menu: rubrieken, zoeken & meer

Nederland past reisadvies Canarische Eilanden aan

Nederland past reisadvies Canarische Eilanden aan
Beeld: 123rf

Nederland past reisadvies Canarische Eilanden aan

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor een deel van Spanje aangepast. Op vrijdag 14 mei werd bekend dat reizigers die vanaf zaterdag 15 mei naar de Canarische Eilanden gaan na terugkomst in Nederland niet meer in quarantaine hoeven. Ook geldt er geen test verplichting meer. 

Het Nederlandse kabinet adviseert ook vanaf 15 mei nog steeds om niet naar het buitenland te reizen en ook niet vanuit het buitenland naar Nederland te reizen als dat niet echt nodig is. Maar terwijl heel Spanje oranje gekleurd blijft zijn er toch enkele belangrijke versoepelingen voor de Canarische Eilanden. Dat gebeurde op 8 mei ook al voor de Balearen.

Alle Nederlanders die op bezoek zijn geweest op de Canarische Eilanden Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Graciosa, El Hierro, La Palma of La Gomera of daar woonachtig zijn en naar Nederland willen of moeten reizen, hoeven vanaf zaterdag 15 mei 2021 niet meer in quarantaine in Nederland, zo is te lezen op Nederlandwereldwijd.nl. 

Verder geldt dat er vanaf zaterdag 15 mei 2021 ook geen testverplichting meer geldt om naar Nederland te reizen. Reizigers vanaf de Canarische Eilanden hoeven dus geen negatieve PCR en antigeen-testuitslagen meer te laten zien voor vertrek naar Nederland.

De acht Canarische Eilanden gelden vanwege de verbeterde gezondheidssituatie voor Nederland niet langer als covid-hoogrisicogebied. De rest van het Spaanse vasteland wordt echter nog wel gezien als covid-hoogrisicogebied. 

Sinds 8 mei hoeven ook reizigers die van de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera terugkeren naar Nederland ook niet meer in quarantaine terwijl ook de testverplichting is vervallen.

Rest van Spanje

De maatregelen gelden nog wel steeds voor de rest van het Spaanse vasteland (zoals Catalonië, Valencia regio, Murcia regio, Andalusië, Madrid regio, Aragón). Verder hebben zowel de Canarische Eilanden als het Spaanse vasteland en de Balearen nog steeds een oranje reisadvies.

Na een verblijf in de rest van Spanje (behalve dus de Balearen en Canarische Eilanden) moet je bij terugkeer in Nederland wel 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 van de quarantaine kun je jezelf bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode.

Je moet als reiziger (van 13 jaar of ouder) uit een covid-hoogrisicogebied een negatieve NAAT(PCR)-test van maximaal 24 uur oud bij het aan boord gaan laten zien. Of in het bezit zijn van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen en een negatieve NAAT(PCR)-test die is afgenomen maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland. Zie Rijksoverheid.nl voor meer informatie.