Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor pandemische vermoeidheid

Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor pandemische vermoeidheid
Beeld: 123rf

Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor pandemische vermoeidheid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nadat op 14 maart de noodtoestand in Spanje werd afgekondigd worden de Spanjaarden elke dag gebombardeerd met informatie over de pandemie, coronavirus, covid-19 etc. Voeg daar de immer wijzigende corona-maatregelen en de verschillende maatregelen per autonome regio inclusief de politieke pandemie-strijd bij en de kans is groot dat je genoeg hebt van de pandemie en het virus. Daarom waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie voor ‘pandemic fatigue’ ofwel pandemische vermoeidheid.

Mondkapje op mondkapje af, handen wassen en desinfecteren, afstand houden, niet mogen roken, geen terrasje meer pikken, geen dagmenu of tapas meer kunnen eten, geen gezellige samenkomst met vrienden etc. allemaal handelingen en momenten waarop je er even genoeg van kunt hebben.

Je moet overal op letten en het leven is op dit moment niet meer hetzelfde dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Daarom wordt er door experts ook wel gesproken over een pandemie burn-out en spreekt de Wereldgezondheidsorganisatie over de pandemische vermoeidheid . Dat heeft niet alleen een psychologisch effect op de mensen maar vanwege de lange duur van de pandemie zullen ook steeds meer mensen zich minder houden aan de te nemen maatregelen waardoor de kans groot is dat het virus weer meer om zich kan grijpen.

De corona-crisis put mentaal uit en veel mensen zijn niet meer vooruit te branden. Dat komt niet alleen door de maatregelen maar ook door de onzekerheid omdat er maar geen einde in zicht lijkt te komen voor de corona-crisis. Veel mensen (en politici) vestigen hun hoop op het vaccin dat volgens velen ervoor moet zorgen dat er een einde komt aan de pandemie maar dat zou te makkelijk zijn.

Suggesties overheden

Feit is dat de Spanjaarden net zoals de Nederlanders en Belgen nog een lange tijd zullen moeten leren omgaan met de pandemie en alle corona-maatregelen. Ondertussen waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie voor de pandemische vermoeidheid en publiceren ze via het ‘Pandemic fatigue: Reinvigorating the public to prevent COVID-19 ’ document (PDF) enkele suggesties aan de overheden om op te volgen zoals:

 • Begrijp de mensen die gedemotiveerd zijn.
 • Betrek de mensen als onderdeel van de oplossing en benadruk de positieve aspecten en voordelen van de collectieve inspanning om het virus te overwinnen.
 • Stel mensen in staat een normaal leven te leiden maar probeer tegelijkertijd het risico op overdracht te verminderen door strategieën te ontwikkelen zodat men op veilige manieren de sociale activiteiten kan blijven uitvoeren.
 • Identificeer de problemen waarmee de mensen geconfronteerd worden als gevolg van de pandemie en verlicht deze door veerkracht op te bouwen en door financiële, sociale, culturele en emotionele ondersteuningsmiddelen.

Suggesties bevolking

In het document schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie ook over aanbevelingen voor de mensen om de pandemische vermoeidheid te voorkomen zoals:

 • Zorg voor je lichaam door gezond te eten, lichaamsbeweging en goede nachtrust.
 • Beperk de informatiestroom over de pandemie want het is weliswaar goed om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de ontwikkelingen maar te veel nieuws over de pandemie is mentaal niet goed. 
 • Verminder stress met oefeningen zoals yoga, lezen of natuurwandelingen.
 • Blijf sociale contacten met familie en vrienden onderhouden (maar wel op een veilige manier).
 • Accepteer de gevoelens die men heeft tijdens de pandemie want het negeren van bepaalde gevoelens zorgt er niet voor dat deze verdwijnen.
 • Moedig positiviteit aan.
 • Creëer nieuwe tradities en hobby’s.
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.