Welke provincies en districten gaan op 18 mei naar Fase 1 in Spanje

Welke provincies en districten gaan op 18 mei naar Fase 1 in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Deze vrijdag heeft de Minister van Volksgezondheid bekend gemaakt welke provincies en gezondheidsdistricten op maandag 18 mei overschakelen van Fase 0 naar Fase 1. Zoals inmiddels wel bekend bij de trouwe lezers, is de helft van Spanje op maandag 11 mei overgeschakeld naar Fase 1 van het vier fasen de-escalatieplan van de Spaanse regering. De andere helft van Spanje bleef nog vanwege o.a. verschillende gezondheidscriteria in Fase 0. Vanaf maandag 18 mei komt daar dus verandering in.

De inwoners van de provincies Málaga en Granada in Andalusië, de 14 resterende gezondheidsdistricten (departamentos de salud) in de Valencia regio en de gezondheidsdistricten Gerona, Lerida en Catalunya Central in Catalonië schakelen maandag over naar Fase 1. de Stad Barcelona en de gebieden die bij het gezondheidsdisctrict horen blijven nog in Fase 0, net zoals de autonome regio en hoofdstad van Spanje Madrid.

Vanaf maandag 18 mei krijgen ook deze provincies en gezondheidsdistricten meer vrijheden en versoepelingen in de maatregelen van het de-escalatie-fasenplan op weg naar het ‘nieuwe normaal’ zoals men dat noemt in Spanje.

Dat geldt ook voor delen van de autonome regio Castilla-La Mancha en Castilië en León maar dus nog niet voor de autonome regio Madrid en de Spaanse hoofdstad Madrid en voor Barcelona.

De Canarische Eilanden El Hierro, La Gomera en La Graciosa en het Balearen eiland Formentera gaan op maandag 18 mei over van Fase 1 naar Fase 2. Deze vier eilanden waren de eerste gebieden van Spanje die op maandag 4 reeds naar Fase 1 gingen en dus nu nog een stap verder gaan dan de rest van

Spanje.Ook interessant om te lezen:
Wat mag wel en wat mag niet in de-escalatiefase 1 (V&A)
De tijdvakken voor wandelen en sporten in Fase 1 blijven gehandhaafd
Het hoe en wat over autorijden vanaf 11 mei en in Fase 1 in Spanje

KORT: De de-escalatie is onderverdeeld in vier fasen: Fase 0 (4 mei), Fase 1 (11 mei), Fase 2 (25 mei) en Fase 3 (8 juni) met de overgang naar het ‘nieuwe normaal’ vanaf 22 juni. Het gaat hier om data die door de regering niet bevestigd maar ook niet ontkend zijn om zo een slag achter de arm te hebben mocht men flexibel moeten optreden, zoals nu wel gebleken is met nieuwe regio’s die op 18 mei overschakelen terwijl andere regio’s nog in Fase 0 blijven.

Fase 1: Valencia regio

Afgelopen maandag 11 mei ging slechts een deel van de autonome regio Valencia over van Fase 0 naar Fase 1. Om precies te zijn konden 10 zogenaamde gezondheidsdistricten (departamentos de salud) overschakelen naar Fase 1 terwijl de overige 14 districten nog in Fase 0 bleven.

Vanaf maandag 18 mei zullen alle gezondheidsdistricten zijn overgeschakeld naar Fase 1 en zullen alle inwoners van de provincies Castellón, Valencia en Alicante meer versoepelingen hebben dan in Fase 0. Vanaf maandag 18 mei is het dus ook toegestaan om jezelf per provincie te verplaatsen, dus binnen Alicante, Valencia of Castellón maar niet tussen de provincies onderling, dus niet van Alicante naar Valencia.

Fase 1: Andalusië

In Andalusië gaan op maandag 18 mei de provincies Málaga en Granada ook over van Fase 0 naar Fase 1. De overige provincies, te weten Almería, Jaén, Córdoba, Cádiz, Sevilla en Huelva waren reeds op maandag 11 mei overgeschakeld van Fase 0 naar Fase 1.

Vanaf maandag 18 mei zijn dus alle provincies in Andalusië overgeschakeld naar Fase 1 en zullen alle inwoners van de 8 provincies meer versoepelingen hebben dan in Fase 0, iets wat voor 6 provincies dus al een realiteit was op 11 mei. 

Vanaf maandag 18 mei is het dus toegestaan om jezelf binnen de eigen provincie te verplaatsen maar niet tussen de provincies, dus je mag nog niet van Málaga naar Granada rijden of van Sevilla naar Cádiz.

Fase 1: Catalonië

Catalonië is net zoals de Valencia regio en Castilië en Leòn opgesplitst in 7 gezondheidsdistricten. Op maandag 11 mei konden in de autonome regio Catalonië 3 districten, te weten Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona en Alt Pirineu i Aran overschakelen van Fase 0 naar Fase 1 terwijl de de overige 4 districten, te weten Barcelona, Gerona, Lerida en Catalunya Central, nog in Fase 0 bleven.

Op maandag 18 mei gaan de districten Gerona, Lerida en Catalunya Central en de Alt Penedès en Garraf ook over naar Fase 1 maar blijft het gezondheidsdisctrict Barcelona (de stad Barcelona, het stedelijk gebied en Baix Montseny) nog in Fase 0, zoals aangevraagd door de Catalaanse autoriteiten.

Fase 1: Andere regio’s

Naast de provincies in Andalusië en de gezondheidsdistricten in de Valencia regio en Catalonië zijn er ook nog andere delen van Spanje die op maandag 18 mei overschakelen van Fase 0 naar Fase 1. 

Het gaat dan om de autonome regio Castilla-La Mancha waar de provincies Albacete, Toledo en Ciudad Real zich voegen bij de provincies  Guadalajara en Cuenca en overgaan naar Fase 1.

In de autonome regio Castilië en León zijn op maandag 11 mei diverse ‘zonas básicas de salud’ over gaan naar Fase 1 maar bleven nog veel andere gezondheidsdistricten in Fase 0. Op maandag 18 mei zullen 42 andere districten ook overschakelen naar Fase 1 en zich voegen bij de 26 districten die op maandag 11 mei al waren overgegaan naar Fase 1.

Fase 0: Madrid

De autonome regio Madrid inclusief de hoofdstad van Spanje zullen nog in Fase 0 blijven tot men opnieuw zal beslissen, waarschijnlijk op maandag 25 mei. 

Fase 0,5: Barcelona, Madrid

De stad en autonome regio Madrid, Barcelona en delen van Castilië en León blijven niet helemaal in Fase 0 maar gaan ook niet naar Fase 1. Voor hen is een nieuwe Fase bedacht, Fase 0,5. In die Fase gelden nog steeds veel restricties zoals het niet samenscholen van 10 personen en dat de terrassen gesloten blijven maar winkels kunnen wel meer open op afspraak, bibliotheken en musea gaan gedeeltelijk open, sportcentra kunnen met bepaalde maatregelen en restricties open etc.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.