Hooggerechtshof annuleert door Ministerie genomen corona-maatregelen in Madrid

123rf
Beeld: 123rf

Hooggerechtshof annuleert door Ministerie genomen corona-maatregelen in Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het regionale Hooggerechtshof van de regio Madrid heeft de door het Ministerie van Volksgezondheid genomen corona-maatregelen voor de Madrid regio geannuleerd. Het gaat om 10 gemeenten die in de regio te maken hebben met de vergaande maatregelen waaronder ook de Spaanse hoofdstad. Wat er nu gaat gebeuren is niet helemaal duidelijk maar de politieke strijd middenin de pandemie gaat door in de regio Madrid.

Het Tribunal Superior de Justicia de Madrid (TSJM) heeft met ministerieel besluit dat beperkingen oplegt aan de mobiliteit in diverse gemeenten in de Madrid regio ongeldig verklaard . Het TSJM beweert dat de beperkingen van het Ministerie van Volksgezondheid fundamentele vrijheden en rechten aantasten.

Het Hooggerechtshof van de Madrid regio zegt dat het besluit niet de nodige juridische ondersteuning heeft om de grondrechten te schaden. Het TSJM verzekert dat het ministerieel besluit niet het wettelijke kader heeft zoals wel het geval is bij de beperkingen in sanitaire basisgebieden ofwel de districten.

De minister van Volksgezondheid Salvador Illa zegt dat alle beslissingen genomen zijn om de gezondheid van de inwoners van de Madrid regio te beschermen maar alle maatregelen hebben gezorgd voor een politieke strijd tussen de regionale PP-regering van de Madrid regio en het Ministerie van Volksgezondheid van de PSOE-coalitieregering. 

De beslissing van het Hooggerechtshof komt slechts enkele dagen voordat de Puente de Pilar begint en de nationale feestdag 12 oktober gevierd wordt als vrije dag. Traditioneel gaan veel Spanjaarden dan kort op reis en de angst is nu dat de inwoners van Madrid naar gebieden buiten de regio gaan, precies wat het Spaanse Ministerie probeerde te voorkomen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.