skip to Main Content
Evolutie van verkiezingspeilingen 28A in Spanje
123rf

Evolutie van verkiezingspeilingen 28A in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – 28 april zijn er centrale parlementsverkiezingen in Spanje en drie weken voordat deze vervroegde verkiezingen plaatsvinden zijn er al tientallen peilingen geweest die gepubliceerd werden door diverse kranten en gemaakt werden door diverse bedrijven. Of ze nu accuraat zijn of niet, ze laten allemaal zien dat de PSOE de verkiezingen gaat winnen met als tweede grote partij de Partido Popular (PP) gevolgd door Ciudadanos, Unidos-Podemos en als nieuwkomer VOX.

De meest recente peiling werd deze zondag in de krant El Confidencial geplaatst en werd gerealiseerd door onderzoeksbureau IMOP Insights. In die peiling zou de PSOE 136 zetels krijgen (85 bij de verkiezingen in juni 2016) gevolgd door de PP met 76 (137 in 2016), Ciudadanos met 53 zetels (32 in 2016), Unidos-Podemos met 32 zetels (71 in 2016) en VOX met 20 zetels (geen zetels in 2016).

31,5% van de 36,8 miljoen Spanjaarden die hun stem mogen uitbrengen op 28 april zou op de PSOE stemmen gevolgd door 20% die voor de PP stemt, 15,5% op Ciudadanos, 12,9% op Unidos-Podemos en 9,3% op de nieuwkomer VOX.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Hoeveel Spanjaarden mogen stemmen op 28A[/su_note]

Evolutie peilingen

Begin juni 2018 nam de PSOE met Pedro Sánchez als nieuwe premier van Spanje de regering van de PP over na een succesvolle motie van wantrouwen. Op dat moment was de PP-partij met 25,5% van de stemmen de grootste partij en volgde de PSOE met 24,9%, Ciudadanos met 21% en Unidos-Podemos met 16,7%. Dat was de NC Report peiling van 10 juni 2018.

De peiling die een maand later op 10 juli 2018 volgde (van Celeste-Tel) liet zien dat de PSOE gestegen was naar 27,1%, de PP gedaald naar 24,2%, Ciudadanos 20,6% en Unidos-Podemos 17,7%.

Enkele maanden later op 2 januari 2019 publiceerde Sigma Dos een peiling waarbij de PSOE 22,6% van de stemmen kreeg, de PP 19,2%, Ciudadanos 18,8% en Unidos-Podemos 15,8%. Nieuwkomer was VOX die bij de verkiezingen in Andalusië plots groot werd en nu landelijk gezien ook kon rekenen op 12,9% van de stemmen.

Op 10 maart 2019 volgde na diverse andere peilingen die van Gad3 waarbij de PSOE gestegen was naar 30,6% van de stemmen, de PP 22,1% zou krijgen en Ciudadanos 13,2%, nieuwkomer VOX 12,1% en Unidos-Podemos 11,8%.

Uiteraard gaat het hier om peilingen en ook laten de verschillende onderzoeksbureaus verschillende resultaten zien maar sinds de succesvolle motie van wantrouwen en het moment dat Pedro Sánchez de regering van Mariano Rajoy (PP) overnam is het percentage kiezers voor de PSOE gestegen en volgt de PP op kleine tot geringe afstanden.

Alle peilingen laten zien dat de PSOE gaat winnen maar niet genoeg zetels zal hebben om een regering te vormen. De rechtse partijen (bestaande uit PP, Ciudadanos en VOX) zouden eventueel samen een regering kunnen vormen net zoals in Andalusië maar op sommige momenten in de pre-campagne hebben ze wel en soms niet genoeg zetels. Ook de PSOE moet coalities aangaan met o.a. Unidos-Podemos en de kleinere nationalistische partijen uit het Baskenland en Catalonië, dezelfde partijen die ervoor kozen om de staatsbegroting niet aan te nemen waarna vervroegde verkiezingen kwamen.

Bekijk HIER het overzicht van de verkiezingspeilingen, bijgehouden vanaf de laatste centrale parlementsverkiezingen in juni 2016 tot aan nu.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken