menu: rubrieken, zoeken & meer

Wordt het Nederlandse Gele Boekje geaccepteerd als vaccinatiebewijs in Spanje?

Wordt het Nederlandse Gele Boekje geaccepteerd als vaccinatiebewijs in Spanje?
Beeld: Twitter

Wordt het Nederlandse Gele Boekje geaccepteerd als vaccinatiebewijs in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Officieel is het Gele Boekje of het Gele Vaccinatieboekje internationaal gezien geen vaccinatiebewijs maar het Gele Boekje voldoet wel aan de Spaanse eisen van een vaccinatiebewijs dat in het Spaans, Engels, Duits of Frans moet zijn. Het Gele Boekje wordt uitgegeven in het Nederlands, Engels en Frans en sinds maandag 7 juni kunnen Nederlanders een stempel of sticker laten plaatsen als bewijs dat ze gevaccineerd zijn.

Maar de vraag is en blijft of het Gele Boekje in Spanje geaccepteerd wordt als officieel vaccinatiebewijs. Feit is echter dat volgens de Nederlandse pers Frankrijk bevestigd heeft dat ze het Gele Boekje accepteren maar in Spanje is daar officieel nog niets over gezegd. De Nederlandse Ambassadeur in Spanje Jan Versteeg heeft op Facebook bevestigd dat Spanje het Gele Boekje accepteert maar van de Spaanse regering is nog niets vernomen hierover.

We weten dat iedereen na een corona-prik een bevestiging daarvan meekrijgt. Dit is bijvoorbeeld een kaartje of een stuk papier met daarop gegevens over de vaccinatie. Dit is geen officieel vaccinatiebewijs en is daarnaast alleen in het Nederlands opgesteld.

Dat Nederlandse vaccinatiebewijs voldoet dus niet aan de Spaanse eisen van een meertalig vaccinatiebewijs, net zoals het Belgische/Vlaamse vaccinatiebewijs. Het Nederlandse Gele Boekje voldoet wel aan die eis maar eigenlijk is ook dit geen officieel vaccinatiebewijs. Het is wel een internationaal bewijs van inenting, ook in het geval van Covid-19. 

Het Gele Boekje is goedgekeurd door het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie en is goedgekeurd door het RIVM. 

De kans is dus vele malen groter dat dit meertalig Gele Boekje wel geaccepteerd wordt in Spanje, iets wat ook op de website van de Rijdksovreheid.nl en Nederlandwereldwijd te lezen is.

Kijk op DEZE WEBSITE voor antwoorden op de meest gestelde vragen rondom het Gele Boekje.

België

In België krijgen de gevaccineerde personen een vaccinatiekaart als bewijs mee maar de Belgische vaccinatiedocumenten worden niet internationaal erkend. Dat betekent dat de Belgische reizigers tot het moment dat het EU Digitale Covid-certificaat beschikbaar komt nog naar Spanje zullen moeten reizen met een PCR- of anigeensneltest.

In België heeft men al aangegeven dat op 16 juni begonnen wordt met de verspreiding van het EU Digitale Covid-certificaat. Dat is twee weken eerder dan de geplande begindatum op 1 juli 2021. In Nederland heeft men nog geen definitieve lanceerdatum van het EU Digitale Covid-certificaat genoemd.

In Spanje kunnen de inwoners van het land al het EU Digitale Covid-certificaat sinds maandag 7 juni downloaden in de meeste autonome regio’s en via de website van het Ministerie van Volksgezondheid. Lees meer daarover in DIT ARTIKEL.