Ook in Spanje viert men de Internationale Krokettendag

Ook in Spanje viert men de Internationale Krokettendag
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Elke jaar op 16 januari viert men de Internationale dag van de kroket ofwel Internationale krokettendag. Terwijl men in Nederland bij het woord kroket meestal denkt aan de traditionele vleeskroket met rund- of kalfsvlees, spreekt men in België vaak over de aardappelkroket. Ook in Spanje zijn er veel verschillende kroketten te vinden.

De kroket is niet iets typisch Nederlands of Belgisch maar is gerecht dat internationaal bekend is. Daarom viert men elke 16 januari de Internationale krokettendag (Día Internacional de la Croqueta), niet te verwarren met 9 oktober wat de Nationale Krokettendag is in Nederland (je moet het maar weten).

In Nederland spreekt men altijd over de Nederlandse kroket als men het over de traditionele vleeskroket heeft maar oorspronkelijk komt deze uit Frankrijk waar reeds in 1705 werd gesproken over de kroket. De oudste Nederlandse recepten voor kroketten dateren uit 1830.

Spanje

Daar waar men in Nederland op veel plaatsen een kroketje uit de muur kan trekken is dat in Spanje niet het geval en worden de “croquetas” vaak (maar niet altijd) als tapa gegeten in een bar of als een voorafje in een restaurant.

In Spanje is de vleeskroket of aardappelkroket ook niet aanwezig maar spreekt men wel over andere soorten kroketten zoals de croqueta (spreek uit als “kroo-KEH-ta”) de jamón, een van de bekendste in Spanje.

Naast de ibericoham-kroketten staan op het menu ook vaak de kroketten gemaakt met spinazie (espinacas), kaas (queso), gambas (garnalen), kabeljauw (bacalao), paddestoelen (boletus), champignons (setas), Spaanse worst (chorizo), kip (pollo) etc.

Ingrediënten

De basis van de kroketten in Spanje is meestal bechamelsaus die als dikke saus vermengd wordt met de ingrediënten zoals ham blokjes, groente, vis of kip. Overigens wordt soms aardappelpuree gebruikt in plaats van bechamel, afhankelijk van de kok.

Daarna wordt de vorm gemaakt welke rond (redondela), vierkant (cuadrada) of ovaal (ovalada) als de vorm van de Nederlandse kroket kan zijn. Zeker bij de “croquetas caseras” ofwel huisgemaakte kroketten kunnen de vormen verschillend zijn. Als het om diepgevroren kroketten gaat zijn deze meestal ovaal van vorm.

Nadat de vorm is gemaakt (handmatig, met twee lepels of met een machine) wordt deze door bloem (harina) en een losgeklopt ei (huevo batido) gehaald en daarna voorzien van broodkruim (pan rallado) of panko.

Meestal wordt de kroket in Spanje in een dikke laag warme (175 graden) olijfolie (aceite de oliva) of zonnebloemolie (aceite de girasol) in een koekenpan of speciale frituurpan gefrituurd. Naast de olijfolie en zonnebloemolie zweren sommige krokettenmakers bij de olie van mais wat ten goede komt aan de smaak van de kroket.

De Spaanse “croquetas” kunnen dus gezien worden als de broers en zussen van de Nederlandse/Belgische kroketten en bitterballen maar de Spaanse kroketten zijn wat betreft de ingrediënten vaak niet te vergelijken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.