Wat betekenen de symbolen in het wapen van Spanje

123rf
Beeld: 123rf

MADRID – De Spaanse rood-gele vlag mag bekend zijn bij de meeste Spanje fans maar wellicht kent men niet de betekenis van het wapen dat vaak (maar niet altijd) op de Spaanse vlag te vinden is. Daarbij moet men zich niet vergissen en menen dat de zwarte stier, die vaak op de Spaanse (toeristische) vlag te zien is het wapen van Spanje is.

De vlag

De vlag van Spanje bestaat uit twee rode horizontale banen en een gele, met in de gele baan het wapen van Spanje. De gele baan is tweemaal zo hoog als ieder van de rode banen. Hierin onderscheidt Spanje zich van veel andere Europese landen die vlaggen hebben waarin alle banen een even groot oppervlak innemen. De Spaanse vlag wordt ook wel “rojigualda” genoemd, afgeleid van “rojo” (rood) en “gualda” ofwel “amarillo” (geel).

LEESTIP: De vlag van Spanje nader bekeken

De herkomst van de kleuren is niet duidelijk. Een veelgehoorde theorie stelt dat de kleuren afkomstig zijn van het Aragonese rood en geel. Anderen leggen de herkomst van de kleuren bij de vlag van Napels, aangezien Karel III voordat hij koning van Spanje was geworden koning van het Koninkrijk Napels was.

Wikimedia

Het wapen

De Spaanse vlag met wapen wordt als civiele vlag, staatsvlag en oorlogsvlag gebruikt en kan dus altijd als Spaanse nationale vlag dienst doen. De versie zonder wapen mag als alternatieve civiele vlag gebruikt worden. De huidige vlag (met wapen) werd officieel aangenomen op 19 december 1981, maar de kleurencombinatie rood-geel-rood wordt al sinds 1785 op Spaanse vlaggen gebruikt.

Het schild bestaat uit een aantal andere kleinere wapens die de belangrijkste voormalige koninkrijken en nu landsdelen moeten voorstellen (deze worden kwartieren genoemd):

  • Eerste kwartier (links boven): Castilië, een gele toren met drie kleine torentjes op een rood veld.
  • Tweede kwartier (rechts boven): León, een purperen klimmende gekroonde leeuw op een veld van zilver.
  • Derde kwartier (links beneden): Aragon, vier rode banen op een gouden veld. Dit patroon wordt de senyera genoemd.
  • Vierde kwartier (rechts beneden): Navarra, een gouden ketting op een rood veld, in het midden een smaragd.

Verder zijn op het wapen te zien:

  • Insteek onderaan (midden beneden): Granada, een granaatappel op een zilveren veld.
  • In het centrum: het huis Bourbon (het huidige Spaanse koningshuis) drie gele Franse lelies op een azuren veld omringd door rood.

Rondom het wapen zijn de volgende attributen te vinden:

  • Bekroning met een gouden koninklijke kroon, bestaande uit een cirkel versierd met edelstenen en daarop acht rozetten van acanthusbladeren afgewisseld met parels. Vanuit de rozetten lopen met parels bezette diademen die samenkomen in een blauwe wereldbol waarop zich een gouden kruis bevindt. De kroon is rood gevoerd.
  • Omlijsting, met aan beide zijden van het wapen een pilaar die samen de zogenaamde Zuilen van Hercules representeren, een oude naam voor de straat van Gibraltar. Het motto is: Plus Ultra (“steeds verder”). De linker pilaar is bekroond met de keizerlijke kroon, aan de rechter met een koninklijke kroon, omdat de pilaren voor het eerst werden gebruikt door koning Karel I van Spanje, die tegelijkertijd keizer Karel V van het Heilige Roomse Rijk was.

Het wapen van Spanje is meerdere keren veranderd tussen 1475 en 1981. Vanaf dat jaar wordt het huidige wapen gebruikt.

KLIK VOOR GROTERE FOTO / WikiMedia

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

een erg leuk stukje geschiedenis les. Men herkent wel vaak de vlag, maar kent de betekenis hiervan nauwelijks. Leuk artikel.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.