Het hoe en wat over autorijden vanaf 4 mei en in Fase 0 in Spanje

Het hoe en wat over autorijden vanaf 4 mei en in Fase 0 in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het overgrote deel van Spanje bevindt zich sinds maandag 4 mei in de de-escalatiefase 0 die in principe tot 11 mei moet duren. Het is een van de vier overgangsperioden van het vier fasen-plan van de Spaanse regering om op gecontroleerde wijze uit de noodtoestand te geraken. Alleen de eilanden La Gomera, El Hierro, La Graciosa en Formentera zijn meteen begonnen met Fase 1. Maar omdat er dagelijks zoveel informatie op ons af komt even wat meer tekst en uitleg over het gebruik van de auto vanaf 4 mei in Spanje.

Hoe was de situatie tot 4 mei in Spanje tijdens de huidige noodtoestand? Verwarrend, om het maar zo te omschrijven. In eerste instantie was het alleen toegestaan om met één persoon in de auto te zitten om bijvoorbeeld naar de supermarkt, apotheek, bank of naar de werkplek te gaan. Dat werd later gewijzigd naar maximaal twee personen behalve om naar de supermarkt te gaan en dat zorgde voor veel verwarring.

Regels vanaf 4 mei

Vanaf Fase 0 (4 mei) en zoals in het staats bulletin BOE TMA/384/2020 staat beschreven in Artículo 2 punt 1: In privé voertuigen voor personenvervoer tot en met maximaal 9 personen inclusief de chauffeur is het toegestaan per rij stoelen 2 personen te vervoeren. Alle inzittenden moeten verplicht een mondkapje dragen en dienen de maximaal mogelijke afstand aan te houden.

Bij punt 2 staat dat in het geval van professionele voertuigen voor personenvervoer tot en met maximaal 9 personen inclusief de chauffeur het is toegestaan per rij stoelen 2 personen te vervoeren behalve de rij van de chauffeur (zoals bv. bij een taxi). Alle inzittenden inclusief de chauffeur moeten verplicht een mondkapje dragen en dienen de maximaal mogelijke afstand aan te houden.

Bij punt 3 staat dat als het gaat om een voertuig voor personenvervoer met maar één rij stoelen gaat (zoals bestelbusjes met laadruimte of 45km auto’s en campers?) er maximaal 2 personen inclusief de chauffeur vervoerd mogen worden en dienen zij mondkapjes te dragen.

Wat betreft de verplichte mondkapjes dienen deze zowel de neus als de mond te bedekken, zoals omschreven in de BOE Artículo 1 punt 1.

Waarheen

Vanaf Fase (4 mei) is het dus toegestaan om met meerdere personen in een personenwagen te zitten mits deze personen mondkapjes dragen. Dat geldt dus ook als men naar de supermarkt, bank, apotheek of naar de werkplek rijdt.

Maar het is in Fase 0 (4 mei) nog niet toegestaan om zomaar wat te gaan rijden. Dat zal pas mogelijk zijn vanaf Fase 1 (11 mei) wanneer men zich met de auto binnen de provinciegrenzen of op een eiland mag verplaatsen. 

Dat houdt dus in dat vanaf 11 mei je met de auto binnen bv. de provincie Alicante mag rijden maar niet naar de provincie Murcia of Valencia mag rijden als men woonachtig is in de provincie Alicante. Woon je echter op het eiland Ibiza dan mag je ook alleen op dat eiland rijden en niet naar Formentera of Mallorca gaan met de boot.

De regel van de provinciegrens zal blijven gelden tot tenminste het einde van Fase 3 (8 juni) die eind juni zal eindigen. Wat daarna gaat gebeuren is nu nog niet bekend.

Buitenlands kenteken

Stel je bent in Spanje met je eigen auto uit Nederland of België met een buitenlands kenteken en je hebt geen vaste woonplaats in Spanje, welke regels gelden dan? Volgens de eerder genoemde regels mag je alleen binnen de provinciegrens van de woonplaats of op het eiland waar je woont rijden maar dat is in het geval van geen vaste woonplaats dus lastig (behalve de eilanden natuurlijk).

Op deze vraag hebben wij nu nog geen officieel antwoord kunnen vinden maar we zouden er vanuit kunnen gaan dat de autoriteiten de plaats zullen aanhouden waar je verblijft tijdens de noodtoestand. 

Verblijf je dus in Mijas dan zou je binnen de provincie Málaga mogen rijden, verblijf je in Benidorm dan zou je binnen de grenzen van de provincie Alicante mogen rijden en verblijf je op Mallorca dan mag je alleen op het eiland Mallorca rijden. 

Dit is dus niet officieel duidelijk en de vraag is hoe de politie dit eventueel controleert. Het heeft echter ook te maken met een eigen verantwoordelijkheid en de mate waarin je de regels van jouw gastland zo goed mogelijk opvolgt.

Terugkeren vanuit Spanje naar eigen land

Wat betreft de regels over het eventueel terugrijden naar eigen land vanuit Spanje zijn er geen wijzigingen in Fase 0 of de andere Fases. Dit was gedurende de hele noodtoestand al toegestaan en ook de grens van Spanje met Frankrijk passeren is ook geen probleem geweest. 

Er zijn echter welke enkele regels en maatregelen aan verbonden die we HIER gedetailleerd met de benodigde formulieren hebben omschreven. 

Meer informatie lees je HIER.

Met de auto Spanje binnenrijden

De grenzen in Spanje zijn voorlopig tot 15 mei gesloten en het land heeft de grenscontroles weer ingesteld. Het verbod is niet van toepassing op inwoners van de Europese Unie of van het Schengengebied die op weg zijn naar hun hoofdverblijf (dus geen vakantiewoning, camping etc.) maar de woning waar men officieel woont in Spanje. 

Je moet dan altijd de groene kaart of A4-document ook wel “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” laten zien als bewijs (alleen een NIE-nummer is niet genoeg). Buitenlanders afkomstig uit andere landen of buiten de Europese Unie die niet in Spanje wonen worden tot 15 mei niet toegelaten.

Meer informatie lees je HIER.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.