skip to Main Content

Baskische partij Bildu mag toch naar verkiezingen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – (Redactie) De nieuwe Baskische partij Bildu mag dan toch deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 22 mei in Spanje. Eerder had het Spaanse hooggerechtshof de deelname van Bildu aan de stembusslag verboden, maar het Grondwettelijk Hof heeft die beslissing nu geannuleerd.

Met Bildu, wat ‘verzameling’ betekent in het Baskisch, wilden de Baskische separatisten alsnog aan de verkiezingen deelnemen nadat hun partij Sortu was verboden. Het Spaanse hooggerechtshof was echter van mening dat heel wat kandidaten op de lijsten van Bildu uit de omgeving komen van de terreurorganisatie ETA.

De Spaanse regering had aangedrongen op een verbod van Bildu. Volgens haar ging het om een mantelorganisatie van de sinds 2003 verboden separatistische partij Batasuna, de politieke arm van de ETA.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend