skip to Main Content
Catalaanse regiopremier weigert Rajoy antwoord te geven over de onafhankelijkheid en stuurt eisen (2017)

Catalaanse regiopremier weigert Rajoy antwoord te geven over de onafhankelijkheid en stuurt eisen (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont had tot maandagochtend 16 oktober 10.00 uur de tijd om een antwoord te geven op de vraag van de Spaanse minister-president Mariano Rajoy of hij nu wel of niet de onafhankelijkheid heeft uitgesproken op 10 oktober. Uiteindelijk heeft Puigdemont eerder dan gepland via een brief antwoord gegeven waarbij hij weigert de vraag te beantwoorden, eist dat er meer overleg komt tussen de Spaanse en Catalaanse autoriteiten, eist dat alle agenten van de politie Catalonië verlaten en eist dat Trapero en de twee Jordi’s niet voor de rechter hoeven te verschijnen voor opruiing. Met andere woorden, de weg naar artikel 155 is geopend.

In het antwoord wat Puigdemont aan Rajoy heeft gestuurd heeft hij naast zijn brief ook diverse documenten toegevoegd zoals de Catalaanse wet voor het referendum (aangenomen in een chaotische parlementaire zitting) en een rapport over het politiegeweld op 1 oktober, de dag van het referendum. Puigdemont schrijft ook dat hij bij zijn verklaring op 10 oktober de onafhankelijkheid op een laag pitje heeft gezet om zo gedurende twee maanden door middel van overleg en onderhandelingen tot een oplossing te komen.

In de brief schrijft Puigdemont dat hij eist dat de extra 12.000 agenten van de Guardia Civil en Policia Nacional Catalonië verlaten om de onderdrukking op het Spaanse volk te beëindigen. De enige agenten die mogen blijven zijn die politie eenheden die voor het conflict al aanwezig waren in Catalonië. De Spaanse regering moet ophouden met de onderdrukking door middel van de politie en het gebruik van het justitiële apparaat, aldus Puigdemont.

LEES DE BRIEF VAN PUIGDEMONT IN HET SPAANS VIA DEZE LINK

Daarnaast eist Puigdemont dat er serieus overleg gevoerd gaat worden tussen de Catalaanse autoriteiten en de Spaanse regering om tot een politieke en democratische oplossing te komen. Rajoy zal hier zeker geen gehoor aan geven want Puigdemont is met zijn acties bezig om buiten de wetten om iets af te dwingen wat illegaal is en door geen enkele regering in Europa geaccepteerd kan worden. Puigdemont blijft hier echter op door gaan omdat hij weet dat hij dan gezien wordt als degene die overleg wil zien.

Verder wil Puigdemont dat het proces voor opruiing en het niet opvolgen van bevelen van de Catalaanse politiechef Josep Lluis Trapero, de voorzitter van ANC Jordi Sanchez en de voorzitter van Omnium Jordi Cuixart (de twee Jordi’s dus) gestopt wordt, iets waar Mariano Rajoy als minister-president natuurlijk niet over kan beslissen aangezien dat aan de rechters ligt die het proces zijn gestart.

En wat nu?

De vraag is nu wat Mariano Rajoy en zijn regering gaan doen. In principe hebben de Catalaanse autoriteiten tot donderdag 19 oktober 10 uur nog de tijd om definitief antwoord te geven waarna de Spaanse regering bij een negatief antwoord het artikel 155 in werking kan laten treden. Met behulp van dat artikel uit de Spaanse grondwet kan de centrale regering de autonomie van Catalonië overnemen waardoor dus het Catalaanse parlement en de Catalaanse regering worden overgenomen door Madrid.

Politie en leger

De politie eenheden van de Guardia Civil en Policia Nacional die op dit moment met meer dan 12.000 agenten aanwezig zijn in Barcelona en de rest van Catalonië hebben al aangegeven dat ze klaar zijn voor actie. Hierbij wordt ook aangegeven dat een van de eerste dingen die men zal doen is het bestuur van de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra overnemen zodat deze niet voor verdere problemen kunnen zorgen en de werkzaamheden van de nationale politie kunnen belemmeren. Ook het Spaanse leger is in staat van paraatheid maar voorlopig wil men nog niets weten van een mogelijke inzet van het leger en vertrouwt iedereen erop dat dit niet nodig zal zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 31 reacties
 1. Beste Rob, Anton en Puister,
  Werken jullie ook voor dezelfde redactie?
  Naar ´t schijnt van wel.
  Met z´n viertjes dus.
  Altijd een hele boek schrijven en altijd DE waarheid in pacht hebben.
  Worden jullie daar niet een beetje moe van?
  Jullie vallen steeds in herhaling.
  Hebben jullie nog iets anders te melden?
  Mvg Chris
  ps. en aub.geen feiten en lees het dan niet, dat weten we onderhand ook wel

  1. Beste Chris
   Hoe ziet u het leven in een rechtstaat voor u als zomaar iedereen ineens de wetten aan de laars lapt? Is dat dan wel een rechtstaat of een anarchistisch bolwerk? Geeft u daar nou eens antwoord op!

   1. Beste Rob,
    Je kan en mag schrijven wat je ook maar wil maar doe toch niet zo ! op het einde van u verhaaltje, je hebt je al genoeg bewezen op de site hoor.
    Waarom antwoord je niet op mijn vraag (vragen) ?
    Je hebt op iedereen commentaar en je stelt alsmaar wedervragen ipv zelf een antwoord te geven.
    Hoe ik mijn leven zie?
    Ben zeker gelukkiger dan u en hoe meer commentaar ik lees hoe meer overtuigd ik daarover ben.
    Ga eens naar een dokter en leg je problemen eens uit, misschien helpt het u wel.
    Het ga je verder goed, hopelijk met resultaat na u doktersbezoek.
    Mvg Chris.

 2. Weer zo”n gerichte titel van uw artikel !
  Rat’joy zal het pleit wel winnen,hoor
  Hij kan beginnen met zijn vrijwilligers van de GC op te trommelen om erop te kloppen …
  Proficiat democratie

  1. Gelukkig maar dat de democratie wint en we niet een dictatuur in Europa rijker zijn geworden. Fijn dat je die mening deelt. Maar ik snap je probleem met de titel niet? De pers moet toch over de feiten informeren? Dit is geen TV3-website.

  2. Wat is er mis met de titel? Het is toch zo … Puigdemont moest antwoord geven op één vraag met een simpele JA of NEE en dat deed hij niet en dus weigerde hij antwoord te geven en stelt hij zelfs eisen in zijn brief (zie link in het artikel naar de brief). In een democratie moet je jezelf aan de wetten houden en de grondwet is de wet der wetten. Daar kan lang over gediscusieerd worden maar als iemand dat niet doet dan is deze persoon strafbaar. Als jij je niet aan de wetten houdt ben je ook strafbaar. Zonder wetten en regels is een maatschappij geen maatschappij meer maar het wilde westen en ontstaan dus dit soort situatie die men juist binnen de EU wil voorkomen.

 3. In de grondwet van de voormalige Sovjet – Unie stond ook niet dat de Letten, Litouwers, Oekraïners, Wit-Russen….en nog 10 andere staten zich onafhankelijk mochten verklaren…echt …..dat stond er niet in….
  Maar ze hebben het wel gedaan….en na een moeilijke overgangsperiode is het hen wel gelukt….en dit werd door de EU toegejuicht en veel van die nieuwe staten werden vlug in de EU opgenomen!
  De vrijheid van een volk kun je beletten, met politie of leger, maar niet eeuwig…
  Daarom duimen voor het Catalaanse volk!

  1. De Sovjet-Unie werd in overleg ontbonden waarbij alle leden instemden. Bovendien, Catalonië is geen Sovjet-staat.

 4. Hoe is het mogelijk dat de Catalaanse politieke partijen met voorop Puigdemont (boig del mon) aldus mijn man, voorop en Junqueras als ja knikker in staat zijn Catalonië om zeep te helpen.
  Het is zo triest voor de inwoners die machteloos moeten toezien dat grote bedrijven vertrekken uit Catalonië. De hele economie zakt als een kaarthuis uit elkaar.
  Wij zijn blij dat we de mogelijkheid hebben gekregen om Catalonië te verlaten.
  Met veel pijn in ons hart dat wel. Wij hebben voor Catalonië veel gedaan veel op beurzen gestaan en Foodfestivals georganiseerd
  Om het mooie Catalonië te promoten.
  Ik als Nederlandse voel het iets minder dan mijn man die Spanjaard is en Catalaan.
  Wanneer art.155 in werking zou gaan zijn er veel bewoners de dupe ik hoop van harte dat het niet zover gaat komen. Het zou de ondergang van Catalonië betekenen.
  Sorry voor mijn schrijf fouten en zinsopbouw maar na ruim 32 jaar buiten Nederland ontstaan deze fouten.

   1. Was dit voor mijn reactie bedoeld? Zoja dank hiervoor.
    Hier in het dorp kijken ze mij niet meer aan sinds ze erachter gekomen zijn dat wij binnen kort vertrekken.
    Per 1 december zijn wij weg.
    Wat echt geen gemakkelijk besluit was vrienden achter laten, de mooie momenten die we hier hebben meegemaakt en de prachtige omgeving cultuur bergen baaien en de rijke gastromonie zoveelzijdig.
    Maar de calçots, panallets escudella, butifarra, fuet etc. Ga ik daar ook maken.

  1. Art. 155 betekent alleen dat de Catalaanse regering wordt ontbonden, niet de autonomie. Catalonië komt dan tijdelijk onder curatele te staan terwijl er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Het betekent wel dat deze politieke show rondom Catalonië doorgaat, maar dat is al 30 jaar zo.

 5. Klop, PP, PSOE en meerderen zijn corrupt te noemen, maar dat mag niet het excuus zijn voor onafhankelijkheid. Wet is wet, maar dat is altijd moeilijk hier, vooral wanneer je niet verder komt met het denken van eenrichtingsverkeer. Vele jaren terug, in 1968, werkte ik tussen de Duitsers om goed Duits te konden spreken . De oudere werkers aldaar hielpen me overal mee om de taal goed onder de knie te krijgen. Het waren goedgeschikte harde werkers die in Stalingrad gevochten hadden en alle ellende van Duitsland meegemaakt hadden. Ze hadden het over de Hitlerjugend en andere vele fanatieke zaken en waarschuwden me nooit de politieke figuren te vertrouwen want die zijn alleen maar geïnteresseerd in hun eigen bedoelingen en geven aan de bevolking veelal economische ellende en helpen hun land naar de knoppen. Ik ben deze raadgeving nooit vergeten en zodoende vertrouw ik geen enkele politici. Als ik nu die toestand in Catalonië bekijk dan denk ik weer terug aan de vele woorden van deze harde Duitse werkers die me alles uit de doeken deden gedurende zes lange maanden. Ik zie soortgelijke taferelen verschijnen en hoef daar niet over uit te wijden; dat doen die anderen wel. Jammer en heel verdrieting.

 6. Ik hou van Spanje en van Catalonië in het bijzonder want heb er 42 jaar lang een maand per jaar vertoefd. Gelukkige periodes ! Heb dus nog de tijd van Franco meegemaakt, de vreugde van velen toen die er niet meer was en Catalonië dat langzaam maar zeker meer zich zelf kon zijn. Nee, ik houd niet van Rajoy en zijn PP, en de armada die hij naar Catalonië stuurde en die daar de beest ging uithangen, maar de wet is de wet en Puigdemont is in mijn ogen een koppigaard die niet wil toegeven dat het allemaal toch niet zo’n goed idee was. En nu, tijd winnen, en zijn volk in het ongewisse laten, leuk hoor… Ze hebben het in Catalonië toch niet zo slecht? Nu ja, mijn visie als toerist natuurlijk, en toegegeven , politiek is niet mijn ding.

 7. Inmiddels is ook een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geeist door het OM tegen Trapero en zijn kornuiten wegens opruiing en muiterij tijdens het referendum. De heer Trapero verscheen al niet meer met gouden strepen voor de rechter, maar in burgerkleding. Het moet een vernedering geweest zijn.

 8. Wanneer hoepelt die Rajoy en zijn PP eens op die zijn 100% schuldig aan alles wat gaande is, de PP blijft altijd maar vingers wijzen naar iedereen behalve naar zichzelf wat ze wel zouden doen als 100% corrupte bende. Tuurlijk wil men weg van zo´n ellendige regering die niets anders doet dan zichzelf voeden en zelfs geweld niet schuwd. Spanje moet zich DIEP en DIEP schamen.

  1. Vanochtend je pilletjes vergeten Leo??
   Poets je brilleglazen op en ga met een open mind eens wat serieuze artikelen en commentaren lezen. Voldoende betrouwbare en “niet 100% corrupte” nieuwsbronnen aanwezig!
   Succes.

  2. Ik ga niet schelden of wat dan ook, maar verder dan de lagere school ben je zeker niet gekomen?

   1. Nee Leo, niet noemenswaardig maar wel het vermogen om zin van grote onzin te kunnen onderscheiden.

  3. Leo, het klopt dat de PP verrot is van binnen maar daar lusten de Catalaanse politieke partijen zoals de oude CIU en Pujol ook wel pap van. Corruptie is helaas in heel spanje te vinden maar dat heeftnu niets met dit ondwerp te maken. PP mag inderdaad oprotten maarin dit geval hebben ze wel gelijk en de wet, de grondwet diw heel belangrijk is voor een land, aan hun zijde. Iets wat alle landen bevestigen. Er is geen enkel land, behalve dan het democratische Venezuela, die achter de Catalanen staan op dit moment. Laat Puigdemont terugkeren naar de wet waarna er waarschijnlijk wel gepraat kan worden maar beter niet met Rajoy ?

   1. Het is sterker zelfs. Dat een paar van die mafkezen hun afschijdings spelletjes over de rug van een bevolking willen uitspelen en hoopten dat dat met een zwakke Rajoy wel eens gelopen race zou worden pakt eerder averechts uit.
    Door het aangewakkerde ‘spaanse’ nationalisme komt nu juist Rajoy met zijn PP er beter voor te staan. De duimen gaan buiten Catalonie nu weer massaal op voor Rajoy.
    Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden zal het tegenvallende Catalaanse nationalisme nu het spaanse nationalisme juist helpen. Daar hadden ze echt niet op gerekend…
    Dus de Catalaanse separatisten zadelen hun eigen achterban niet alleen op met onzekerheid, twisten en eventuele economische neergang, ze zijn er nu ook nog eens verantwoordelijk voor dat de PP en Rajoy weer in aanzien groeien in Spanje.
    Daar hebben zij last van, maar ook de rest van Spanje. Helaas, maar voor Rajoy en de PP had deze issue bijna niet op een beter moment kunnen komen. Zelfs de tegenpolen van de PP, de PSOE en CC steunen nu de ‘spaanse zaak’ en om toch nog een beetje op te vallen eisen ze nog harder optreden van Rajoy dan dat ie doet. En zo komt Rajoy mooi weer als een ‘staatsman’ over die behoedzaam ‘boven’ de partijen handelt…

    En zo zie je maar dat ook een slecht en corrupt politiek leider door de gebeurtenissen van de tijd ineens weer als ‘leider des volks’ wordt aangezien. Helaas, maar wel waar….
    Het kan overigens ook andersom als we ff teruggaan in de tijd naar de aanslagen op de Madrileense Metro en trein net vóór de verkiezingen die wel ff door de toenmalige PP regering gewonnen zouden worden…….

    1. Jawel, maar dat was olv die verschrikkelijke Aznar. U weet wel, die met die andere 3 grote boeven voor de foto op de Azoren waren. Aznar wisselde nog van positie, want wilde perse naast massamoordenaar Bush staan. Dat zie ik Rajoy niet doen!

  4. Beste Leo, ik ben ook geen fan van Rajoy maar ook niet van Puigdemont. Ik kan je vertellen Leo dat ik hier al 11 jaar woon en het is hier ook zo corupt als het maar kan. Ik zie het alle dagen met mijn eigen ogen. Ik hoop dat artikel 155 wordt uitgevoerd , want er is geen andere weg en verkiezingen in heel Spanje, met direkt een referendem over afscheiding van Cataluña Si o No. Ik denk dat ik de uitslag al weet.

 9. De anarchisten van de regerende CUP hopen waarschijnlijk op tanks door de straten van Barcelona en een Tiananmen-foto die de wereld rondgaat (de fotografen hopen dat vermoed ik ook). Sowieso zijn die antisysteemlui wel altijd voor een relletje te vinden, alleen onbegrijpelijk dat Puigdemont hun feestje wil betalen (en de Catalaan en de Spanjaard betaalt mee).

 10. Ben helemaal klaar met dat gedraai. Hij heeft keurig 5 dagen de tijd gehad om met een duidelijk antwoord te komen, maar heeft dat niet gedaan. Na donderdag meteen ingrijpen en het hele zooitje oppakkken.

 11. Dieptriest dit. Opsluiten die gast, hij vraagt er zelf om. Zo zonde dat het in de Spaanse politiek stikt van dit soort incompetente figuren die het land en de leefbaarheid verpesten.

 12. Het blijft toch laf en politiek kontegedraai van Piggymont.
  Zijn eisen, zoals genoemd in bovenstaand artikel staan, zeker in zijn positie behoorlijk arrogant te noemen.
  Ik ben er zeker van dat nu de knuppel (art 155)in het hoenderhok gaat. Dit gaat niet goed komen en de belangen in Catalonie zullen nog verder geschaad gaan worden.Triest allemaal!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken