menu: rubrieken, zoeken & meer

Plan je reis tijdens de corona-pandemie naar Spanje met deze officiële websites

Plan je reis tijdens de corona-pandemie naar Spanje met deze officiële websites
Beeld: Freepik (aangepast)

Plan je reis tijdens de corona-pandemie naar Spanje met deze officiële websites

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals de Nederlandse minister van Volksgezondheid vrijdag al tijdens de persconferentie zei, bereid je goed voor en houdt jezelf op de hoogte va de laatste corona-ontwikkelingen per land voordat je een reis plant deze zomer. Dat klinkt leuk en aardig maar de juiste informatie vinden is niet makkelijk. Daarom een kort overzicht van officiële websites waar de actuele informatie per land of de hele EU te vinden is.

Uiteraard proberen wij op SpanjeVandaag altijd de actuele informatie te plaatsen, gebaseerd op websites van kranten en de officiële websites die we hieronder vermelden. Daarbij hebben we het over de reisadviezen, de kleurcodes, wat wel en niet mag en wat de corona-regels en maatregelen zijn in Spanje, Nederland of België.

Europese Unie

Re-open EU
Website met corona-informatie over het reizen binnen de Europese Unie, makkelijk per land te bekijken en daarnaast is het ook mogelijk om een reisplan te maken inclusief doorvoerlanden in geval van eigen vervoer.
>> LINK naar Re-open.europa.eu (in het Nederlands)

Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding
De website van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) is de laatste weken erg belangrijk geworden want op deze website wordt elke week op donderdag de kaart van de Europese Unie bijgewerkt wat betreft de kleuren waar andere landen hun reisadviezen op baseren.
>> LINK naar ecdc.europa.eu (in het Engels)

Covid-19 EU vaccinatie-dashboard
Net zoals Spanje, Nederland en België heeft de Europese Unie ook een vaccinatie-dashboard waar alle informatie per EU-land te vinden is over de voortgang van Covid-vaccinatie.
>> LINK naar qap.ecdc.europa.eu (in het Engels)

EU-Digital COVID-certificaat
Lees hier alles over het EU-Digital COVID-certificaat (EUDCC) dat sinds 1 juli in de hele Europese Unie te gebruiken is om te reizen. Dit certificaat doet dienst als een bewijs van vaccinatie, bewijs van herstel van COVID-19 of als bewijs van een negatief resultaat van een COVID-19-test.
>> LINK naar EU-Digital COVID-certificaat (in het Nederlands)

Spanje

Travel Safe
De Travel Safe website is onderdeel van de toeristische informatie website Spain.info en geeft alle informatie over de nu geldende corona-regels en maatregelen in heel Spanje en per autonome regio. Zo kun je kiezen vanuit welk land je naar Spanje reist en worden de eisen gepresenteerd waar je aan moet voldoen. Maar je kunt ook kijken naar de autonome regio’s om erachter te komen wat de corona-regels ter plaatse zijn. Verder is er veel nuttige informatie te vinden over wat je moet doen voordat je gaat reizen, tijdens een reis en als je eenmaal in Spanje bent.
>> LINK naar travelsafe.spain.info (in het Engels)

Spain Travel Health
De SpTH website is de website van de Spaanse regering waar het verplichte gezondheidsformulier aangemaakt moet worden voordat je met het vliegtuig naar Spanje reist. Er wordt sinds kort een onderscheid gemaakt tussen reiziger die met het vliegtuig komen en die met bv. een cruise aankomen in Spanje. Eigen vervoer reizigers hoeven dit formulier niet in te vullen. LET OP: als je zoekt in Google vind je meerdere websites die aangeven dat je het formulier kunt invullen maar de enige echte is spth.gob.es. Er is ook een smartphone app voor Android telefoons en Apple iOS telefoons .
>> LINK naar spth.gob.es (in het Engels)

Travel and COVID-19
Op deze website is de officiële COVID-19 informatie van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid te vinden. Een belangrijk onderdeel is ‘Risk countries/Areas’ waar je via PSF lijsten die wekelijks worden bijgewerkt kunt kijken wat voor Spanje risicogebieden zijn.
>> LINK naar mcsbs.gob.es (in het Engels)

Covid-19 Spaanse vaccinatie-dashboard
Wil je weten hoe de vaccinatie gaat in Spanje, hoeveel mensen er inmiddels gedeeltelijk of volledig gevaccineerd zijn, dan kun je al die informatie op deze website vinden. Deze website wordt elke dag (behalve weekend) bijgewerkt met de actuele cijfers (meestal na 19 uur).
>> LINK naar Panel dinamico: estado de vacunación (in het Spaans)

EU-Digital COVID-certificaat (Spanje)
Alle inwoners van Spanje die gevaccineerd zijn kunnen een EU-Digital COVID-certificaat aanmaken of aanvragen. Dat gebeurt in Spanje niet landelijk maar per autonome regio. Ben je dus in Catalonië gevaccineerd da moet je in Catalonië een ‘Certificado COVID Digital de la UE’ aanmaken, ben je in de Valencia regio gevaccineerd dan moet je daar een ‘Certificado COVID Digital de la UE’ aanmaken. Het is ook mogelijk om dit via een website van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid te doen maar daarvoor heb je een Cl@ve nodig of een Certificado Digital (en dat is allemaal wat lastiger).
>> LINK naar meer informatie over het aanmaken van een Spaans EU-Digital COVID-certificaat

Nederland

Nederlandwereldwijd
De website nederlandwereldwijd.nl of wijsopreis.nl is de plaats waar alle Nederlandse reisadviezen te zien zijn, ook die van Spanje. DIt moet dus de eerste plaats zijn waar je als Nederlander kijkt voordat je op vakantie gaat naar Spanje omdat hier de actuele reisinformatie te vinden is.
>> LINK naar Nederlandwereldwijd.nl (in het Nederlands) 

Rijksoverheid
Op de website rijksoverheid.nl is een appart hoofdstuk voor alle informatie wat betreft het reizen tijdens de corona-pandemie. Hier kun je het laatste nieuws zien over corona-regels wat betreft het reizen naar het buitenland maar ook de informatie over het reizen met de CoronaCheck app en het ‘EU Digitaal Corona Certificaat (DCC)’. Er is ook een handige checklist te bekijken waardoor je in een oogopslag kunt zien wat je nodig hebt.  
>> LINK naar Rijksoverheid.nl (in het Nederlands)

CoronaCheck-app
Lees op deze website alle informatie over de Nederlandse CoronaCheck-app die je kunt gebruiken om naar Spanje te reizen vanwege het aanmaken van een ‘EU Digitaal Corona Certificaat (DCC)’. Het is ook mogelijk om dit certificaat als geprint document aan te vragen.
>> LINK naar CoronaCheck.nl (in het Nederlands)

Gezondheidsverklaring
Als je vanuit Spanje naar Nederland terug reist moet je als je met het vliegtuig komt (eigen vervoer hoeft dus niet) een gezondheidsverklaring invullen. Dit kun je zelf van tevoren invullen door op deze website het formulier te downloaden of deze kan bij het online ¡inchecken bij Nederlandse luchtvaartmaatschappijen al ingevuld worden.
>> LINK naar Gezondheidsverklaring (in het Nederlands)

Coronadashboard
Nederland heeft een eigen Corona-dashboard waarop alle cijfers wat betreft het coronavirus te zien zijn zoals het aantal besmettingen, aantal ziekenhuisopnames, corona-doden maar ook alle informatie over de corona-vaccinatie en hoeveel prikken er gezet zijn in Nederland.
>> LINK naar Coronadashboard.rijksoverheid.nl (in het Nederlands)

België

Reisadviezen België
Op deze website staan de laatste reisadviezen van het Belgische Buitenlandse Zaken met daarbij alle corona-regels die gelden om Spanje binnen te mogen komen en wat je nodig hebt om terug naar België te kunnen reizen.
>> LINK naar diplomatie.belgium.be/reisadviezen/spanje (in het Vlaams)

Info-coronavirus.be (algemeen)
Dit is de hoofdpagina van info-coronavirus.be waar alle corona geregaleetdre informatie te vinden is zoals de links naar de kleurcodes per land, de reisadviezen per land, het PLF-formulier en de CovidSafeBE-app.
>> LINK naar info.coronavirus.be (in het Vlaams)

Info-coronavirus.be (kleurcodes)
Lees op deze website alles over de kleurcodes per land, waaronder dus ook Spanje. Deze worden elke zondag/maandag bijgewerkt aan de hand van het de kaart van de EU van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) die elke donderdag wordt bijgewerkt. Aan de hand van die kaart bestudeert België wat zij doen met de kleurcodes die dan op maandag veranderen tenzij het naar rood gaat want dan is de verandering op woensdag.
>> LINK naar info-coronavirus.be/kleurcodes (in het Vlaams)

Info-coronavirus.be (reizen)
Op deze website is in een handig overzicht te zien wat je nodig hebt om naar het buitenland te kunnen reizen en wat je nodig hebt om terug te keren waarbij er drie scenario’s zijn: volledig gevaccineerde reizigers met een (EU) vaccinatiebewijs; gedeeltelijk gevaccineerde reizigers en reizigers die Coid hebben gehad; reizigers die met een negatieve PCR-test reizen.
>> LINK naar info-coronavirus.be/reizen (in het Vlaams) 

CovidSafeBE-app
In België moet je het ‘Digitaal Coronacertificaat’ aanmaken in de CovidSafeBE-app voor smartphones. Het is ook mogelijk een papieren vaccinatiecertificaat aan te vragen via de helpdesk.
>> LINK naar CoronaSafeBE-app (in het Vlaams)

Passagier Lokalisatie Formulier (PLF)
Voor België geldt dat het Passagier Lokalisatie Formulier 48 uur voor aankomst in België ingevuld moet worden. Dat geldt voor iedereen die naar België reist behalve als je minder dan 48 uur in België blijft of wanneer je terugkeert naar België na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur. De gegevens van reizigers onder de 16 jaar worden op het formulier van de ouders vermeld. Iedereen die met het vliegtuig en boot reist moet het PLF-formulier invullen, ook als je met de trein of bus reist binnen de EU.
>> LINK naar Passagier Lokalisatie Formulier (in het Vlaams)

Dashboard Covid Vaccinatie
Op het Dashboard Covid Vaccinatie is te zien hoeveel inwoners van België gedeeltelijk of volledig gevaccineerd zijn, gegevens die elke dag worden bijgewerkt.
>> LINK naar covid-vaccinatie.be (in het Vlaams)

NOTA: Heb je nog een tip om een officiële website van de Spaanse, Nederlandse of Belgische autoriteiten in dit lijstje te plaatsen, laat het ons weten via WhatsApp of via de e-mail.