menu: rubrieken, zoeken & meer

Vliegen naar Spanje zonder mondkapje en reizen naar Nederland zonder coronapas

Vliegen naar Spanje zonder mondkapje en reizen naar Nederland zonder coronapas
Beeld: Canva

Vliegen naar Spanje zonder mondkapje en reizen naar Nederland zonder coronapas

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nederland laat op woensdag 23 maart 2022 praktisch alle corona-maatregelen opnieuw los. Dat betekent dat nergens meer een mondkapjesplicht zal gelden, ook niet in de binnenruimtes en het openbaar vervoer. Daarop hebben diverse luchtvaartmaatschappijen besloten om ook de mondkapjesplicht tijdens het reizen in de cabine af te schaffen, ondanks dat het kabinet dat nog wel wil verplichten, zo melden de Nederlandse kranten.

Voorlopig zijn er vier luchtvaartmaatschappijen die hebben bevestigd dat er vanaf woensdag 23 maart geen mondkapjesplicht meer geldt tijdens het reizen als men in de cabine zit. Het gaat om KLM, Transavia, TUI en Corendon. Vanaf die datum hoef je tijdens het reizen dus geen mondkapje meer te dragen al wordt dat nog wel aangeraden. 

Het is nog niet bekend wat de grootste Europese luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat doen wat betreft de mondkapjesplicht in hun vliegtuigen. Ook Vueling en EasyJet hebben nog niet laten weten wat zij gaan doen met de mondkapjesplicht.

Volgens de luchtvaartmaatschappijen is het einde van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer een van de redenen dat ook zij kiezen voor een einde van deze verplichting om tijdens de vlucht een mondkapje te dragen. Het is volgens woordvoerders van o.a. TUI niet meer te handhaven omdat het gebruik ervan in een vliegtuig niet meer is uit te leggen of te verdedigen. Dat heeft de laatste tijd tot agressie gezorgd aan boord. Het is niet bekend of de luchtvaartmaatschappijen in kwestie hun personeel nog wel met een mondkapje zal laten lopen.

Vanaf woensdag 23 maart wordt het reizen voor veel reizigers weer wat aangenamer terwijl anderen zich wellicht minder beschermd zullen voelen. Op 23 maart verdwijnt dan de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer in Nederland. Alleen op vliegvelden na de securitycheck en in vliegtuigen wil het kabinet nog een mondkapjesplicht. Maar verschillende luchtvaartmaatschappij zullen daar dus van afwijken.

Coronapas

Voor mensen die naar Nederland reizen van binnen de EU/Schengen vervalt vanaf 23 maart de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs (Europees digitaal coronacertificaat) te hebben. Ook voor EU-burgers die vanuit landen buiten de EU/Schengen naar Nederland reizen, zijn er geen inreismaatregelen meer. Voor iedereen die naar Nederland reist, is het advies om een zelftest te doen direct na aankomst en op dag 5. Voor niet-EU-burgers geldt nog steeds een EU-inreisverbod.

En Spanje?

Om Spanje in te mogen reizen zul je echter nog steeds een Europees digitaal coronacertificaat en dus een test-, herstel- of vaccinatiebewijs moeten hebben. Verder moet ook nog steeds het SpTH-gezondheidsformulier worden ingevuld via de website of de smartphone-app. Alleen op deze manier krijg je de QR-code waar naar gevraagd wordt in het vliegveld voor aanvang van de reis naar Spanje en na aankomst in Spanje.