Nog steeds geen plannen voor vergaande lockdown in Spanje

Nog steeds geen plannen voor vergaande lockdown in Spanje
Beeld: La Moncloa

Nog steeds geen plannen voor vergaande lockdown in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft dinsdag nogmaals aangekondigd dat het idee voor een vergaande lockdown nog steeds op de tafel ligt maar nog steeds geen optie is. Die uitspraak deed hij dinsdagochtend maar diezelfde middag werd bekend dat er in Spanje opnieuw 25.438 nieuwe positief geteste personen bijkwamen en dat er weer 408 personen in een etmaal overleden.

De corona-incidentie is inmiddels in Spanje gestegen naar 454 per 100.000 inwoners terwijl er op dinsdag melding werd gedaan van 25.438 nieuwe positief geteste personen. Er overleden ook 408 personen met of als gevolg van Covid-19. 

Het totaal aantal geïnfecteerde personen sinds aanvang van de corona-crisis is in Spanje inmiddels gestegen naar 2.137.220 terwijl het officieel aantal corona-doden steeg naar 52.682 personen.

Er liggen op dit moment 17.645 Covid-patiënten in ziekenhuizen waarvan 2.651 op de intensive care afdelingen (UCI). De afgelopen 24 uur kwamen er 2.377 nieuwe Covid-patiënten bij in de ziekenhuizen maar werden er ook 1.651 ontslagen uit de ziekenhuizen.

Vaccinatie

Op dinsdag werd echter ook bekend dat het tweede corona-vaccin Moderna inmiddels in Spanje is aangekomen. Spanje kreeg nu 35.700 vaccins maar dat moeten er 599.500 worden gedurende de komende 6 weken in drie verzendingen. 

Op dit moment en sinds 27 december is men, weliswaar met een langzame start, begonnen met het vaccinatieprogramma. Van de 743.925 beschikbare Pfizer-vaccins zijn er inmiddels 406.091 gebruikt.

Thuisquarantaine van de baan

Ondanks de stijgende corona-cijfers na de feestdagen wil de Minister van Volksgezondheid nog niets weten van een vergaande lockdown met thuis quarantaine zoals in maart 2020. De ‘confinamientos domiciliarios’ moeten een laatste redmiddel zijn maar met de huidige regionale maatregelen is men tevreden.

Spanje’s buurland Portugal heeft echter al aangegeven niet 15 dagen maar 30 dagen in een vergaande lockdown te gaan. Volgens de Spaanse overheid is thuisquarantaine de enige mogelijkheid om het snel stijgende aantal geïnfecteerde personen tegen te gaan om ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen niet weer overbelast raken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.