skip to Main Content
Catalaanse vakbond CSC wil een regionale algemene staking op woensdag 8 november

Catalaanse vakbond CSC wil een regionale algemene staking op woensdag 8 november

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Als het aan de Catalaanse vakbond CSC ligt dan zal er woensdag 8 november niet gewerkt worden vanwege een algemene maar regionale staking in Catalonië. De staking moet gehouden worden omdat men ontevreden is over de regressie van sociale rechten, uit protest tegen het gevangenzetten van de zogenaamde politieke gevangenen en artikel 155. Het is nog onzeker of men ook donderdag 9 november gaat staken en of er meer stakingen zullen volgen.

Het is deze regionale vakbond die ook al voor een staking zorgde op 3 oktober toen er miljoenen deelnemers waren aan de algemene maar slechts regionale staking. Dat wil zeggen, een staking die alleen heeft plaatsgevonden in de autonome deelstaat Catalonië en niet in de rest van Spanje. Op die dag deed niet iedereen mee met de staking en de vraag is of dat deze 8 november wel het geval zal zijn. Veel werknemers waaronder de ambtenaren krijgen een stakingsdag niet doorbetaald en of men bereid is om dat te accepteren is nog maar de vraag.

De belangrijkste bond van Catalaanse werkgevers Foment del Treball heeft het Catalaanse gerechtshof gevraagd om deze geplande staking illegaal te verklaren waardoor deze niet door kan gaan. De nationale vakbonden UGT en CCOO hebben nog niet gezegd of ze mee zullen doen met dit initiatief maar de separatisten verenigingen ANC en Omnium Cultural en de politieke partij CUP doen wel mee.

Demonstratie

Voor zaterdag 11 november staat tevens een grote demonstratie gepland in Barcelona die om 17 uur van start moet gaan. Dit is een initiatief van het ANC en Omnium Cultural wiens voorzitters Jordi Sanchez en Jordi Cuixart ofwel “los jordis” al 19 dagen in de gevangenis in voorlopige hechtenis zitten.

Op stakings- en demonstratiedagen is het wellicht verstandig om niet het centrum van Barcelona in te gaan. Daarnaast kan men hinder ondervinden op wegen, snelwegen, vliegvelden, trein- en busstations etc. op de stakingsdag(en). De manifestaties van de Catalaanse separatisten verlopen gelukkig tot nu toe voor het merendeel probleemloos, met respect en zonder geweld en laten we hopen dat dit ook zo blijft.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. in commentaar mag franco er niet bijgehaald worden, sastre wel? vreemd.

 2. Je begint je af te vragen of de separatisten er op uit zijn hun eigen regio economisch gewoon kapot te maken. Dat de politieker’s de mensen een blad voor de ogen draaien over de gevolgen is typisch maar je hoort meer en meer van de separatisten op de straat van boycots, stakingen enz… En dat gaat de economie echt goed doen of wat?

 3. Met respect voor wie van de kant van de Catalaanse putschisten? Voor hun eigen volk? Dat wordt in een economische chaos gestort. De heldhaftige Puizemond probeert nu België politiek te ontwrichten. Zo snel mogelijk achter de tralies met dat staatsgreeptuig. Spanje heeft zich (tot mijn grote verwondering)mede dank zij de monarchie van Juan Carlos de Bourbon na de dood van de fascistische Franco tot een respectabele rechtstaat ontwikkeld. Hij heeft zelf een staatsgreep voorkomen. Corrupt ja ok. Koning ook een schuinsmarcheerder. Wel eens van Italië gehoord of in Griekenland geweest? De Catalaanse separatistische idioten, die niet eens verstaanbaar Spaans (de derde wereldtaal) kunnen spreken zijn bezig met ongehoorde zelfdestructie. Laat op 21D de democratische afrekening vreedzaam verlopen. Het verstand moet winnen. Ik zag nooit veel in Rajoy, maar hij gedraagt zich als een respect afdwingende staatsman die de Spaanse grondwet eerbiedigt. Chapeau voor die man!

  1. De staking is een belachelijk idee en kent alleen maar verliezers. Helemaal als je weet wie er achter staan. De taalopmerking is jouw respectabele mening maar recente studies wijzen toch duidelijk iets anders uit. Rajoy als een goede bestuurder en staatsman neer zetten lijkt me wel iets overdreven……. Hij heeft jarenlang de andere kant opgekeken en het probleem niet willen erkennen. Toen het probleem (voorlopig) opgelost leek te zijn gingen hij en z’n partijgenoten handtekeningen verzamelen om het vooral toch maar niet door te laten gaan want dan zou de politieke eer naar de socialisten zou gaan. Nu moet hij noodzakelijker wijs een politiek probleem oplossen met juridische middelen. Lijkt me nu niet echt een goed voorbeeld voor een staatsman en bestuurder.

 4. CSC is natuurlijk niet zo maar een vakbond.
  Deze vakbond wordt geleid door Carles Sastre, een terrorist van de terroristische organisatie “terra lliure”. Sastre met 4 andere terroristen zijn in 1977 tot 30 jaar gevangenis veroordeeld vanwege het opblazen van de catalaanse zakenman José María Bultó. Bij wie ze een bomgordel om hadden gedaan en deze tot ontploffing lieten komen nadat de zakeman geweigert had om 500 miljoen pesetas losgeld te betalen.
  Dit individu organiseert dus een algemene staking in Catalonië. Dit zijn dus de toekomstige “politieke leiders” van Catalonië.
  Om maar even aan te geven over welk soort volk we het hebben.

 5. Laten we zeker hopen dat het geweldloos blijft. Tot nu toe wel en dat is een compliment aan allen. Laten we tevens hopen dat een keer het muntje valt bij de separatisten. Ga aan het werk tot 21 december en laat dan van je spreken op het stembiljet. Alle andere moeite is zinloos en zal niets aan de zaak veranderen.

  1. Gelukkig zijn bijna alle “normale” manifestaties zonder geweld verlopen en is er alleen geweld geweest op het moment dat er veel CUP leden de straten opgingen zoals op het moment waarvoor de jordis nu vast zitten (ben even de datum kwijt). Het muntje zal nooit vallen eerlijk gezegd, simpelweg omdat de separatisten nu eenmaal de afscheiding willen zien. Er zijn overigens al heel veel Catalanen die zich al als inwoner zien van de eigen Republiek, dit ondanks dat alle politieke partijen weer mee doen met de regionale verkiezingen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken