menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje sluit vergaande lockdown uit maar waarschuwt voor derde corona-golf

Spanje sluit vergaande lockdown uit maar waarschuwt voor derde corona-golf
Beeld: Minister Salvador Illa / LaMoncloa

Spanje sluit vergaande lockdown uit maar waarschuwt voor derde corona-golf

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid sluit voorlopig uit dat er een vergaande lockdown gaat komen in Spanje maar men maakt zich wel zorgen om de stijgende lijn wat betreft ziekenhuisopnames en corona-doden na de feestdagen. Op maandag maakte het Ministerie bekend dat er sinds vorige week donderdag 30.579 nieuwe geïnfecteerde personen bij zijn gekomen en dat er 241 personen overleden.

Donderdag 31 december was de laatste keer dat er landelijk gezien corona-cijfers bekend werden gemaakt maar op maandag 4 januari steeg het aantal met corona geïnfecteerde personen met 30.579 naar een totaal van 1.958.844 sinds aanvang van de corona-crisis.

Op maandag deed men ook melding van 241 personen die zijn overleden waardoor dat aantal steeg naar een totaal van 51.078 sterfgevallen met of als gevolg van Covid-19. Het werkelijke aantal corona-doden ligt waarschijnlijk veel hoger.

Op het moment van schrijven liggen er in heel Spanje 13.458 Covid-patiënten in de ziekenhuizen waarvan 1.192 op de Intensive Care afdelingen.

Vergaande lockdown

Ondanks deze cijfers wil het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid nog niet zover gaan als een vergaande lockdown (confinamiento severo) in het hele land. 

Men geeft nog steeds de voorkeur aan regionale corona-maatregelen omdat de situatie niet in het hele land en alle autonome regio’s hetzelfde is.

Vaccins

Terwijl er steeds meer corona-vaccinaties plaatsvinden en het aantal gevaccineerde personen deze week boven de 100.000 zal komen te liggen, is dat nog relatief weinig omdat er meer dan 700.000 vaccins beschikbaar zijn in het land. 

LEESTIP: Circa 80.000 Spanjaarden hebben corona-vaccinatie ontvangen

Men is zich bewust dat de feestdagen ervoor hebben gezorgd dat het aantal geïnfecteerde personen is gestegen en dat er daardoor ook meer ziekenhuisopnames komen en ook meer mensen het nieuwe jaar beginnen op de Intensive Care afdeling.

Derde golf

De feestdagen zijn in Spanje in principe nog niet voorbij want deze eindigen na Driekoningen op 6 januari. Pas daarna kan men de balans opmaken maar ondertussen wordt er al gesproken over de derde corona-golf die op diverse plaatsen in Spanje reeds is begonnen. 

Er zijn dan ook diverse regionale overheden die extra maatregelen hebben aangekondigd zoals in Catalonië, Madrid regio, Valencia regio, Murcia, Andalusië en de Balearen eilanden.