Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Spanje’s langstzittende gevangene na 35 jaar eindelijk vrijgelaten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

MADRID – (Remco Stoffer) In zijn laatste kabinetsvergadering heeft premier Zapatero Spanje’s langstzittende gevangene na meer dan 35 jaar eindelijk gratie gegeven. De 61 jarige Miguel Montes Neiro heeft nooit zo’n zware delicten begaan om zo’n lange gevangenisstraf te krijgen. Hij heeft echter meerdere gevangenisstraffen gekregen die hem uiteindelijk sinds 1976 in de gevangenis hielden.

Na meer dan 50.000 handtekeningen en jarenlange strijd, kunnen de familieleden Miguel eindelijk weer omarmen deze kerst. Volgens Miguel’s zus is zijn vrijlating een geschenk uit de hemel en geen geluk zoals sommige menen.

Leger

Miguel Montes Neiro ging voor het eerst naar de gevangenis in 1976 nadat hij op twintigjarige leeftijd het leger zonder toestemming had verlaten. Gedurende zijn vlucht heeft Miguel enkele berovingen gedaan en werd hij aangehouden voor het in bezit hebben van wapens. Tijdens zijn vlucht wist hij bij zijn vrouw twee dochters te verwekken.

Ontsnapping

In 2009 wist Miguel te ontsnappen nadat hij een vrijpas had gekregen om bij de begrafenis van zijn moeder te zijn. Hij maakte van deze gelegenheid gebruik om onder andere zijn dochter te bezoeken en wist drie weken uit de handen van de politie te blijven.

Levenslang

De langste celstraf in Spanje is 30 jaar maar kan verlengd worden naar 40 jaar indien er sprake is van een terroristische actie. Het is daarom erg vreemd dat Miguel zo lang in de gevangenis heeft gezeten aangezien moordenaars nog eerder worden vrijgelaten, aldus Miguel’s advocaat. Miguel zou eigenlijk pas in 2021 vrijgelaten worden, op 71 jarige leeftijd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)