skip to Main Content
Chinees protest over bevriezen van bankrekeningen in Spanje
El Pais

Chinees protest over bevriezen van bankrekeningen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In Madrid zijn honderden Chinezen bijeen gekomen om op straat te demonstreren tegen de banken die de rekeningen bevriezen zodat men geen gebruik meer kan maken van de bankrekening of bankkaarten. Honderden Chinese inwoners zijn kwaad op hoofdzakelijk de BBVA bank vanwege het blokkeren van de bankrekeningen vanwege vermeend geld witwassen.

Terwijl de Chinese bevolking in Madrid klaagt zegt de bank dat zij voldoen aan de anti-fraude wet waarbij ze verplicht zijn om bankrekeningen van buitenlandse klanten te controleren. Volgens de Chinezen is er echter sprake van discriminatie en eist de gemeenschap toegang tot de eigen bankrekeningen.

Onder de groep protesterende Chinezen bevinden zich niet alleen inwoners die bedrijven hebben maar ook studenten en gepensioneerde Chinezen die al jaren in Spanje wonen. De manifestatie is uitzonderlijk want de Chinese bevolking gaat nooit de straat op om te klagen.

De manifestatie was een bijeenkomst van 73 Chinese organisaties in Madrid en andere plaatsen in Spanje die ervoor hebben gekozen om in het centrum van de Spaanse hoofdstad bij de BBVA Foundation in de Paseo de Recoletos te demonstreren.

Volgens de gemeenschap worden ze gediscrimineerd en heeft het blokkeren van de bankrekeningen bij de BBVA niets te maken met de anti-fraude wet.

Anti-fraude wet

Met de “ley antiblanqueo de capitales” moeten banken regelmatig de informatie van de klanten controleren. In de praktijk komt het erop neer dat de Spaanse klanten hun DNI of in het geval van buitenlanders een NIE en Paspoort / ID kaart moeten laten zien die gedigitaliseerd wordt zodat alle bankfilialen daarover beschikken.

Daarnaast dienen klanten aan te geven of ze werkloos zijn, gepensioneerd zijn, werk hebben en/of zelfstandige zijn waarbij men dit moet bewijzen met documenten. Dit alles om over de persoonsgegevens van de klanten te beschikken in het geval van verdachte bewegingen op de rekeningen die dan moeten worden doorgegeven aan het Ministerio de Hacienda ofwel de Spaanse belastingdienst.

Maar wat is een “movimiento sospechoso” ofwel een verdachte beweging? Dat hangt per bank af maar hoofdzakelijk is alles boven de 10.000 euro verdacht en kan de bank om meer informatie vragen waar dit geld vandaan komt.

In de praktijk komt het erop neer dat banken periodiek om de gegevens en werksituatie van de klanten kunnen vragen waardoor men naar een bankfiliaal moet gaan om papieren te overhandigen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 28 reacties
 1. De banken hier zijn kut was ook bij BBVA en had beetje geld teveel getransferd hop alles geblokkeerd het heeft me 5 weken gekost om die kutboel in orde te krijgen. Ben overgestapt naar andere bank beetje beter. Maar ja dat is Spanje eemaal je hier woont en werkt zie je wat een kut het is met banken etc.

 2. Welkom in Spanje
  Het land der problemen en 0plichters en bureaucratie.
  Wij hebben een bedrijf proberen te starten nu al ruim.2 ton armer en nog geen bedrijf en er zijn zoveel mensen die je willen helpen
  Klopt naar de Klote ja
  Zodra ik mijn handen vrij heb stap ik eens naar de televisie in Nederland om eens haarfijn uit te leggen dat mensen in ieder geval niet naar Spanje moeten vertrekken wat een kut Land.
  Ik heb het al vaker gezegt hier Spanje leuk land als pensionada (Maar aan de reacties hierboven twijfel ik hier ook aan)Als je genoeg te verteren heb of om vakantie te vieren maar hier is Spanje ook een stokje voor aan het steken .
  De inkomst bron van de Costa blanca .
  Slim volk

  1. Hoezo kan je geen bedrijf starten?
   Wij hebben verschillende bedrijven hier opgezet en als je zorgt voor goede mensen om je heen en zelf keihard wil werken en bereid bent overal achter aan te jagen, dan kan je vrij makkelijk zaken doen.
   Ok, de bureaucratie is lastig, maar al doende leert men…..om zoveel geld uit te geven als jij zegt en dan nog geen bedrijf te hebben?? Lijkt mij vreemd waar is je geld dan gebleven en waar is het misgegaan?

 3. Blijkbaar hebben vele buitenlanders problemen met een bank in Spanje. Wij ook;
  Maar op de Chinezen terug te komen, begrijp niet dat er in een klein stadje zoals Torre del Mar wel 10 tot 15 Chinese winkels zijn die allemaal hetzelfde verkopen. Hoeveel is hun inkomen dan? Kan toch niet anders dat ze er iets bij verdienen?

  1. Die chinese bedrijfjes krijgen subsidie van China om chinese spullen te verkopen in Spanje, zo houden ze daar de productie en de werkgelegenheid aan de gang. Iets wat ons in Europa niet lukt.

  2. Of dan in een klein plaatsje als Albox met 15000 inwoners 8 super mega stores met chinezen die nauwelijks spaans spreken; ook geen engels.
   Zij krijgen alle goederen van dezelfde leverancier.
   Kennelijk worden zij gestuurd doorde staat als onderdeel van het “grote chinese plan”.Spanje pas op je tellen!!

 4. De banken wijzen allemaal naar de EU, maar dat is onzin.
  Spaanse banken maken hun eigen regels zo lijkt het.
  Bijvoorbeeld het pinnen met een pas van de ene bank bij de andere bank, dat kost in Spanje enorm veel geld, jaren geleden heeft men in EU verband al afgesproken dat niet meer te doen.
  Zelfde met pinnen in het buitenland, daar zou men niets meer voor rekenen.
  Ineens doet men dit wel weer, heel vreemd allemaal.
  Kennelijk gaat het met de Spaanse bankensector niet zo goed als wij allemaal hopen.
  Deze week nog is Santander negatief in het nieuws gekomen. Ze zijn even vergeten een optie te lichten op een bedrag van 1,5 Miljard euro, oepsie.
  Het hele gedoe met de Chinezen is denk ik niet los te zien van wat er met Huawei aan de hand is. De VS en ook een aantal Europese landen zit achter Huawei een vanwege vermoeden van spionage en de hulp bij geld witwassen en betalingen doen aan landen die op de zwarte lijst staan.
  En dat kan weer niet los gezien worden van het feit dat een bedrijf als Apple en ook Samsung, de Chinezen van Huawei als een enorme bedreiging zien voor hun positie.
  Wat doe je dan? Je zorgt voor bad press, pakt ze aan, geeft ze boetes en dan hopen dat ze als bedrijf in elkaar donderen.
  Dus banken lullen maar wat raak, het is allemaal politiek waar het om draait met de USA als kwade genius erachter….dat is mijn visie op dit hele gedoe.
  Dan alle mensen die problemen hebben met de Spaanse banken, laat ze links liggen en gebruik gewoon banken uit andere EU landen, of van elders.
  Zoals iemand hier al terecht zegt, als je een beetje goed je huiswerk doet, kan je al je rekeningen gewoon betalen via rekeningen buiten Spanje.
  De bedrijven in kwestie werken heus wel mee, wellicht de mobiele telefoon bedrijven niet, maar als je overgaat op pre-paid heb je veel meer controle op wat je uitgeeft en er zijn zulke voordelige bundels te krijgen, dat het feitelijk niet meer uitmaakt of je wel of geen contract hebt.
  Het internet van die bedrijven is vaak toch al niet om over naar huis te schrijven en schreeuwend duur. Bij de lokale internetbedrijven krijg je veel betere en persoonlijke service en kan je vaak zelfs je facturen contant komen betalen.
  Het erge is, ik werk hele dagen met internationale banken, maar zo zout als ze hier in Spanje maken, dat komt zelfs in Afrika niet voor. Ik als ex-bankier heb dan ook 1 stelregel, CASH IS KING!

 5. Hallo,
  Wij bezitten een appartement in Spanje. Telkens moesten wij uren in één rij staan, wachtende tot de Spaanse dames uitgekletst waren met de kassiers. Dit waren we zo zat en ook die belachelijke kosten, die zij in rekening brengen, dat wij die Spaanse bank, Sabadell, eruit gegooid hebben. Je moet wel langs Iberdrola, Agamed, Suma etc etc met hun rekeningen en de gegevens, waar onder een afschrift van je Nederlandse bank. Geen wel of niet aankomende post van zo’n Spaanse bank en alles wordt keurig door onze Nederlandse bank betaald ook de verzekering Mapfre en de VvE. Succes, Joep Hehenkamp

 6. Als Nederlandse en geboren in Colombia kan ik ook geen rekening openen in spanje. Mijn man, ook Nederlands wel. Ik kan via zijn rekening een kaart krijgen en betaal hiervoor 30€ per jaar. Soms is de EU toch zo logisch.

 7. Dit jaar kreeg ik ook een dreigmail van ING Direct dat ze mijn rekening gaan sluiten, al een jaar pesten ze me online met een berichtje dat mijn identiteitsbewijs in hun database is verlopen, meerdere keren opnieuw gescand en steeds na een tijdje weer zeuren ze dat het is verlopen terwijl mijn ID 10 jaar geldig is. Nu willen ze een Vida Laboral met mijn werkverleden. Ook ik voed die rekening met kleine bedragen uit NL om gas water licht verzekering en telefoon te betalen, meer doe ik er niet mee dus ben ik kennelijk een fraudeur… Maar ik weet zeker dat ze de Spaanse politici (die wel massaal frauderen en witwassen) zo’n dreigbrief niet sturen. Ik denk dat zulke klanten hen niet interesseren, ze verdienen niks aan je als je geen tienduizenden euro’s op hun spaarrekening tegen 0% zet, of als je niet een creditcardschuld aan ze tegen 20% rente hebt.

  De schuld is van de Spaanse wetgeving, waar banken ongetwijfeld ook zelf achter zitten, want ze vragen financiële privegegevens die hen niks aangaan en die ze in andere EU-landen niet opvragen.

 8. Ze hebben de rekening van mijn vrouw bij BBVA ook gesloten, ze is Chinese. We gaan op zoek naar een andere bank, La Caixa wordt het niet zoals ik hier lees, dus mischien maar Sabadell.
  Die klote BBVA is gewoon bang voor een boete zoals de ING heeft gehad a 800 miljoen. Dat ze niet genoeg hebben gedaan om de witwaspraktijken te stoppen. Lekker makkelijk om dan maar de hele groep eruit te gooien ipv de verdachte personen te checken. Over witwaspraktijken gesproken, dan kunnen ze alle Spaanse rekeninghouders er ook wel uit gooien. Bananenland.

  1. Niet naar Sabadell heb daar enkele jaren ook een administratief gedonder gehad was er rap weg, ben toen naar Bankia getrokken, ook weggegaan na immense kosten verhoging, nu blijkt dat Bankia tot inzicht gekomen is na vertrek van duizenden klanten, nu rekenen ze vrijwel niets meer aan. Ik zou Bankia kiezen als ik U was.

 9. Hier in tenerife dezelfde zever….ik ben klant bij banca march voor 15 jaar en ben al 2 keer moeten langsgaan….kreeg toen ook ineens te horen dat ik als alleenstaande vrouw die zelfstandig werkt een hele vragenlijst moest afwerken voor ik nog recht had op een bankkaart…al die jaren geen probleem nu inneens wel,terwijl ik op al die jaren correct mijn lening had afbetaald en nooit geld problemen heb gehad….arrogantie ten top en discriminatie!
  voor mijn zakelijke rekening ben ik bij caixa…(ook al 7 jaar) kreeg vorig jaar ineens smske dat ik eens moest langskomen,maar ze gaven geen reden…na 2 dagen heb ik dan maar eens gebeld waarover het ging…en het ging over die wet en dat ik allerlei papieren moest binnen brengen binnen de 3 dagen want anders werd mijn rekening geblokeerd..aja tof probeer maar te werken! eens ter plaatse kreeg ik ook een hele vragenlijst over hoeveel ik verdiende per jaar enz…ineens een vraag ertussen of ik van plan was om een werkvergunning aan te vragen om in amerika te gaan werken….wat heeft dat er nu allemaal mee te maken vroeg ik…tja regels van Europa kreeg ik te horen….sorry hoor maar hier kan ik mij ook heel druk in maken….in beide banken kreeg ik te horen dat dit nu moest gebeuren om de 2 jaar,pfff

 10. Mijn vrouw is Chinese, maar spreekt vloeiend Spaans en we wonen al jaren in Spanje. Het laatste jaar doet LaCaixa ineens moeilijk en kan ze geen geld meer overmaken van haar Chinese naar haar Spaanse rekening. We hebben het hier dan over een simpel maandelijks bedrag om vaste lasten enz te betalen, dus geen verdachte tonnen! Nu moet dat dus maar eerst via mijn NL rekening en daar vandaan moet ik het dan overmaken naar de Caixa rekening. Dan is het dus een transactie binnen de EU, maar nog wordt ons met grote regelmaat om een verklaring gevraagd.
  Als men nu echt de illusie heeft dat men met die 1000 euro in de maand een omvangrijke witwaspraktijk op het spoor is, of dat we hiermee een uitgebreid terroristisch netwerk kunnen financieren
  raad ik de ‘deskundigen’ die achter dit opsporingsbeleid zitten eerst eens een basiscursus boekhouden te volgen..

 11. ik heb gelijke ervaring met La Caixa. Mijn vrouw en ik moesten ook meerdere keren komen opdraven. 1x kon ik zelfs niet meer online bij mijn rekening komen omdat de 1e “dreigfase” al was ingegaan. Wij waren toen in Nederland en liepen daardoor groot risico dat betalingen tbv water, licht, huur, telefonie etc. gestopt zouden worden. Te gek voor woorden dat een bank dit kan flikken In Naam Der Wet. De laatste keer werden we zelfs opgeroepen en toen kregen we een verkooppraatje over verzekeringen. Nieuw beleid werd er gezegd.

  1. Beste Eduard,
   Wij zijn de Spaanse banken voor geweest. Altijd moesten wij uren in de rij staan om een handeling te kunnen plegen. Vaak staan die Spaanse vrouwen nog gezellig te kletsen met de kassiers. Wij waren het zo zat ook om steeds maar geld over te maken om niet het risico te lopen afgesloten te worden van water en electriciteit. En wat dacht je van de kosten die de bank in rekening brengt. Wij hebben de Spaanse bank, Sabadell, er uitgegooid en alles overgeheveld naar onze Nederlandse bank. Is even werken, cq langs Iberdrola, Agamed, Suma, en in een dag was hetgeregeld. Wel alle gegevens van je Nederlandse bank en rekeningen van die Spaanse maatschappijen meenemen. Nooit meer bang dat we afgesloten worden en geen maandelijkse stortingen en idiote bankkosten bespaard. Succes Joep

 12. Ik heb mijn inkomsten correct opgegeven maar kreeg tweeeneenhalf jaar geleden een naheffing omdat Hacienda hun eigen voorschrift niet kenden. Totaal €5.500,00 betaald = 3 maanden pensioen. Moest, net als in nederland, eerst betalen voor ik bezwaar kon maken. Nog steeds geen cent teruggezien. De Spaanse belastingdienst wacht zeker tot ik dood en begraven ben. Ik wil naar de rechter maar, is mij gezegd, moet er eerst een definitieve aanslag zijn. Ik denk dat ik maar al mijn Spaanse bankrekeningen ga opheffen. Heeft iemand advies voor mij?

  1. Neem een rechtsbijstandsverzekering. Legalitas is er een, maar inboedel-/opstal-, zorg-, overlijdens- en autoverzekeringen kun je vaak met een volledige rechtsbijstandsverzekering uitbreiden. Die kunnen je dan adviseren.

   Wat je ervaring betreft, bij de Spaanse Belastingdienst ben je schuldig tot je je onschuld bewijst. Stap je naar de rechter dan zullen de lagere rechters je niet in het gelijk stellen (belastingrechters zijn in Spanje in loondienst bij de Belastingdienst en dus NIET onafhankelijk). Maar de (regionale) Hoge Raad fluit dan meestal de Belastingdienst en de lagere rechters terug, je bent dan jaren verder maar voor zo’n bedrag lijkt me dat de moeite waard. Zorg wel dat je advocaat jouw standpunt weergeeft in de schriften zoals jij het wilt, meestal maken ze een simpele copy-paste uit hun eerste rechtzaak en interesseert het ze niet of je wint of verliest. Het vergt dus doorzettingsvermogen en dat je op je strepen staat.

  2. Beste Han,
   Wij hebben onze Spaanse bank er uit gegooid en alles wordt nu via onze Nederlandse bank betaald. Kijk maar even hier boven. Wij hebben gereageerd op het bericht van Eduard.
   Succes Joep

 13. Zoiets kreeg ik een jaar geleden per mail. Mijn Caixa bank verorderde mij op hun filiaal te komen om te spreken over zwart geld en terrorisme.
  Ik heb meteen per email kabaal geschopt, met de melding dat ik hevig gegriefd was om hun waanzin. Tevens heb ik een mail gestuurd naar de directeur van hun hoofdkantoor in Barcelona dat ik dit niet pikte. Ja, dat moesten ze van de EU doen, was het excuus. Daarna heb ik er nooit meer iets over gehoord. Ik heb ook nog een rekening in NL dus als ze weer vervelend doen dan zeg ik mijn Spaanse rekening op en regel ik mijn betalingen anders.

  1. Ik ben geen Chinees, maar gewoon een gepensioneerde Nederlander. Mijn BBVA rekening was ook opeens geblokkeerd. Gelijk naar de bank die me eind januari, bleek toen, een berichtje hadden gestuurd in de berichtenbox van de app van de bank, waar ruim 90% alleen maar reklame van de bank inkomt, dat ze een nieuwe kopie van de ID gegevens van mijn vrouw moesten hebben. We waren ook pas 10 jaar klant bij de bank, dus alle logica ontgaat me. Vervolgens werkte het computersysteem bij de bank niet en heeft het me 2 bezoeken en een paar uur tijd gekost om weer bij mijn eigen geld te kunnen. Waardeloos!!!

   1. Ik heb een vergelijkbare ervaring met Unicaja. Ik bleek ineens geblokkeerd. De bank vertelde me dat ze me een brief hadden gestuurd naar mijn huisadres in Spanje (ik was in die periode in Nederland). Waarom niet gewoon een mailtje? De brief is overigens nooit aangekomen…..

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken