Vanaf 2021 met digitaal IATA ‘corona-paspoort’ naar Spanje vliegen

Vanaf 2021 met digitaal IATA ‘corona-paspoort’ naar Spanje vliegen
Beeld: Freepik (aangepast)

Vanaf 2021 met digitaal IATA ‘corona-paspoort’ naar Spanje vliegen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de luchtvaartsector ligt dan moeten passagiers die naar andere landen vliegen vanaf het eerste of tweede kwartaal in 2021 de beschikking hebben over een ‘IATA Travel Pass’ wat gezien kan worden als een corona-paspoort voor vliegtuigpassagiers. Dat speciale digitale document moet alle nuttige informatie bevatten zoals of de reiziger gevaccineerd is of negatief getest is op covid.

Steeds meer landen stellen eisen wat betreft een negatieve corona-test of PCR-test zoals om Spanje via een vliegveld of haven binnen te komen. In Spanje geldt dit sinds 23 november en ook in Nederland (en volgens geruchten ook in België) wordt gesproken over een negatieve corona-test-eis om Nederland en/of België binnen te komen na terugkeer uit een ander (risico)land. 

Daarnaast moet het vaccineren tegen covid ook starten in 2021 waardoor de reizigers over meer persoonlijke corona-informatie beschikken. Als het aan de luchtvaartsector en de overkoepelende organisatie IATA ligt moeten alle vliegtuigpassagiers vanaf 2021 een zogenaamd corona-paspoort of ‘IATA Travel Pass’ hebben. 

In dat digitale document (smartphone app) zal informatie over de geldende reisvoorwaarden zoals verplichte tests of vaccinaties beschikbaar komen voor reizigers. Daarnaast moet ook snel te zien zijn of de passagiers aan die eisen voldoen. 

Om dat voor elkaar te krijgen moeten overheden, laboratoria, luchtvaartmaatschappijen en reizigers informatie kunnen aanleveren die dan in die app gekoppeld worden. Dat op zich is al een ambitieus plan want die samenwerking gaat tot nu toe niet altijd soepel.

De komende weken test de IATA het corona-paspoort samen met luchtvaartconcern IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways, Aer Lingus en de Spaanse maatschappijen Iberia en Vueling. 

Als alles goed gaat kunnen iPhone-gebruikers in het eerste kwartaal van 2021 de app gaan gebruiken. Reizigers met een Android-telefoon moeten tot het tweede kwartaal wachten.

Lees alles over hoe deze ‘IATA Travel Pass’ moet werken in dit document (PDF)

Beeld: IATA
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.