menu: rubrieken, zoeken & meer

Nederlandse pers zorgt voor verwarring over nieuwe inreisvoorwaarden Spanje (UPDATE)

Nederlandse pers zorgt voor verwarring over nieuwe inreisvoorwaarden Spanje (uitleg)
Beeld: 123rf

Nederlandse pers zorgt voor verwarring over nieuwe inreisvoorwaarden Spanje (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nadat op zaterdag 5 juni de inreisvoorwaarden in Spanje veranderd zijn, hebben wij meteen een artikel geschreven waarbij we letterlijk de tekst zoals vermeld in de officiële Spaanse Staatscourant hebben vertaald en verder hebben uitgelegd. Maar diverse Nederlandse en wellicht ook Belgische kranten deden dat niet en publiceerden verwarrende berichten waardoor wij veel vragen van lezers kregen. Daarom nog een keer in het kort en uitgebreid de nieuwe regels om Spanje binnen te mogen komen.

ATTENTIE: Controleer voor het reizen naar Spanje altijd de officiële websites van de Nederlandse, Belgische en de Spaanse autoriteiten. Ga niet alleen af op onze artikelen want informatie kan in de tussentijd alweer verouderd zijn.

Op zaterdag 5 juni werden de nieuwe corona-regels om Spanje binnen te mogen gekomen in de Staatscournat BOE geplaatsts aan de hand van BOE-A-2021-9352 . Deze nieuwe regels zijn op maandag 7 juni van kracht geworden en hebben we uitgebreid HIER in ons artikel beschreven.

In het kort

Als je volledig gevaccineerd bent minimaal 14 dagen voor aankomst en dat kunt bewijzen in de talen die men vraagt in Spanje (ES, EN, DU, FR) hoef je geen corona-test te laten afnemen.

Als je niet volledig en minimaal 14 dagen voor aankomst in Spanje gevaccineerd bent dan moet je een PCR- of antigeensneltest laten afnemen met negatieve resultaten uitgegeven in de 48 uur voor aankomst in Spanje.

Als je Covid hebt gehad moet je een bewijs van herstel laten zien dat minimaal 11 dagen na de eerste positieve NAAT-test is afgegeven en maximaal 180 dagen daarna.

Nederland heeft een ORANJE reisadvies voor het Spaanse vasteland en GEEL reisadvies voor de Balearen en Canarische Eilanden. Dat betekent dat reizen naar het Spaanse vasteland wordt afgeraden en na terugkomst moet iedereen (ook gevaccineerden) een PCR-test laten afnemen voor vertrek naar Nederland en 10 dagen in thuisquarantaine gaan. Dat is na een reis naar de eilanden niet nodig. KLIK HIER voor meer informatie.

België heeft voor Spanje een ORANJE reisadvies voor Galicië, Asturië, Cantabrië, Navarra, Extremadura, Valencia regio, Catalonië, Murcia regio, Balearen en de Canarische Eilanden en een ROOD reisadvies voor Aragón, Andalusië, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Madrid regio, La Rioja, Baskenland, Ceuta en Melilla (incl. Andorra). KLIK HIER voor meer informatie.

LEESTIP:
Belangrijke wijzigingen corona-eisen om Spanje vanaf 7 juni binnen te mogen komen

Inreisvoorwaarden (uitgebreid)

Het laten zien van één van de volgende 3 documenten is sinds 7 juni verplicht voor reizigers uit Nederland en België (met elk vervoermiddel) vanaf 6 jaar 12 jaar of ouder (kinderen jonger dan 6 jaar 12 jaar hoeven geen PCR- of antigeensneltest te hebben maar moeten wel het SpTH-formulier invullen en een QR-code hebben). Informatie deels afkomstig van Nederlandwereldwijd.nl

UPDATE: Op woensdag 9 juni is via een publicatie in de Staatscourant BOE de leeftijd van minderjarigen aangepast. Deze is nu in plaats van 6 jaar 12 jaar geworden. De reizigers jonger dan 12 jaar hoeven geen negatief resultaat van een corona-test (PCR- of antigeentest) te laten zien maar moeten wel een QR-code hebben dat te krijgen is via het SpTH-formulier.

1. Een COVID-19 vaccinatiecertificaat/bewijs van vaccinatie. Dit document moet zijn opgesteld in de Spaanse, Engelse, Franse of Duitse taal of voorzien zijn van een officiële vertaling. De vaccinatie moet minimaal 14 dagen voor aankomst zijn geplaatst. Op het certificaat of bewijs moet in ieder geval staan: naam, data vaccinaties, type vaccin, het LOT nummer, land waar vaccinatie is gezet, contactgegevens van de vaccinerende instantie en contactgegeven van de uitgevende instantie van dit certficaat of bewijs.

PROBLEEM: Het grootste probleem is de taal van het vaccinatiebewijs want deze wordt standaard alleen in het Nederlands/Vlaams afgegeven. In Nederland kun je het Gele Boekje gebruiken want dat is in het Nederlands, Engels en Frans opgesteld. Verder heeft de RIVM ook een vertaling van de vaccinatiebewijzen op de website staan (maar dan moet je wel je informatie gedeeld hebben met het RIVM). meer informatie HIER.

2. Een negatieve PCR-test (NAAT) of antigeensneltest (Rapid Antigen Test) met negatieve resultaten uitgegeven in de 48 uur voor aankomst in Spanje (voorheen was dat 72 uur). Op het mee te nemen certificaat van de negatieve PCR-test moeten in ieder geval staan: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum test en negatief resultaat. Testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn.

3. Een bewijs van herstel van COVID-19. Als u hersteld bent van COVID-19 dan kunt u Spanje inreizen met een bewijs van herstel. Dit document moet minimaal 11 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven en maximaal 180 dagen. Het document moet door een autoriteit of medische instantie zijn opgesteld. Er moet in staan: naam, datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test en land van afgifte. Documenten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn.

Reizigers die met het vliegtuig of de boot komen, moeten bij binnenkomst ook (de QR-code van) een ingevuld “Health Control Form” kunnen laten zien. Dit is in te vullen via een speciale website van de Spaanse regering  of met de App SpTH (SpainTravelHealth). Dit geldt dus niet voor eigen vervoer reizigers.