Spaanse regering onderzoekt een ‘verzwakte normalisatie’ na de noodtoestand

Spaanse regering onderzoekt een ‘verzwakte normalisatie’ na de noodtoestand
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op de sociale media circuleren veel nep nieuwsberichten en ook de zogenaamde de-escalatie die de regering in Spanje ooit moet starten na de noodtoestand is het onderwerp van gesprek. Ten eerste moet je alleen berichten geloven die via de officiële kanalen naar buiten worden gebracht en geloof niet alles wat op WhatsApp, Facebook etc. circuleert.

Dit terzijde, ooit moet het er van komen dat de noodtoestand wordt opgeheven en dat het leven in Spanje weer moet normaliseren. Dat dit niet in een keer moet gebeuren mag duidelijk zijn want dan is de kans groot dat er, na weken/maanden van streng beleid tijdens het verplichte thuisisolement, weer veel besmettingen kunnen plaatsvinden.

Ten eerste sluit de regering niet uit dat er na de verlengingen van de noodtoestand na 12 april en recent tot 26 april er nog een verlenging aankomt tot 11 mei. Ondertussen is men natuurlijk al aan het onderzoeken hoe men kan beginnen met de ‘de-escalatie’ (desescalada) in Spanje. Een van de mogelijkheden wordt in het Spaans ‘normalización atenuada’ genoemd ofwel een verzwakte normalisatie.

De eerste periode van de verzwakte normalisatie zou dan moeten plaatsvinden in juni en juli en een tweede periode vanaf eind juli tot het einde van het jaar. Tijdens de eerste periode zouden er wel bewegingen plaats mogen vinden maar gecontroleerd en gelimiteerd. Men denkt aan het naar buiten laten gaan (voor bepaalde uren) van kinderen en het toestaan van bv. sporten of wandelen maar dan wel altijd met mondmaskers.

De verplichting van het dragen van mondmaskers zal echter pas komen als de overheid kan garanderen dat iedereen in Spanje mondmaskers kan krijgen. Op dit moment is het dragen van mondmaskers niet verplicht in Spanje maar het wordt wel aangeraden.

Tijdens de eerste periode van de ‘normalización atenuada’ zouden bars, restaurants en andere horecagelegenheden nog niet open mogen maar over winkels wordt niets geschreven. Ook is er niets bekend over hoe het zit met het toerisme, de hotels en campings etc. In de krant ABC schreef men al eens dat de regering erover nadenkt om alleen binnenlands toerisme toe te staan en al het internationaal of buitenlands toerisme te weren maar dit nieuws is nooit officieel bevestigd. 

In de loop van de komende weken zal er ongetwijfeld meer informatie naar buiten komen maar nogmaals, geloof niet alles wat men leest op met name de sociale media waar zelfs de officiële staats bulletins BOE gemaakt worden om verwarring te veroorzaken onder de bevolking. 

De redactie van SpanjeVandaag zal ook pas iets hierover schrijven als dit bevestigd kan worden door ten eerste de serieuze kranten in Spanje en daarnaast de officiële bronnen zoals de Ministeries van Binnenlandse Zaken, Transport en Justitie om er maar een paar te noemen. Daarnaast bekijken we elke dag de diverse persconferenties die de ministers geven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.