Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Geen nieuwe hotels meer in het centrum van Barcelona

BARCELONA – De gemeente Barcelona heeft een van de verkiezingsbeloftes dan eindelijk waar kunnen maken, het stoppen van het bouwen van nieuwe hotels in het centrum van de stad. Al jaren zorgt het toerisme voor problemen en hebben inwoners van de stad steeds meer het gevoel dat ze niet meer in hun eigen stad wonen maar in een attractiepark. Buiten het feit dat de gemeente een strijd is begonnen tegen de illegale verhuur van appartementen, gaat men nu ook de bouw en opening van nieuwe hotels in het centrum van de stad verbieden.

Ondanks dat experts zeggen dat er een gebrek aan hotels en hotelkamers is, met name wanneer er een congres is op sommige momenten dat er bijna geen kamers te vinden zijn, heeft de gemeente besloten om het niet meer toe te gaan staan van het heropenen van bestaande hotels en/of het openen van nieuwe hotels. De nieuwe hotels die eventueel geopend gaan worden mogen alleen gebouwd worden in bepaalde zones van de stad die buiten het centrum liggen.

Om dat te bewerkstelligen heeft de gemeente onder leiding van burgemeester Ada Colau de stad in vier districten of zones verdeeld (zie kaart beneden). In de rode zone mag niet meer gebouwd gaan worden en mogen geen nieuwe hotels geopend worden en mogen hotels die eventueel sluiten niet door anderen heropend worden (descrecimiento), in de donker oranje zone mogen de aanwezige hotels gehandhaafd worden, ook wanneer er al een hotel is die sluit en wordt heropend maar er mogen geen nieuwe hotels bijgebouwd worden (mantenimiento). In de licht oranje en gele zones mogen zowel nieuwe hotels gebouwd en geopend worden en mogen bestaande hotels gehandhaafd blijven wanneer ze worden overgenomen. Er mogen echter wel maar een maximum van 4.000 bedden bijkomen (crecimiento contenido).

Inwoners verenigingen van de stad zijn op zich blij met deze maatregel maar zeggen dat het lang niet genoeg is om het toerisme terug te dringen. De hotelsector is natuurlijk niet zo blij met deze nieuwe regels aangezien men meent dat Barcelona zo minder populair zal gaan worden en men minder concurrerend zal zijn met andere Europese steden waar veel toeristen naartoe gaan. Zo’n vaart zal het wel niet lopen helemaal omdat andere steden zoals Amsterdam, Berlijn, Venetië en Parijs soortgelijke plannen hebben om het toerisme terug te dringen omdat ook daar de maat vol is blijkbaar.

Op dit moment heeft Barcelona 426 hotels met plaats voor 75.535 personen. Daarnaast zijn er 26 aparthotels met plaats voor 2.801 personen en 299 hostals en pensions met 6.806 bedden. Tevens zijn er 129 herbergen te vinden met ruimte voor 9.765 toeristen en nog eens 44 zogenaamde residencias (zoals B&B) met 5.804 bedden. Het aantal toeristische appartementen met licentie is opgelopen naar 9.706 waardoor er 41.272 toeristen kunnen slapen in privé appartementen. In totaal komt het aantal bedden daarmee op 142.053 verdeelt over 10.634 accommodaties – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Het Barcelonese probleem is eigenlijk een extreem voorbeeld waarmede de meeste Spaanse kuststeden worstelen: een verveelvoudiging van residenten in de warme maanden tav de ‘locals’. Het is een kiezen tussen de pest en de cholera maar het is en blijft een beleidsoptie: inkomsten uit toerisme en vergaderfaciliteiten voor bedrijfsleven of de authenciteit van de bewoners behouden om zich thuis te voelen in de eigen dagelijkse/jaarlijkse leefruimte. Een ding is zeker: het mag niet afzakken naar Venetiaanse toestanden met vlucht van de locale bevolking. Punt is, het aanbod zal nooit voldoende zijn. De kunst is het aanbod te managen. Kan dus volledig de burgemeester volgen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!