en er mag geen boot de haven uit vanwege een enorm ruwe zee met golven van meer dan 10 meter hoog. De wind raasde met meer dan 150 kilometer per uur over de regio.

Inmiddels heeft praktisch heel Spanje met de harde windstoten te maken maar de meest getroffen regio van Spanje is het in het noordwesten van Spanje gelegen Galicië. Nu is men daar wel wat gewend wat betreft de weersomstandigheden maar de harde wind die al dagenlang over deze regio raast is niet normaal. De zee is enorm wild en er zijn veel hoge golven die op sommige plaatsen de stranden compleet hebben weggevreten.

Redding

Vrijdag moesten de reddingsdiensten aan de pas komen om twaalf opvarenden van een vissersboot afkomstig uit de gemeente Cariño in Galicië zo’n 100 kilometer voor de kust van Asturië te redden. Hun boot was gezonken en de opvarenden zaten in een reddingsboot waarmee ze door de enorm wilde zee dreven. Gelukkig wisten de reddingsdiensten de vissers te lokaliseren en konden ze door middel van een helikopter en het reddingspersoneel gered worden.

Aan land heeft de wind voor veel omgewaaide bomen en lantaarnpalen gezorgd, staan de vuilniscontainers overal en nergens, zijn er vele takken afgebroken en zijn daken van woningen kapot gegaan of muren omgewaaid. Vanwege het slechte weer moesten er twee voetbalwedstrijden geannuleerd worden. De daken van de voetbalstadions in A Coruña en Vigo waren dusdanig beschadigt dat de wedstrijden tussen Deportivo en Betis en die tussen Celta de Vigo en Real Madrid geen doorgang konden vinden.

Doden en gewonden

Dat het voetbal niet doorgaat is een ding maar helaas heeft het slechte weer ook al het leven gekost van twee inwoners van de regio. In de gemeente A Estrada overleed een 91-jarige vrouw toen zij van de trap viel omdat ze niets kon zien nadat de stroom was uitgevallen. Ze viel samen met haar echtgenoot van de trap maar hij overleefde het ongeval. In de gemeente Muras overleed een man nadat hij was uitgegleden en ten val was gekomen waarbij hij dusdanig zijn hoofd stootte dat hij het ongeval niet overleefde. De man werd door inwoners tussen bomen en takken gevonden. Daarnaast zijn er nog een dozijn gewonden nadat men met voertuigen tegen bomen aanreed of bomen en takken op hen vielen.

Elektriciteit

Vanwege het slechte weer zijn er duizenden gezinnen en bedrijven die al dagenlang geen elektriciteit hebben. Elektriciteitsmasten zijn omgewaaid en liggen dubbelgevouwen op de grond terwijl de elektriciteitskabels los op wegen en bebouwde zones liggen. Uit heel Spanje is personeel naar de regio Galicië gereisd om te helpen het elektriciteitsnetwerk weer snel op gang te krijgen. Helaas is dat nu na drie dagen nog niet overal gebeurd maar men is met meer dan 500 man personeel hard aan het werk om zowel de masten weer rechtop te zetten, kabels opnieuw te spannen en bomen en takken te verwijderen die op kabels zijn gevallen.

Rest van Spanje

Nadat het slechte weer enorme schade en problemen heeft veroorzaakt in Galicië was het de beurt aan de overige regio’s langs de Atlantische Oceaan, te weten Asturië, Cantabrië en País Vasco of Baskenland. Ook daar had men te maken met een zeer wilde zee met enorme hoge golven, wateroverlast en hevige windstoten die ook in deze regio’s voor schade hebben gezorgd.

De hevige wind is daarna over heel Spanje richting de Middellandse Zee getrokken en er zijn nu ook veel regio’s zoals Catalonië, Comunidad Valenciana, Murcia en de Balearen die veel last hebben van de harde windstoten die met vlagen van soms meer dan 120 kilometer per uur over het land trekken. Men verwacht dat de wind in de loop van de maandag het vasteland van Spanje zal verlaten waarna de kalmte weer wat terugkeert.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Oh jongens maak er toch niet zo,n panniek van
    Veel mensen trekken het zich zo aan terwijl het in de meeste gevallen wel goed gaat

  2. ooo wat erg,,mijn familie woon in carballino /orense,hoop toch zo dat het daar wat rustiger is,,en dat er geen doden zijn gevallen,, i love my carballino

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!