menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje gaat coronavirus monitoren zoals men al doet met de griep

Spanje gaat coronavirus monitoren zoals men al doet met de griep
Beeld: 123rf

Spanje gaat coronavirus monitoren zoals men al doet met de griep

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje is men zich ervan bewust dat het huidige systeem hoe men omgaat met het coronavirus niet vol te houden is voor een nog langere periode. Daarom is het land in een vergevorderd stadium met het ontwikkelen van een nieuw monitoringssysteem wat te vergelijken is met het systeem dat men al jaren gebruikt voor de gewone griep. Wanneer de omschakeling gemaakt kan worden is nog niet duidelijk maar dat zal pas gaan gebeuren na de huidige zesde corona-golf en wanneer men er klaar voor is.

Als het aan de Spaanse regering ligt wordt het coronavirus over een nog niet bekende tijd niet meer gezien als een pandemie maar als een virus gelijk aan de gewone griep. Om dat te bewerkstelligen bereiden de experts een nieuw systeem voor om de besmettingen bij te houden. Dat systeem zou volgens de krant El País onder de verantwoordelijkheid vallen van het Centrum voor de Coördinatie van Gezondheidswaarschuwingen en Noodsituaties (Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias (CCAES)) en het Nationaal Epidemiologisch Centrum (Centro Nacional de Epidemiología (CNE)).

In de praktijk zou dat betekenen dat niet meer elke losstaande besmetting geregistreerd wordt en dat mensen met symptomen niet meer automatisch getest hoeven te worden. Uiteraard worden de personen met ernstige symptomen behandeld als zieken maar de monitoring van alle coronavirus-gevallen moet anders gaan. De bedoeling is dat net zoals bij de griep specifieke ziekenhuizen en artsen de verspreiding van het coronavirus via steekproeven in de gaten gaan houden.

Er wordt al sinds de zomer van 2020 aan het systeem gewerkt en het wordt reeds getest in medische centra en ziekenhuizen in vijf autonome regio’s in Spanje maar men is zich bewust dat een omschakeling niet van de ene op de andere dag kan. Spanje heeft net zoals alle andere landen de nationale en internationale verplichting om alle corona-besmettingen te melden en bij te houden.

De ‘gripalización’ (vergriepelisering) van het coronavirus zal naar alle waarschijnlijkheid later dit jaar al gaan gebeuren maar op dit moment, middenin de zesde ‘Omicron-variant’ golf, is niet het moment. Maar op den duur zal de situatie verbeteren en normaliseren waarna men de omschakeling van het monitoringssysteem voor Covid-19 kan realiseren.

Op deze website is het monitoringssysteem voor de normale griep (influenza) en andere respiratoire virussen te zien, het ‘Sistema de Vigilancia de la Gripe y otros virus respiratorios en España’.