skip to Main Content
Meer dan 40.000 geregistreerde vakantie appartementen aan de Costa Blanca
Diario Información

Meer dan 40.000 geregistreerde vakantie appartementen aan de Costa Blanca

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

40.000+ vakantie appartementen in Alicante

Diario Información

ALICANTE – Volgens de laatste cijfers staan er op dit moment 40.326 appartementen aan de Costa Blanca officieel als vakantie accommodatie geregistreerd. Dat is een behoorlijk aantal maar volgens de autoriteiten nog niet eens de helft van het aantal appartementen die daadwerkelijk aangeboden worden als toeristisch verhuurobject. Sinds 2015 is het in de Comunidad Valenciana verplicht je appartement te registreren indien men dat verhuurt aan toeristen.

De eerste vier maanden van dit jaar werden er in de provincie Alicante rond de 4.000 appartementen geregistreerd en gelegaliseerd door de eigenaren. Het gaat in dit geval om appartementen die via de bekende verhuur platforms op internet werden aangeboden en die niet geregistreerd stonden bij de regionale autoriteiten.

In de hele Comunidad Valenciana werden er het eerste kwartaal van dit jaar 6.010 woningen geregistreerd waarvan 3.856 in de provincie Alicante, 1.426 in de provincie Castellón en 728 in de provincie Valencia.

Geregistreerd

De Agencia Valenciana de Turismo controleert op dit moment in totaal 66.755 toeristische accommodaties waarvan 40.326 in de provincie Alicante, 13.727 in de provincie Castellón en 12.072 in de provincie Valencia. Dat is een behoorlijk aantal accommodaties maar volgens de autoriteiten nog lang niet alles wat aangeboden wordt, een aantal wat geschat wordt op meer dan 80.000 toeristische verhuurobjecten.

Verplicht

Sinds januari 2015 is het verplicht om alle toeristische verhuuraccommodaties te registreren in het Registro de Empresas, Establecimientos y Profesiones Turísticas van de Comunidad Valenciana. Het hele proces van aanmelden, registreren etc. staat op deze website (in het Spaans) uitgelegd.

Boetes

Het niet registreren van een toeristisch verhuurobject kan boetes opleveren tussen de 90.000 en 600.000 euro, iets wat de eigenaren van deze verhuurobjecten moeten betalen. Vooralsnog gaat het om bangmakeij want er zijn tot nu toe geen sancties uitgedeeld aan appartementen eigenaren die hun accommodatie ongeregistreerd aan hebben geboden.

De enige die tot nu toe boetes hebben gekregen zijn de online verhuurplatforms die niet geregistreerde accommodaties aanboden. In dit geval gaat om de platforms Airbnb, Homeaway en Rentalia die elk een boete van 30.000 euro kregen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Strenger is het nu en de regels worden nog meer aangescherpt. Dat is het gevolg van niet inbare belastingen e.d.. De spaanse belastingdienst rekent ook en maakt schattingen. Plus het geregistreerde beeld hoeveel toeristen / bewoners op locatie er zijn . En vooral wie er verblijven. De euro heeft twee zijden. De zijkant is niet meer zo makkelijk neer te zetten.
  Door tekorten / overheid wil men daarboven meer geld innen en dat is een feit. Of dat op de korte / lange termijn positief uitpakt valt nog te bezien.
  Als later opvalt dat het toerisme aan de kust daalt in Spanje. Het weer is geen garantie , dat kan zomaar veranderen. Meer aandacht voor de lokale bevolking zeker gezien in het binnenland is wel hoog nodig.

  Ik bekijk het wat breder . Alles aan de kust volbouwen biedt geen meerwaarde voor o.a. Spanje. Irrigatie-projecten voor meer leefgebieden en veel meer zuiver drinkwater. Zout naar zoet water projecten. Meer werkgelegenheid en trekt de rest van de tekort problemen de positieve kant op. De natuur reageert op nuttige veranderingen. Bijsturen en ondersteuning door de mens kan ook voordelen opleveren. Groener en schoner. Stil zitten werkt niet.

 2. En wat met krakers die inbraak plegen in je woning en daar blijven wonen en tevens je inboedel vernietigen? Krijg je dan ook een boete van 600000 Euro omdat je die niet aangegeven hebt?

  1. Als de inbraak gebeurd is met schade zoals raam stukgeslagen of een geforceerde deur e.a. dien je in ieder geval de Guardia Civil te verwittigen en een PV laten opmaken. Voor de rest is het koffie dik kijken.
   In de veronderstelling dat je 10-20 man kunt mobiliseren en je zet de bezetters buiten, dan kun je er toch terug in ?

   1. Michel, we weten allemaal: krakers hebben maar een paar uur nodig om alles wat los én vastzit naar buiten te halen, en snel te verkopen aan 5€/stuk…
    Nu de Spaanse wet aangaande krakers staat 3j voor op bvb die vd Belgische. Dwz: juridisch krijg je krakers in Spanje er sneller uitgezet dan in België

 3. Als ik mijn appartement commerciël verhuur, dus via een bureau of zelf met een contract dan is het logisch dat ik dat moet opgeven en moet laten registreren. Verhuur is inkomsten dus belasting heffing. Snap niets van vrienden en of familie situaties die in reacties genoemd worden. Tenzij je geld vraagt aan je vrienden of familie, hoe moeilijk is dit?

  1. Anton, zoals ik het begrepen heb gaat de belastingdienst ervan uit dat als je er niet bent en het pand is bezet dat deze dan verhuurd is.
   Jij moet dus bewijzen dat het verblijf gratis was met een verhuurakte met huur van
   0 euro, dan pas ben je gedekt.

   1. Michel, sorry ik doe niet met jou mee om hysterisch te reageren op deze info. Zoals ik al eerder schreef, ben ik er van overtuigd dat niemand bij jou aan de deur komt als jij niet commercieel bezig bent. Als ik mijn kinderen een huurcontract onder de neus moet duwen als ze bij mij zijn, zet ik mijn woning de volgende dag te koop.

 4. Vergeet ook niet dat als er vrienden of familieleden gratis in je verblijf zijn je uw verblijf ook als vakantie accommodatie moet laten registreren.
  Je verhuurd het dan aan 0 euro met verhuurakte en je moet de gemeente verwittigen van dit verblijf.
  Waarschijnlijk komt er dan nog wat bij maar dat weet ik niet, misschien dat een lezer hier wat meer uitleg van kan posten.

   1. Ben er niet zeker van maar ik geloof dat je dan niets moet aangeven omdat je er zelf ook bent.
    Maar als je dan hoort dat men een verhuurakte dient op te stellen voor het verhuren van een appartementsterras aan de straat bij evenementen schrik ik van niets meer.

    1. Klinkt toch raar hoor: dus ik ben aanwezig met vrienden diever een week op bezoek komen maar hey: ik moet me opsluiten want er moest maar eens controle komen…

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken