Meer dan 24 miljoen Spanjaarden hebben meer versoepelingen in fase 3

Meer dan 24 miljoen Spanjaarden hebben meer versoepelingen in fase 3
Beeld: Europa Press

Meer dan 24 miljoen Spanjaarden hebben meer versoepelingen in fase 3

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze maandag 8 juni is in 52% van Spanje fase 3 van het de-escalatieproces van start gegaan. Het gaat daarbij om meer dan 24 miljoen inwoners van Spanje die aan de laatste fase zijn begonnen voordat men weer na 21 juni door heel Spanje mag reizen en men is beland in het zogenaamde ‘nieuwe normaal’. Maar tegelijkertijd zijn er 23 miljoen inwoners die nog in fase 2 zitten of daarin belanden en het nog even met minder versoepelingen moeten doen.

De volgende autonome regio’s bevinden zich geheel in fase 3 en op Extremadura na kan er door heel de autonome regio gereisd worden, dus tussen de verschillende provincies: Andalusië, Aragón, Asturië, Cantabrië, Balearen, Canarische Eilanden, Cantabrië, Galicië, la Rioja, Navarra, Murcia, Baskenland en Ceuta en Melilla. 

Inwoners in deze autonome regio’s mogen dus buiten de eigen provincie komen (behalve in Extremadura) of naar een ander eiland reizen. Maar men dient altijd binnen de eigen autonome regio te blijven. Als voorbeeld: men mag van Málaga naar Huelva, Cádiz of Granada rijden maar men mag niet naar Murcia of Extremadura reizen.

Dit zal nog niet mogelijk zijn in de Valencia regio (die willen nog in fase 2 blijven) of in Catalonië waar men met de gezondheidsdistricten werkt en waar delen in fase 3 en delen in fase 2 zitten.

Meer interessante artikelen:
Wat kan wel en wat kan niet in de-escalatiefase 3
Wat wel en niet kan in de-escalatiefase 2
Welke regio’s en provincies gaan naar fase 2 of 3 op 8 juni

Inwoners van heel Spanje zijn nog steeds verplicht om een mondkapje te dragen. De ‘mascarilla’ is verplicht in het openbaar vervoer en als je in een auto reist met inzittenden die niet in dezelfde woning wonen. Op straat in open ruimten en gesloten ruimten is het dragen van een mondkapje verplicht als je ouder dan 6 jaar bent en als het niet mogelijk is om een social distance van 2 meter te handhaven.

Iedereen moet dus nog steeds de social distance van 2 meter aanhouden (dus niet de 1,5 meter zoals in Nederland en België). Er zijn voor de personen die in fase 3 zijn beland geen tijdvakken meer dus iedereen, jong en oud mag de hele dag op elk gewenst uur naar buiten om te wandelen, fietsen en sporten.

Je mag ook met 20 personen bij elkaar komen thuis, op een terras of ergens anders. Als je naar een bar of restaurant gaat mogen de terrassen in plaats van de 50% in fase 2 nu voor 75% van de normale toegestane capaciteit open zijn en mogen de bars en restaurants binnen 50% van de capaciteit aan klanten hebben. Je mag daarbij ook aan de bar zitten of staan.

Discotheken en nachtbars mogen ook open in fase 3 maar er mag nog niet gedanst worden op de dansvloer die wel bezet mag worden door tafels en stoelen. In deze discotheken mag slechts 33% (eenderde) van de normale toegestane capaciteit aan mensen aanwezig zijn. 

De winkels, winkelcentra, tuincentra en grote winkels zoals de Ikea, Leroy Merlin, Primark, El Corte Inglés of de Media Markt mogen allemaal open zijn maar met een capaciteit van 50% aan klanten (per verdieping).

Verder zijn de hotels, campings en andere toeristische accommodaties open met verschillende beperkingen en maatregelen en mag er weer gezwommen worden in de zwembaden, ook met strenge maatregelen. 

En het goede nieuws is dat de stranden ook weer open zijn voor zonaanbidders en zwemmers. Je moet er wel rekening mee houden dat gemeenten maatregelen hebben genomen die per gemeente en kustplaats anders kunnen zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.