skip to Main Content
Spanjaarden maken zich geen zorgen meer om Catalonië maar wel corruptie en werkloosheid
123RF

Spanjaarden maken zich geen zorgen meer om Catalonië maar wel corruptie en werkloosheid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanjaarden maken zich minder zorgen om Catalonië

123RF

MADRID – Elke maand houdt het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) een onderzoek om te achterhalen wat de inwoners van Spanje bezighoudt. In de barometer over de maand mei is gebleken dat de problematiek rondom Catalonië de meeste Spanjaarden zich daar geen zorgen meer om maken terwijl men zich wel nog steeds zorgen maakt over de werkloosheid en de corruptie in Spanje.

De politieke problemen rondom Catalonië zijn volgens de CIS-barometer van mei niet meer iets wat de inwoners van Spanje bezighoudt. De zorg rondom Catalonië is gedaald naar 7,2% terwijl dat vlak na het illegale referendum van 1 oktober 2017 nog 22% was. Op dit moment staat het Catalonië-conflict op de tiende plaats op de lijst waar de Spanjaarden zich zorgen om maken.

Werkloosheid blijft voor de meeste Spanjaarden het grootste zorgenkindje waarbij 6 van de 10 Spanjaarden (63,6%) zich zorgen blijft maken over het verliezen van een baan of het langdurig werkloos zijn. Dat percentage is na de laatste barometer van april met 1,3% toegenomen.

De corruptie in Spanje is ook nog steeds iets waar de meeste Spanjaarden zich volgens de barometer over mei zorgen over maken. Een 39,6% van de Spanjaarden zegt zich zorgen te maken over de corruptie binnen de politiek. Een kwart van de Spanjaarden (25,4%) maakt zich daarnaast ook zorgen over de politici en politieke partijen terwijl 20,6% zich zorgen maakt over de economie en 12,4% over de pensioenen.

De bezorgdheid over de corruptie in Spanje en de zorg om de politiek kan alleen maar groter worden bij de volgende CIS-barometer aangezien deze resultaten het gevolg zijn van een onderzoek door middel van telefonische vraaggesprekken tussen 1 en 10 mei, drie weken voordat de corruptie- en fraude zaak-Gürtel de politiek in Spanje compleet veranderde.

Na de veroordeling van de rechter van de Partido Popular volgde een motie van wantrouwen, werd Rajoy naar huis gestuurd en kreeg Spanje een nieuwe minister-president en compleet nieuwe regering met andere ministers en een ander politiek beleid.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Wat een slechte situatie . Alleen al de zin binnen de politiek hoe beroerd en slecht kan het zijn in regeringen. Een waardeloze ontwikkeliing zet niets positiefs neer . Het blijft primitief overal waar corruptie zich bevindt. Geen verstand en totaal visieloos. Een leegte en geen vooruitgang. Jammer en zorgelijk. Hoe kan men praten over een gezonde samenwerking als het hele plaatje barst van de corruptie. Ik noem het een criminele puinhoop. 1 groot leugen meer niet.

  2. Nu de inwoners van Catalunya nog even vragen wat hun bezighoudt. Op nummer 1 staat de vrijlating van hun democratisch gekozen politici, die door de Spanjaarden zijn vastgezet vanwege hun mening.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken