skip to Main Content
Spanje is een van de Europese landen waar men het meeste last heeft van lichtvervuiling

Spanje is een van de Europese landen waar men het meeste last heeft van lichtvervuiling

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Recent zijn de onderzoeksgegevens van de Exeter University in Groot Brittannië bekend gemaakt waaruit blijkt dat Spanje samen met Italië bovenaan de lijst staat van Europese landen waar men het meeste hinder heeft van lichtvervuiling. Daarnaast is Spanje ook een van de landen waar de regering het meeste geld uitgeeft aan verlichting op straat en openbare gebouwen. De lichtvervuiling heeft ernstige gevolgen op de gezondheid van de mens zoals slapeloosheid en stress maar ook dieren zoals vogels die in de war raken en planten die niet groeien dankzij teveel licht .

Lichtvervuiling is een vrij recent fenomeen. Het overvloedig verlichten van allerhande plaatsen veroorzaakt ecologische schade. Nachtverlichting, zoals verlichting van snelwegen en straten, gebouwen, objecten en assimilatieverlichting in de tuinbouw, kan daarnaast het biologische dag- en nachtritme van mensen en dieren verstoren. Planten worden beïnvloed in hun groeiwijze en ook astronomische waarnemingen zoals sterren kijken worden erdoor bemoeilijkt. Madrid is daarnaast de stad waar de meeste lichtvervuiling van heel Europa plaats lijkt te vinden.

Spanje heeft de eer om samen met Italië bovenaan de lijst te staan waar men het meeste last heeft van lichtvervuiling en waar de overheden het meeste geld per hoofd van de bevolking uitgeven aan de openbare verlichting. De steden en monumenten zijn in Spanje allemaal verlicht door energievretende lampen waarbij men wel moet aangeven dat er de laatste jaren steeds meer geïnvesteerd wordt in de zuinigere LED lampen. Dat neemt echter niet weg dat er geen lichtvervuiling meer is aangezien de lampen naast straten, pleinen, snelwegen, parken en gebouwen ook de lucht erboven verlichten.

Oorzaken

Lichthinder wordt o.a. veroorzaakt door: verkeerde plaatsing van lichtbronnen: de lichten worden zodanig geplaatst dat er rechtstreekse overdracht is van licht in de atmosfeer; te hoog vermogen van de lichtbronnen: door het hoog vermogen van de lichtbronnen is er een zeer sterke reflectie naar de atmosfeer; combinatie van beide; te veel lichtbronnen; te lang laten branden van lichtbronnen.

Voor- en nadelen

Aan het gebruik van kunstlicht zitten vele nadelen (en enkele voordelen) verbonden zoals Astronomische nadelen zoals het niet kunnen zien van sterren; menselijke nadelen zoals verblinding, verstoring nachtrust, biologische klok verward, fysiologische effecten zoals depressie etc.; economische nadelen zoals verspilling licht, onnodige financiële kosten etc. Uiteraard zijn er ook ecologische nadelen voor het milieu zoals de verstoring van de groei van planten en de nachtrust van dieren.

Enkele voordelen zijn dat een goed verlichte omgeving mensen een veilig gevoel geeft waarbij de lichtintensiteit niet zo heel veel uitmaakt en dat er een 24uurs economie mogelijk is dankzij de verlichting.

Voorkomen

Lichtvervuiling kan voorkomen worden door de verlichting op bepaalde tijden uit te doen, iets waarmee men in België op o.a. de snelwegen al enkele jaren geleden mee begonnen is. Constructies zoals kerken en monumentale gebouwen hoeven niet de hele nacht verlicht te zijn en straatlantaarns dienen niet meer naar beneden en boven maar slechts naar beneden gericht te zijn. daarnaast is het gebruik van andere soorten verlichting zoals intelligente lampen die beweging waarnemen ook aan te raden maar dat is nu nog erg duur.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. “Onderzoek heeft uitgewezen, …” . Een van de meest gebruikte en meest -leugenachtige openingszinnen om een twijfelachtige opinie in te leiden.

  – “…menselijke nadelen zoals verblinding, verstoring nachtrust, biologische klok verward, fysiologische effecten zoals depressie etc.;…”
  Ik neem aan dat de auteur veel van die gevallen in zijn familie heeft. Ik ken níemand die een probleem heeft met een deze ‘menselijke nadelen’.
  -“…verstoring van de groei van planten en de nachtrust van dieren…”· ?
  Dat (te veel) licht schadelijk kan zijn voor sommige dieren en planten zou best kunnen, maar dat de openbare verlichting hier een noemenswaardige rol in speelt lijkt me zeer twijfelachtig.
  – “…Spanje heeft de eer om samen met Italië bovenaan de lijst te staan waar men het meeste last heeft van lichtvervuiling en waar de overheden het meeste geld per hoofd van de bevolking uitgeven aan de openbare verlichting…”
  Het volstaat om een nacht-satellietfoto van Europa te bekijken om te beseffen dat deze bewering onmogelijk juist kan zijn. België (vooral Vlaanderen) is zonder twijfel de koploper. Daarom ook doet België al jaren een poging om daar verandering in te brengen. Verder heb ik nog nooit iemand horen klagen over te veel openbare verlichting. Integendeel!

  Volgens mij is hier een groene extremist aan het woord die misbruik maakt van de resultaten van een onderzoek om oppositie te voeren en uiteraard is dit welgekomen voer voor de sensatiepers. Dergelijke pseudowetenschappelijke verhalen gaan er bij een bepaald publiek in als zoete koek. Zoals blijkt !!

 2. Bij ons brand de hele nacht licht.Woonde daarvoor op de campo,maar sliep daar slechter door de honden.Slaap met de venster open hier,en slaap heel goed.Hier hoor je niets,en als ik mijn ogen dicht doe,heb ik geen last van de lichten.

 3. De nieuwe vierbaansweg bij Guardamar die 5 jaar geleden geopend is staat vol met lantaarnpalen en er is nog niet 1 die gebrand heeft.Waarom geld verspillen als ze toch nooit gebruikt worden.

 4. daar zijn plaatsen waar wat minder verlichting kan zijn .Denk er aan een verlichting op de weg of urbanisatie ,vind ik geen overbodige luxe ,het gaat hier om de veiligheid in het verkeer en zeker voor de bewoners ,tegen inbraak ,overvallen …..Kan ik van mee spreken

 5. In La Carihuela-Torremolinos C/Carlotte Alesandri staan bijna om de 25 mtr. kostbare lantaarnpalen al jaren, die totaal heel véél energie gebruiken, de helft had ook ruim voldoende geweest!

 6. Lichtvervuiling wellicht. Ik woon op een berg nabij de kust en de hele omgeving heeft niet eens straat verlichting. Waar ik me veel meer zorgen om maak is de zee vervuiling. Hier aan de kust in de provincie Malaga, met name stranden in de buurt van bewoning is het erbarmelijk slecht gesteld met de stranden. Het water is gewoon smerig. Kom juist terug van een afgelegen strand waar je met de auto niet kunt komen. Geen bewoning in de buurt. En je zwemt tussen de maandverbanden, kippeveren en plastic zakken. Ronduit smerig.

  1. Van lichtvervuiling had ik nog nooit gehoord. Dat de zee de afgelopen jaren steeds vervuilder is geworden is ook mij een doorn in het oog. Ik ben heb er al verschillende keren plastic zakken en flessen uitgehaald, maar hier is geen beginnen aan. Het ligt er ook aan hoe de wind staat, maar het is echt niet normaal want inderdaad tot maandverband toe

 7. Het is vreselijk bij mij. Alle lichten bij het zwembad aan de hele nacht. Wat dus echt niet nodig is en ik wat beter kan slapen met wat frisse lucht.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken