skip to Main Content
Aantal werklozen weer gestegen in Spanje nu de zomerdrukte voorbij is

Aantal werklozen weer gestegen in Spanje nu de zomerdrukte voorbij is

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Zoals elk jaar rond deze tijd komen er weer meer werklozen bij omdat de zomerbanen voorbij zijn nadat de drukste maanden in het toerisme ook afgelopen zijn. Dit keer is het aantal werklozen die geregistreerd staan (paro registrado) bij de Servicios Públicos de Empleo Estatal (SEPE) met 46.400 personen gestegen waardoor het totaal aantal werklozen nu is geëindigd op 3.382.324 personen. Weliswaar is het aantal geregistreerde werkzoekenden gestegen maar het aantal “verwoeste” banen is vele malen groter.

In Spanje staan op dit moment 18.309.844 mensen geregistreerd die een baan hebben, dat is 179.485 mensen minder dan eind juli. Met andere woorden, er zijn bijna 180.000 banen verdwenen terwijl het aantal geregistreerde werklozen gestegen is met 46.400 personen. Het is volgens de registers de grootste “vernietiging” van banen sinds het jaar 2008, toen werden er 244.666 banen vernietigd. Ondanks deze slechte cijfers is het aantal werkers op dit moment nog steeds 3,45% hoger dan de 17.699.995 werkers in augustus 2016.

Waar komt dat verschil tussen de 46.400 nieuwe geregistreerde werklozen en de 179.485 banen die er minder geregistreerd staan dan vandaan? Dat komt doordat veel mensen nu de zomer voorbij is naar hun eigen land teruggaan of zich niet opnieuw registreren bij de SEPE kantoren. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn zoals het niet recht hebben op enige vorm van uitkering en dus heeft het volgens deze personen ook geen zin om zich in te schrijven bij de instanties. Voor anderen is nu slechts een tijd van overbrugging tussen banen aangebroken en neemt men niet de moeite om zich te melden bij de instanties. Daarnaast zullen er nog vele andere redenen zijn waardoor er zo’n groot verschil is.

Voor de duidelijkheid, het gaat hier alleen om de werkzoekenden of werklozen die zichzelf hebben ingeschreven bij de SEPE kantoren. Een groot deel van de werklozen schrijft zich niet meer in of verhuist naar het buitenland waardoor deze gegevens, die de Spaanse regering wel aanhoudt, niet helemaal correct hoeven te zijn. Er is een andere manier om het aantal werklozen uit te rekenen door middel van de EPA enquête van het Spaanse Bureau voor de Statistiek. Deze worden eenmaal per drie maanden gepubliceerd en laten altijd een ander, volgens velen realistischer, beeld zien.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. feit is dat men overal in Europa klaagt over de politiek !!! Het moment dat men in het stemhokje staat vergeet men dat en stemt voor dezelfde of gaat men NIET ! een week nadien herbegint het geklaag en de ontevredenheid.Wie is dan de dommerik(ken)

  1. Meer dan 3 miljoen werklozen zonder de halve en 2 uren baantjes met dank aan de pp, pfffff, HOOP dat ze de volgende keer anders stemmen, verslechten kan niet alleen verbeteren, we zien het wel.
   Naar ik verneem van familie in België (dit is ook Europa he) heeft men gestemd voor “verandering” voor de NVA dus die nu met de VLD “hun zaakjes regelen” (de CDNV likt de kont als het hen uitkomt) en inderdaad er is veel veranderd, werklozen eruit die naar het OCMW moeten gaan, invaliden die naar de werkloosheid moeten enz…en het is er niet goedkoper op geworden, althans dit hoor ik van mijn familie en als dit fout is sorry want wij wonen in Spanje.
   Mijn familie heeft geen enkel probleem, zij hebben het goed maar als ze een beetje rond kijken is er veel miserie, lees armoede. Klopt dit?

 2. De PP heeft dan ook helemaal niets ondernomen de werkloosheid te verminderen sterker nog door de PP gingen de werklozen er zelfs met 50% op achteruit in hun uitkerings periode.

  Spanje zit nog altijd zwaar in de crisis en de PP probeert dit te verbloemen, en zolang de PP de macht heeft zal er ook niets positief veranderen in Spanje.

  1. Maar de vraag is …. zou dat wel gaan gebeuren met de andere drie partijen aan de macht? Ben geen PP fan maar buiten de PSOE zijn dit wel de partijen die ervaring hebben en niet zoals Podemos en Ciudadanos die op papier goed zijn maar in de echte wereld…. mischien ook wel en zouden een paar jaartjes met iets nieuws iets goeds zijn voor het land. Zoniet, kunnen er altijd weer verkiezingen komen he 😀

  2. groot gelijk Leo, die pp is om van te kotsen en nu gaat onze zot handje schud doen met die andere zot in Amerika……die mannen zijn geschikt voor de psychiatrie!!!

  3. Best meneer Leo: je slaat de bal mis; ik vermoed dat U sterk links geörienteerd bent? Nu, dat mag; maar U mag de waarheid géén geweld aandoen. Ik heb familie (werkenden) sinds 35 jaar; twee (volwassen én werkenden) kleinkinderen: dus weet ik wat ik zeg. Sinds de PSOE van de macht weg is is er in Spanje veel ten goede veranderd (zoals overigens overal waar de socialisten van de macht af zijn, remember de PS in België), de algemene wereldcrisis buiten beschouwing gelaten.

   1. Haha en u bent sterk rechts georienteerd zo te lezen 😉 Veel goed veranderd? Noem eens een aantal dingen a.u.b. En niet de werkgelegenheid noemen want dat is logisch (was ook met de PSOE gebeurd) dat zijn de tijden nu eenmaal. De banen zijn slechter en korter en geen enkel vast contract, weinig hoop op toekomst dus. De PP zit onder de plak bij de grote bedrijven waardoor groene stroom totaal niet aan de orde komt en zelfd beboet wordt. De pers heeft minder vrijheid (recent nog een journalist veroordeeld omdat deze te kritrisch was) protesteren mag bijna niet meer en de situatie met Catalonië is sinds de PP aan de macht is alleen maar erger geworden volgens mij. Maar ja, misschien de PP wel de zekerste partij want de rest is ook een zooitje haha.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken