skip to Main Content
Spaanse banken willen een eigen “made in Spain” creditcard uitbrengen

Spaanse banken willen een eigen “made in Spain” creditcard uitbrengen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse banken willen samen een nieuwe creditcard ontwikkelen die 100% Spaans moet zijn en naast de reeds bestaande Visa, Mastercard en American Express kaarten gebruikt moet worden. Het nieuwe “plastic” zou na de zomer klaar voor gebruik moeten zijn waarna men tevens de concurrentie wil aangaan met online betalingssystemen van o.a. Google, Amazon, Facebook en Apple.

Het gebruik van creditcards is de laatste jaren in Spanje explosief gestegen, een tendens die volgens de bank niet zomaar te stoppen is. Er vonden 3.4 miljarden betalingen plaats met kaarten in 2017, een 12,6% meer dan het jaar daarvoor, terwijl er 933 miljoen keer met contant geld werd betaald. Het bedrag wat met kaarten werd uitgegeven steeg met 8,6% naar 135,2 miljard euro tegenover de 122,4 miljard euro contant geld, een 3,5% meer dan het jaar daarvoor, aldus de krant Cinco Días (El País).

Naast het gemak van betalen met kaarten heeft de invoer van het betalen van een commissie voor het pinnen bij een geldautomaat die niet aangesloten is bij de eigen bank ook een negatieve invloed gehad op het betalen met contant geld. Een andere invloed is het online kopen wat ook de laatste jaren aan het stijgen is en waarbij gebruik gemaakt wordt van credit of debit kaarten.

Gezien deze tendens van betalingen met kaarten hebben de banken in Spanje gezamenlijk besloten een 100% spaanse creditcard op te gaan zetten waarvan de naam nog niet bekend is. Dit project werd bedacht nadat de belangrijkste pinsystemen in Spanje, te weten Servired, 4B en Euro6000, in februari van dit jaar gefuseerd zijn door de Comisión Nacional de los Mercados y de la Competencia (CNMC) en verder door het leven gaan als Tarjetas y Medios de Pago S.A. waarbij een commerciële naam nog ontbreekt.

De kans is dus groot dat na de zomer de Spaanse banken creditkaarten “made in Spain” gaan aanbieden aan hun klanten. Kaarten waarmee men dus de concurrentie wil aangaan met de Amerikaanse creditkaarten Visa, Mastercard en American Express en waarmee men natuurlijk overal in Spanje in de winkels en op internet kan betalen maar ook buiten Spanje, precies door gebruik te maken van Visa en Mastercard. Belangrijk daarbij is dat de klant altijd de keuze heeft om zelf te beslissen welke kaart men wil gaan gebruiken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Betalen met contant geld is de veiligste – goedkoopste – minst(totaal privacygevoelige) snelst betrouwbare en origineelste wijze van betalen.
  Niks geen gesjoemel met pin-codes en robotmachines van banken.
  het ‘bankverkeer’ is ons opgedrongen, uitzonderingen dààr gelaten (hypotheek en leningen). Het salaris weer terug in het bruine envelopje en heb zelf weer overzicht van het besteedbaar inkomen. Nooit meer ROOD.
  Wèl jammer voor die rijke banken maar géén medelijden daarover.
  Jozef

  1. Ook al werk ik veel met en voor banken, toch heb je gelijk Jozef.
   Maar er zijn helaas zelfs gekken in Brussel (de EU bedoel ik dan) die het contante geld willen afschaffen, want dan zou er geen zwart geld meer zijn.
   Wat ze vergeten is dat dan hun eigen extraatjes ook niet meer per ongeluk in hun binnenzak verdwijnen en het gegeven dat zonder een zwart geld circuit geen enkele economie goed kan draaien.

   Dus het zal wel ff meevallen, maar er zitten nu al chips in de 500 euro biljetten, zodra ze een manier vinden om dat goedkoper te maken zit het straks in alle biljetten en houden ze ons helemaal van A tot Z in de gaten.

   Willen we echt statements maken, dan zouden we terug moeten naar de ruilhandel hahaha, dan zet je banken en overheden toch een heel eind buitenspel. Ach ja, we mogen nog wel eens dromen over de goede oude tijden, waar we nog baas waren over ons eigen bezit heh.

  2. Gelijk Jozef, Ik wil niet zeggen de veiligste manier de criminaliteit heeft er een einde aan gemaakt maar het was zeker beter dan nu. Je wordt gek van allerlei commissies die je moet betalen en precies zoals U zegt alles wordt je opgedrongen. Binnen afzienbare tijd moet je bijna alles doen met een z.g. smarttelefoon ik zou niet weten hoe zo’n ding werkt. Al die extra’s die je moet betalen is voor de bestuursvoorzitter, deze arme man moet toch elke maand met z’n CAO-loontje ook naar huis kunnen.

 2. Een Master-bankkaart en rekening bij Sabadell is 36,50€ per 3 maanden, dus 146€/jaar. Alleen in gebruik voor domicilie, en dit zou de goedkoopste bank zijn wordt verteld. Is door omstandigheden de domicilie 1 uur te laat na vervaldag, dan wordt er nog 10% van de achterstallige betaling als commissie aangerekend. Spaanse banken waarschuwen je nooit voor betalingen zoals verzekeringen, belastingen (Suma) enz…, ook niet via interne mail. Wanneer gaat Europa dit in orde brengen i.v.m. vrij verkeer van € binnen Europa.
  mvg

  1. Frank, er zijn Spaanse banken met zichtrekeningen en debetkaart
   zonder kosten bij maandelijkse storting van deel van pensioen of loon.

 3. Tja, typisch heh, het invoeren van die commissies als je pint met je pasje van bank A bij een automaat van bank B. Iets dat eerder toch echt niet werd toegestaan door de EU.
  Het is nu zelfs zo, dat als je met bijvoorbeeld je ING pasje uit NL, wilt pinnen bij sommige banken, dat dit niet meer kan, omdat de ING zich wel aan de EU regels houdt, maar sommige Spaanse banken dus niet. Aangezien men vanuit NL die commissies niet aan de Spaanse banken betaald, kan je domweg daar niet meer pinnen op het scherm staat dan aan het einde van alles in getikt te hebben ¨vanwege een technisch probleem kunnen wij nu niet helpen¨ dit zogenaamde technische probleem heeft dus met bovenstaande te maken.

  Verder is het ook zo dat de credit card in Spanje ook echt een krediet kaart is, althans vaak. Dus mensen betalen er vandaag mee, maar de daadwerkelijke betaling vind later plaats, of men kiest ervoor om via de kaart in delen te betalen, dus bijvoorbeeld de betaling over 3 maanden of 12 maanden uit te smeren. Er wordt dus heel veel op de pof gekocht, zouden we vroeger hebben gezegd. Of dat nu zo´n gunstige ontwikkeling is, dat is maar de vraag. En het antwoord laat zich raden.

  1. Nog niet meegemaakt met mijn Ned. ING kaart in Spanje en Portugal. Met Spaanse ING kaart alleen pinnen bij banken binnen hun circuit. Overigens zijn bij de Spaanse ING Direct bank de transacties gratis ook naar het buitenland.

 4. Over de kleur van de kaarten hoeft niet gediscussieerd te worden: BLACK!!!!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken