Bijna 11 miljoen PCR-tests en 2,5 miljoen antistoffen-tests uitgevoerd in Spanje

Freepik
Beeld: Freepik

Bijna 11 miljoen PCR-tests en 2,5 miljoen antistoffen-tests uitgevoerd in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds de aanvang van de corona-crisis maar met name tijdens de zogenaamde tweede golf heeft men in Spanje bijna 11 miljoen PCR-tests uitgevoerd. Met dat aantal komt dit neer op zo’n 230 tests per 1.000 inwoners van Spanje. Alleen al tussen 2 en 8 oktober heeft men in het land 719.275 PCR-tests uitgevoerd, een stijging van 7%. Als men ook de zogenaamde antistoffen en andere sneltests erbij optelt dan komt het totaal aantal corona-tests op bijna 14,6 miljoen.

In Spanje heeft men tot 8 oktober en sinds de aanvang van de corona-crisis 10.840.527 PCR-tests uitgevoerd. Dat komt neer op 230,16 tests per 1.000 inwoners. Tot 8 oktober heeft men ook 2.472.023 serologische testen uitgevoerd waarbij men kijkt naar antistoffen (test rápidos de anticuerpos) en 1.278.163 andere corona-tests waaronder de minst betrouwbare (maar snelle) antigeentesten. Totaal komt dat neer op 14.590.713 corona-tests in Spanje sinds de aanvang van de corona-crisis.

Op de kaart van Spanje kun je op deze website zien in welke autonome regio de meeste tests zijn uitgevoerd. Gekeken naar 1.000 inwoners komt dat in Navarra neer op 444,45 PCR-tests, in Baskenland 401,76 PCR-tests en in La Rioja 385,94 PCR-tests per 1.000 inwoners.

In de Madrid regio staat dat aantal op 307,06 PCR-tests per 1.000 inwoners terwijl dat 241,11 is in Catalonië, 201,92 in de Valencia regio, 174,78 in Andalusië, 335,53 op de Balearen, 204,96 in Murcia, 269,04 in Extremadura en 195,49 op de Canarische Eilanden.

Wat betreft het totaal aantal PCR-tests staat de Madrid regio bovenaan met bijna 2,1 miljoen PCR-tests gevolgd door Catalonië met 1,85 miljoen PCR-tests Andalusië met bijna 1,5 miljoen PCR-tests en de Valencia regio met iets meer dan 1 miljoen PCR-tests.

Soorten tests

Er zijn twee soorten tests die op dit moment in Spanje plaatsvinden: de PCR-tests (polymerase chain reaction) die het genetische materiaal van het virus aantonen (los test PCR) en de serologische testen die de aanwezigheid van antistoffen in het bloed aantonen (los tests serológicoa).

De PCR-tests zijn de meest betrouwbare en gangbare. De resultaten zijn niet snel beschikbaar en alleen gekwalificeerd personeel kan deze testen uitvoeren. Dit is de bekende test met het wattenstaafje in de neus en keel waarna de uitstrijkjes naar laboratoria worden gestuurd. 

De serologische testen zijn de zogenaamde snel-tests met resultaten binnen 10 tot 30 minuten. Deze tests tonen aan of er antistoffen tegen het coronavirus in het bloed zitten. Bij deze test wordt bij de testpersoon wat bloed afgenomen maar deze tests zijn minder betrouwbaar.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.