menu: rubrieken, zoeken & meer

Vanaf 2021 met digitaal IATA ‘corona-paspoort’ naar Spanje vliegen

Vanaf 2021 met digitaal IATA ‘corona-paspoort’ naar Spanje vliegen
Beeld: Freepik (aangepast)

Vanaf 2021 met digitaal IATA ‘corona-paspoort’ naar Spanje vliegen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de luchtvaartsector ligt dan moeten passagiers die naar andere landen vliegen vanaf het eerste of tweede kwartaal in 2021 de beschikking hebben over een ‘IATA Travel Pass’ wat gezien kan worden als een corona-paspoort voor vliegtuigpassagiers. Dat speciale digitale document moet alle nuttige informatie bevatten zoals of de reiziger gevaccineerd is of negatief getest is op covid.

Steeds meer landen stellen eisen wat betreft een negatieve corona-test of PCR-test zoals om Spanje via een vliegveld of haven binnen te komen. In Spanje geldt dit sinds 23 november en ook in Nederland (en volgens geruchten ook in België) wordt gesproken over een negatieve corona-test-eis om Nederland en/of België binnen te komen na terugkeer uit een ander (risico)land. 

Daarnaast moet het vaccineren tegen covid ook starten in 2021 waardoor de reizigers over meer persoonlijke corona-informatie beschikken. Als het aan de luchtvaartsector en de overkoepelende organisatie IATA ligt moeten alle vliegtuigpassagiers vanaf 2021 een zogenaamd corona-paspoort of ‘IATA Travel Pass’ hebben. 

In dat digitale document (smartphone app) zal informatie over de geldende reisvoorwaarden zoals verplichte tests of vaccinaties beschikbaar komen voor reizigers. Daarnaast moet ook snel te zien zijn of de passagiers aan die eisen voldoen. 

Om dat voor elkaar te krijgen moeten overheden, laboratoria, luchtvaartmaatschappijen en reizigers informatie kunnen aanleveren die dan in die app gekoppeld worden. Dat op zich is al een ambitieus plan want die samenwerking gaat tot nu toe niet altijd soepel.

De komende weken test de IATA het corona-paspoort samen met luchtvaartconcern IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways, Aer Lingus en de Spaanse maatschappijen Iberia en Vueling. 

Als alles goed gaat kunnen iPhone-gebruikers in het eerste kwartaal van 2021 de app gaan gebruiken. Reizigers met een Android-telefoon moeten tot het tweede kwartaal wachten.

Lees alles over hoe deze ‘IATA Travel Pass’ moet werken in dit document (PDF)

Beeld: IATA