skip to Main Content
Meerval van bijna twee meter en 100 kilo gevangen in de Ebro rivier in Navarra
Diario de Navarra

Meerval van bijna twee meter en 100 kilo gevangen in de Ebro rivier in Navarra

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Meerval van bijna twee meter en 100 kilo gevangen in de Ebro rivier in Navarra

Diario de Navarra

PAMPLONA – Afgelopen woensdag hebben leden van een roeiclub in de Ebro rivier ter hoogte van de gemeente Lodosa in de deelstaat Navarra een van de grootste meervallen ooit in Spanje gevangen. Het gaat om een “siluro” van 1 meter en 90 centimeter van meer dan 100 kilo welke omschreven wordt als een “monstruo gigante” ofwel een groot monster.

De grote vis is in principe ongevaarlijk voor de mens maar de enorme bek (vooral als deze openstaat), de baarddraden en het gevaarte op zich doet elke zwemmer in de Ebro rivier wel even schrikken. Veel getuigen van de recente vangst zeggen dan ook dat ze vanaf nu wel even twee keer nadenken voordat ze in de Ebro gaan zwemmen.

De “silurus glanis” ofwel in Spanje “siluro” en in het Nederlands “Europese meerval” wordt ook wel eens een visduivel genoemd en een blik op deze gigantische zoetwater en rivier vis kan verklaren waarom die laatste benaming bedacht is. Er wordt veel gevist op deze meervallen in Spanje en dan met name in de Ebro rivier en de stuwmeren die in de buurt van deze rivier liggen.

In principe wordt de vis wanneer deze gevangen is gemeten en gefotografeerd waarna deze weer terug wordt gegooid in de rivier. Er zijn veel meervallen die gevangenen worden van klein naar groot maar zo groot als deze, dat wil zeggen bijna twee meter lang en 100 kilo zwaar, wordt zelden tot nooit gevangen.

40 jaar

De Europese meerval is geen vissoort die van oorsprong in de Spaanse rivieren voorkwam voordat een Duitser in 1974 diverse exemplaren in het Mequinenza stuwmeer bij Zaragoza gooide. In dat stuwmeer groeiden de meervallen snel en wisten zij zich in rap tempo voort te planten en te verspreiden over de hele lengte van de Ebro rivier.

In het geval van de meerval gaat het om een invasieve soort die veel schade aan de andere dieren die leven in en rond de rivier kan toebrengen. Daarom besloot de deelstaat Navarra in 2015 de gevangen meervallen te doden, iets wat niet overal wordt gedaan.

De Europese meerval voelt zich het best thuis in rivieren met een wisselend waterpeil, maar ook in grote, diepe meren met ondiepe, uitgestrekte oeverzones kan hij zich prima handhaven. Het dier heeft een voorkeur voor ontoegankelijke, dicht begroeide wateren met een zachte bodem. In de grote rivieren komen meervallen voor in diepe kommen en jagen ze ‘s-nachts op ondiepe plekken. Meervallen zoeken overdag graag een schuilplaats op waaronder ze kunnen schuilen.

In troebele onbegroeide wateren zijn brasem, karper, paling en snoekbaars geliefde prooien. Meervallen jagen ook vaak op watervogels zoals meerkoeten, amfibieën en kleine zoogdieren. Voor de mens is de meerval ongevaarlijk.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Wederom een zaak van dierenbeulerij, tachtig keer (overdreven) meten etc.
  waarom? of terug of meteen afwerken. Ik haat dit soort gedrag.

 2. Wat een kulbericht. Geschreven door iemand die zijn huiswerk niet heeft gedaan. Hier in de Oude IJssel in Doetichem worden ze al rond de 2 meter gevangen.. Echt slechte sensatie zoekerij

  1. En wat wil je nu beweren? SV vertaald gewoon wat er in de Spaanse kranten staan.
   En hier wordt door jou nu ook zulk een bericht geplaatst. Namelijk in het visserslatijn: waar zijn al die foto’s en/of filmpjes van al die grote vangsten? Misschien klopt het maar bewijs het eens!

  1. Dacht dat ik jaren geleden dat verhaal gelezen had en dat de man in kwestie steeds ontkend heeft (wellicht om schadeclaims te ontlopen)

   1. Google naar zeb hogan over Europese meerval en je zult het antwoord krijgen als je ergens geen verstand van heb moet je niet reageren schreef:

    Hij heeft wel bekend en is te zien in een aflevering van zeb hogan over Europese meerval

    1. Lees mijn plaatsing eens goed. Mijn zin begon met “IK DACHT”.. dwz dat ik er niet zeker van ben. Lees nu ook mijn reactie op iemand die zonder identificatie mij verteld “dat ik niet moet reageren” => ik heb net als jij het volste recht om hier een reactie te plaatsen!
     Ik zie trouwens dat er drie spellingsfouten staan in jouw reactie: voornaam en achternaam begint steeds met een hoofdletter en het woord “heb” is in jouw zinsbouw in tweede persoon enkelvoud en moet dan wel “HEBT” zijn…dus inderdaad, als je er geen verstand van hebt!…

 3. Mijn broer en ik hebben vorig jaar meerdere meervallen van rond de twee meter gevangen ,op de Ebro en zelfs een van 2,48 mtr deze woog ook 100 kg ,dit is geen visserslatijn ,we staan er mee op de foto

 4. Wij vingen in 2007 al meervallen van meer dan 200 cm en +100 kg in Het stuwmeer in Caspe, dus zo uitzonderlijk is dit idd niet.

 5. Het verschil is dat dit vastgesteld is op film tijdens het meten. Indien iedereen hier zijn “visverhaaltje” komt plaatsen, gelieve dit dan te doen met bewijzen! Tot zolang is het gepoch.

 6. Dit bericht is een beetje overdreven aangezien meervallen can 2 meter + geen uitzondering zijn op de ebro. Ben er vorige week wrzen vissen en onze grootste 2 waren 210cm en 225 cm.

  Een vis van 190cm is voor daar echt geen hele grote.

 7. Ik denk niet dat deze vis 100 kg is. Daar is z’n kop te smal voor. Er worden in de buurt van Caspe dagelijks meervallen gevangen. Ook boven de 2 meter.
  Het is wel bijzonder dat deze zo ver weg is gevangen, van waar ze 40 jaar geleden uitgezet zijn.

 8. Gewone meervallen zijn inderdaad niet gevaarlijk voor de mens.
  Maar voor de reuze meervallen, deze kunnen zelfs tot 3 meter lang worden met 250 kg gewicht, zijn deze wel gevaarlijk als ze een lichaamsdeel vastnemen om je zo onder water te trekken. Dus toch even opletten als er meervallen aanwezig zijn.

  1. Ik denk niet dat deze 100 kg was. Zo ziet hij er niet uit. We hadden er pas nog een van 228 cm en 80 kg. Die had een veel bredere kop.
   Ze zijn ze daar in Navarra niet gewend om ze te vangen, dus hadden ze vast geen passende weegzak.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken