skip to Main Content
Guardia Civil politie klaar om de veiligheid op het vliegveld van Barcelona te waarborgen

Guardia Civil politie klaar om de veiligheid op het vliegveld van Barcelona te waarborgen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Sinds 4 augustus is het al onrustig en chaotisch op het vliegveld Barcelona-El Prat nadat de medewerkers van het beveiligingsbedrijf Eulen besloten te gaan staken door op gezette tijden elke dag het werk neer te leggen. Nadat alle gesprekken op niets uitliepen en de stakers gewoon doorgaan met de werkonderbrekingen heeft de minister van Binnenlandse Zaken besloten de Guardia Civil politie in te gaan zetten om de veiligheid op het vliegveld te garanderen mochten de stakers vanaf maandag het werk helemaal gaan stilleggen.

Afgelopen donderdag werd een aanbod van de Catalaanse overheid, die zich nu ook mengt in dit conflict, afgewezen door de veiligheidsmedewerkers waarbij ze aangaven dat ze vanaf maandag het werk niet meer op bepaalde tijden zouden neerleggen, maar de hele dag. Dat was voor de minister van Binnenlandse Zaken van de Spaanse regering teveel en dus beval hij de Guardia Civil om zich klaar te maken om de veiligheidswerkzaamheden op het Catalaanse vliegveld over te nemen in geval van een nieuwe staking. Daarmee zouden de Eulen werknemers compleet aan de zijkant gezet worden en dat is niet wat ze willen uiteraard. Daarom wordt op zondag opnieuw een spoedvergadering gehouden om te kijken of men alsnog tot een overeenkomst kan komen voordat het helemaal uit de hand gaat lopen.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Íñigo de la Serna is een staking op dit moeilijke moment tijdens een terreuralarm niveau 4 waarbij de veiligheid op een vliegveld in het geding is, zeer onverantwoord. Daarom besloot hij om de Guardia Civil te gebruiken om eventueel de veiligheid op het Catalaanse vliegveld te waarborgen. Ondanks het feit dat de agenten van de Guardia Civil daar geen moeite mee hebben, is men niet blij dat deze politiedienst gebruikt wordt in wat lijkt op een politieke rel tussen de Catalaanse en Spaanse overheden.

Alle reizigers die gebruik moeten maken van het vliegveld van Barcelona moeten rekening houden met mogelijke vertragingen bij de veiligheidscontroles. Er vinden stakingen drie keer per dag plaats op zondag en wellicht vanaf maandag de hele dag, mits men tot een overeenkomst kan komen. Zo niet dan zal de Guardia Civil de controles overnemen op het vliegveld van Barcelona waarna de situatie weer normaal zou moeten worden en er minder vertragingen zouden moeten zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken