Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Campagne voor de vernieuwing van de inschrijving in de Bevolkingsregisters in de provincie Alicante

ALICANTE – De Diputación de Alicante is een campagne gestart waarbij men staatsburgers van EU-lidstaten, Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein erop wijst dat het verplicht is zich te laten inschrijven indien men langer dan drie maanden in de provincie verblijft. Hieronder vallen dus ook Nederlanders en Belgen die gedurende meer dan 3 maanden in de provincie verblijven en die zich moeten wenden tot het Centrale Register voor Buitenlanders ofwel het Registro Central de Extranjeros (RCE).

Inschrijving in dit Register (padrón) is mogelijk door persoonlijk naar het kantoor van de Nationale Politie (Policia Nacional) te gaan waarna het inschrijvingsnummer (NIE) moet worden opgenomen in het Gemeentelijke Bevolkingsregister. Inschrijving in het Bevolkingsregister is verplicht in de gemeente waar de gebruikelijke woonplaats is gevestigd.

Ben je al geregistreerd in het Bevolkingsregister dan dien je alsnog dit te bevestigen bij het Register van de gemeente waar je woont. Ben je reeds ingeschreven dan dien je dat om de 5 jaar te bevestigen aan als je nog niet staat ingeschreven moet dat elke 2 jaar bevestigd worden.

Alle wijzigingen in het adres of de persoonsgegevens die een Europese staatsburger meedeelt aan de gemeente hebben dezelfde geldigheid als een uitdrukkelijke bevestiging. Deze bevestiging van woonplaats kan worden gedaan door: Uitdrukkelijke verklaring van de staatsburger en controle van de woonplaats door de Gemeente

Als een Europese staatsburger zijn woonplaats niet bevestigt, opent de gemeente een ambtshalve inschrijvingsprocedure voor die staatsburger en wordt de belanghebbende gehoord.

Vragen?

Er worden door de Diputación de Alicante regelmatig informatieve bijeenkomsten georganiseerd onder de naam Did you know…? Tijdens deze lezingen worden Europese Residenten geïnformeerd over maatschappelijke, juridische en administratieve thema’s die van invloed zijn op hun dagelijks leven en hun integratie in de provincie. Zij leren op deze manier hun rechten en plichten kennen binnen de Spaanse Maatschappij. De lezingen worden in het Engels, Frans, Duits en Nederlands gehouden en duren ongeveer één uur.

Lessen Spaans

Een van de voordelen van een inschrijving in het Bevolkingsregister van de gemeente is het feit dat er gratis lessen Spaans te volgen zijn voor alle buitenlandse ingeschreven inwoners. De cursussen zijn ontworpen dat de residenten op een visuele en praktische manier Spaans leren. Er wordt bijzondere nadruk gelegd op de mondelinge communicatie. De cursussen worden op twee niveaus aangeboden, te weten, het basisniveau dat gericht is op personen met weinig kennis van de taal, en een middenniveau dat zich richt op de residenten die al enige kennis van het Spaans hebben opgedaan. De cursussen worden gegeven gedurende 12 sessies van twee uur per sessie en zijn via internet te volgen.

Wat is een NIE en waarvoor dient dit

Het Identificatienummer voor Buitenlanders (Número de Identificación de Extranjeros, NIE) is een uniek, persoonlijk en exclusief nummer dat het Directoraat-Generaal van de Politie toekent aan buitenlanders. Dit nummer moet op alle openbare documenten staan die worden afgegeven aan of behandeld worden voor de buitenlandse burger in Spanje, maar ook op alle aanvragen die hij of zij indient bij de overheid en op heel wat documenten van privé-instellingen (banken, verzekeringsmaatschappijen, enz.

Het NIE is geen identiteitsdocument. De Europese Burger moet bijgevolg samen met zijn of haar NIE steeds zijn of haar overeenkomstige identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, enz.) van zijn of haar land voorleggen. Het NIE kan in Spanje zelf of in het land van herkomst via de Spaanse Ambassade of het overeenkomstige Spaanse Consulaat worden aangevraagd. In Spanje moet het NIE worden aangevraagd in het bevoegde Commissariaat van de Nationale Politie (Comisaría del Cuerpo Nacional de Policía) naargelang de gemeente waarin u woont.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Als ik mij laat inschrijven in een Spaanse gemeente, hoe zit het dan met mijn inschrijving in mijn Belgische gemeente? Wordt mijn huis in België dan beschouwd als een 2de verblijf, met alle belastingen die daarbij horen?

 2. IK LEES: De cursussen worden gegeven gedurende 12 sessies van twee uur per sessie en zijn via internet te volgen. Waar zijn die cursussen dan te vinden? ik ben ingeschreven in de gemeente Benissa

 3. Vele 3-maanden-+ ers schrijven zich niet in want je zijn bang dat dat gevolgen kunnen hebben in verband met belastingen enz. Het artikel geeft geen duidelijkheid hierover.

  Iets anders: ik ken veel buitenlanders die hier permanent verblijven en zich niet melden als resident, Dit geld zeker voor de Duitsers (ik heb vele Duitse vrienden) want volgens hen zijn de Duitse belastingen aanzienlijk lager dat de Spaanse. Zelfs de auto wordt ieder keer naar Duitsland gereden voor een keuring, heb ik mij laten vertellen!

  1. Mooi voor die Duitsers, maar totaal niet van belang voor de Nederlanders.
   In Nederland zijn de belastingen aanzienlijk hoger, met als topper de belastingen op auto’s. Je zou wel gek zijn om niet in Spanje een auto te kopen en op Spaans kenteken te rijden!
   Dus gewoon inschrijven hier en veel geld uitsparen.
   Ook het fiscaal residentschap is aantrekkelijk! De inkomsten belasting is hier duidelijk lager en vermogensbelasting betalen alleen zeer vermogenden en dan nog heel weinig! Er is-kortom- voor mij eigenlijk geen reden te bedenken om zich als NEDERLANDER hier niet in te schrijven. Ik kan niet oordelen over andere nationaliteiten.

 4. De laatste jaren vertrekken er meer buitenlanders dan er aankomen. Dat is blijkbaar moeilijk te begrijpen voor de Spanjaarden. De zomermaanden blijven nog druk mede dankzij de toeristen. Het is ook moeilijk op te maken uit het artikel of men zich MOET laten registreren als men net iets meer dan 3 maanden per jaar in Spanje verblijft, met pakweg 6 keer een halve maand, of na meer dan 3 maand aan 1 stuk.

  1. Dree, voor de duidelijkheid, er is geen verplichting! Ook niet als je net als jij en ik: ” resident ” bent. Zodra je iets wil regelen in Spanje, in mijn geval een omzetting van Nederlands rijbewijs naar een Spaans rijbewijs, heb je een geldige: “certificado de empadronamiento individual” nodig! De geldigheid van bovenstaand document, niet die van je inschrijving in de Padron Municipal, verloopt na drie maanden. De datum afgifte vindt je, in kleine letters met zegel, links boven in de kantlijn.

   1. Hoi Jan,
    Ik ben nu 5 maanden in Spanje woonachtig, moet langzamerhand voor de resident papieren (schijnt in Almeria te moeten) en belasting de dingen gaan regelen.
    Mijn eerste 3 maanden zijn dus om, en tot nu toe met mijn NIE en certificado empadronamiento van de gemeente, alles kunnen doen.
    Mij hadden ze verteld dat dat papier van de gemeente 3 mnd. geldig was, maar daar zit geen zegel op… Is dat per gemeente dan weer anders, of hebben we het over verschillende papieren?
    Bedankt alvast

    1. Dree, we hebben het over hetzelfde document.
     Ik denk dat het verschil daarin zit dat wij in verschillende delen van Spanje wonen. Ondara ligt in de: ” Comunidad Valenciana” een bestuurlijk autonoom gebied. Ik kan je hierin niet verder van advies dienen.

 5. Dank voor dit zeer informatieve artikel! Veel mensen uit mijn kennissenkring, en niet alléén in Spanje en Nederland, lezen inmiddels: ” Spanje Vandaag “?. Reactie op het artikel, sinds ik in Spanje woon lees ik met enige regelmaat artikelen omtrent dit onderwerp, zowel in Nederlands, Engels en Duitstalige bladen! Toch loopt het aantal geregistreerden terug!! De conclusie trekken laat ik aan de lezer over. Misschien ten overvloede, na elke drie maanden dien je een nieuwe exemplaar van je inschrijving op het Padron te gaan halen op het gemeentehuis. In Ondara zijn deze gratis.

  1. je padron is drie maand geldig maar dit wil NIET zeggen dat je iedere drie maand je padron dient te vernieuwen. Hier bij ons in Murcia is dat pas om de twee jaar, je krijgt daarvan een bericht. Vroeger was het zelfs maar om de vijf jaar. Maar als je een auto koopt, of een identiteitskaart nodig hebt, of bij een officiële instantie moet gaan… dan is het wel nodig om eerst een nieuwe padron op te halen. Hier in de provincie Murcia kost dat 3 euro.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. Dat zal zeker gebeuren in het geval van schelden, persoonlijke aanvallen en reacties die niets met een bepaald artikel te maken hebben.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!