skip to Main Content
Hooggerechtshof stuurt afgezette voorzitster Catalaanse Parlement met borgsom naar de gevangenis

Hooggerechtshof stuurt afgezette voorzitster Catalaanse Parlement met borgsom naar de gevangenis

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Rechter Pablo Llarena van het Spaanse hooggerechtshof heeft donderdagavond de afgezette voorzitster van het Catalaanse Parlement Carme Forcadell naar de gevangenis gestuurd. Zij kan echter uit voorlopige hechtenis blijven als ze de borgtocht van 150.000 euro betaalt. De andere verdachten van het Catalaanse Parlement en de “mesa” Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó en Ramona Barrufet kunnen uit de gevangenis blijven als ze binnen zeven dagen 25.000 euro per persoon aan borgtocht betalen.

De afgezette politici moesten net zoals de inmiddels reeds vastgezette zeven ex-ministers en ex-vicepremier vorige week 2 november voor de rechters verschijnen maar in tegenstelling tot de afgezette ministers kregen Carme Forcadell en de overige parlementariërs een week de tijd om het verhoor voor de rechter van het hooggerechtshof voor te bereiden.

Blijkbaar hebben zij goed opgelet want ondanks harde woorden tijdens eerdere toespraken over artikel 155 en de Catalaanse republiek heeft Carme Forcadell haar mening snel bijgesteld door ten eerste alle vragen van de rechter te beantwoorden, artikel 155 volledig te accepteren en daarnaast aan te geven dat het uitroepen van de Catalaanse republiek twee weken geleden slechts symbolisch bedoeld was. De rechter meende echter dat dit niet gemeend is waarop hij zijn uiteindelijke uitspraak baseerde.

De voorzitster van het afgezette Catalaanse Parlement had uit de gevangenis kunnen blijven als ze op donderdagavond nog de 150.000 euro borgsom had kunnen betalen, iets wat onmogelijk bleek. Daarop is ze naar de Alcala Meco gevangenis gestuurd waar ze zal verblijven totdat de borgsom is betaald. Forcadell zit nu in dezelfde gevangenis als de ex-ministers Meritxell Borràs en Dolors Bassa die daar reeds sinds 2 november verblijven.

UPDATE: De advocaten van Carme Forcadell hebben de borgsom van 150.000 euro betaald door het afgeven van een cheque. De afgezette voorzitster van het Catalaanse parlement heeft rond 14.00 uur de gevangenis waar ze een nacht heeft doorgebracht verlaten.

De overige leden van het afgezette Catalaanse Parlement Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó en Ramona Barrufet zijn voorlopig vrijgekomen en hebben een week de tijd om 25.000 euro per persoon aan borgsom te betalen. Gebeurd dat niet dan gaan ook zij de gevangenis in. De enige die niet in de gevangenis terecht is gekomen en ook geen borgtocht hoeft te betalen is Joan Josep Nuet omdat hij niet mee heeft gestemd en ook altijd heeft aangegeven tegen de unilaterale afscheiding van Spanje te zijn.

De rechter van het hooggerechtshof meent dat Carme Forcadell een belangrijk persoon is in het afscheidingsproces. Ten eerste als oprichtster en voorzitster van het ANC, een organisatie die activiteiten organiseert ter bevordering van de afscheiding van Spanje en ten tweede als voorzitster van het Catalaanse Parlement. De rechter acht het voor bewezen dat Forcadell uiteindelijk de Catalaanse Republiek verkondigde, weliswaar in andere woorden maar dat hoorde bij het misleidende spel van het Catalaanse Parlement.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Hoi,
  Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe dat werkt.
  Wie betaald die borg? En waar wordt die borg gestald? En als ze wordt vrijgesproken, dan krijgen ze die borg terug?

  1. Het vastgesteld bedrag wordt aan de rechtbank overgemaakt. Als men tijdens de duur van de borgtocht niet op de rechtszitting verschijnt of andere gestelde voorwaarden niet nakomt, vervalt het bedrag aan de Spaanse staat.
   De borgsom mag jezelf, familie, instanties overmaken.
   De borgsom krijg je aan de einde van het proces (uitspraak) terug.
   Zodra men wordt veroordeeld draait men op voor alle kosten (aanklager, rechtbank, getuigenissen, ect.)

   In het geval van de parlementsleden heeft/gaat ANC garant staan.

 2. wat zou er achteraf gebeuren met al die borgsommen?
  krijgen ze dan hun geld terug of is het voor de staat?
  weet iemand dat?
  die “materie” ken ik niet

  1. Bij deze soort type aanklacht (Querella), vaak niet. Het is meer een eerste aanbetaling voor de proceskosten, eventueel schadevergoeding aan slachtoffers.

 3. Weer eentje het gevang in, maar ze schijnt vaak dingen te beloven die daarna anders uitvallen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken