skip to Main Content
Het drama van het lage geboortecijfer in Spanje met vrouwen die steeds later moeder worden

Het drama van het lage geboortecijfer in Spanje met vrouwen die steeds later moeder worden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens studies wacht 60% van de vrouwen in Spanje tot na de 30-jarige leeftijd om een eerste kind te hebben. Hierdoor worden de vrouwen in Spanje op steeds latere leeftijd voor het eerst moeder terwijl het geboortecijfer in Spanje het laagste is van heel Europa met 1,34 kinderen gemiddeld per vrouw, ver onder het Europese gemiddelde.

Spanje staat samen met Italië op de laagste plaats wat betreft de Europese geboortecijfers wat in de loop van de jaren een groot probleem kan worden voor het aantal inwoners in Spanje. Het geboortecijfer in Spanje staat gemiddeld op 1,34 kinderen per vrouw terwijl het Europees gemiddeld 1,6 kinderen is. Spanje staat ver achter bijvoorbeeld Frankrijk, Zweden of Ierland waar dat gemiddeld 1,8 kinderen per vrouw is.

Vrouwen in Spanje kiezen er daarnaast voor om op steeds latere leeftijd voor het eerst moeder te worden waarbij de grens van 30 jaar gepasseerd wordt. In Europa heeft de helft van de vrouwen een eerste kind voor de 30-jarige leeftijd maar in Spanje is dat slechts een derde deel, opnieuw het laagste cijfer van Europa. 60% van de Spaanse vrouwen heeft haar eerste kind tussen de 30 en 39 jaar en 6,6% zelfs vanaf de 40-jarige leeftijd.

In Spanje is de gemiddelde leeftijd voor het hebben van een eerste kind 30,8 jaar terwijl dat in Nederland 29,8 jaar is en in België 28,8 jaar. De gemiddelde leeftijd van Europa is 29 jaar terwijl de hoogste gemiddelde leeftijd geldt in Italië met 31 jaar en de jongste gemiddelde leeftijd in Bulgarije met 26 jaar.

Een laag geboortecijfer in een land zoals Spanje houdt in dat er steeds meer vergrijzing is wat economisch gezien en ook op sociaal vlak niet goed is. Een van de belangrijkste redenen waarom vrouwen op latere leeftijd kiezen voor een eerste kind zijn de arbeidsomstandigheden terwijl ook de economische redenen een rol spelen.

Volgens de laatste cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) die op 12 december 2017 gepubliceerd werden (PDF) is er een negatief saldo van meer overledenen en minder geboortes. Tussen januari en juni 2017 werden er 187.703 kinderen geboren, en 5,3% minder dan het jaar daarvoor maar er overleden gedurende diezelfde periode 219.835 personen, een 4,5% meer dan het jaar daarvoor. Er is dus een negatief saldo van 32.132 personen gedurende het eerste halfjaar van 2017.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Ls,
    Het kan natuurlijk geen kwaad als er minder geboortes zijn.
    De mensheid overheerst de aarde al genoeg.
    Het milieu wordt er door ontzien en de CO2 uitstoot moet terug.
    Economieën mogen best krimpen.

  2. De oud koning is niet meer actief en de gevolgen zijn nu al duidelijk zichtbaar.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken