Slechts 5,2% van de Spaanse bevolking heeft corona-immuniteit

Slechts 5,2% van de Spaanse bevolking heeft corona-immuniteit
Beeld: 123rf

Slechts 5,2% van de Spaanse bevolking heeft corona-immuniteit

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De zogenaamde groepsimmuniteit waar landen zoals Nederland en Zweden op gokken wat betreft het coronavirus is net zoals in die landen ook in Spanje nog ver te zoeken. De uitslagen van het tweede deel van het grote seroprevalentie onderzoek in Spanje zijn bekend geworden en het blijkt dat slechts 5,2% van de Spaanse bevolking besmet is geraakt met het coronavirus.

Op 27 april zijn het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) en het Instituto de Salud Carlos III begonnen met een seroprevalentie onderzoek in 36.000 huishoudens in Spanje wat garant staat voor 90.000 personen die getest worden.  In de tweede etappe van dit grootschalige onderzoek deden 64.000 personen mee, dat is 6.000 meer dan in de eerste etappe en 76% van de deelnemers waar contact is mee geweest.

Op 14 mei werden de eerste cijfers gepubliceerd met als resultaat dat 5% van de Spaanse bevolking ofwel 2,3 miljoen mensen besmet is met het coronavirus. Bij de publicatie van de tweede cijfers op 4 juni werd bekend dat 5,2% van de Spaanse bevolking ofwel 2,4 miljoen mensen besmet is geraakt met het coronavirus.

Seroprevalentie is het aantal personen in een bevolkingsgroep dat positief voor een specifieke ziekte op basis van serologie (bloedserum) specimens getest wordt. Het identificeren van een ziekte is gewoonlijk gebaseerd op de aanwezigheid van antilichamen voor deze ziekte, in dit geval COVID-19 of SARS-CoV-2.

Het gaat dus om een immuniteitsonderzoek om te achterhalen hoeveel inwoners van Spanje afweerstoffen hebben tegen het coronavirus. Dit soort onderzoeken worden in meerdere landen uitgevoerd om o.a. de groepsimmuniteit te achterhalen, in Spanje ook wel ‘inmunidad de rebaño’ of ‘inmunidad de grupo’ genoemd.

Een groot aantal mensen heeft geen afweer ontwikkeld tegen het coronavirus wat volgens epidemiologen versterkte controle- en preventie systemen vereist. Slechts 5,2% heeft antilichamen tegen SARS-CoV-2 aangemaakt dus er is een groot aantal mensen dat geen specifieke verdediging heeft en voor het eerst het coronavirus kan krijgen.

De gegevens in het onderzoek laten een ander beeld zien dan de officiële gegevens van op positief geteste COVID-19 gevallen. De meest getroffen regio’s volgens dit seroprevalentie onderzoek zijn de Madrid regio, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Navarra, Catalonië en Aragón.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.